Ανέπτυξαν εργαστηριακό μυ που μπορεί να αυτο-επουλωθεί

Μηχανικοί της βιοϊατρικής ανέπτυξαν σε εργαστήριο σκελετικούς μύες που μπορούν να καμφθούν τόσο εύκολα όσο οι φυσικοί, λειτουργούν όπως ακριβώς πρέπει, ενώ μπορούν και να αυτο-θεραπευτούν.

Προς το παρόν οι μύες λειτουργούν μόνο στις δοκιμές που έγιναν σε ποντίκια, ωστόσο οι επιστήμονες θεωρούν ότι μελλοντικά τα εμφυτεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον άνθρωπο.

«Ο μυς που έχουμε φτιάξει αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα. Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μηχανικός μυς τόσο έντονα όμοιος με τον μητρικό νεογνικό σκελετικό μυ», αναφέρει ο καθηγητής Nenad Bursać, του Πανεπιστημίου του Duke.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι ερευνητές εργάζονται πάνω στη δημιουργία μηχανικών μυϊκών ινών εδώ και πολλά χρόνια και σίγουρα ήταν πρόκληση να καταφέρουν να δημιουργήσουν μύες που να είναι τόσο δυνατοί και να ανταποκρίνονται όπως οι κανονικοί μύες του ανθρώπου. Για να απαντήσουν σ’ αυτή την πρόσκληση οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Duke βρήκαν έναν τρόπο να δημιουργήσουν μικρές κόγχες, ανάμεσα στις ίνες, όπου τα βλαστικά κύτταρα των μυών, που είναι γνωστά επίσης ως δορυφορικά κύτταρα, θα μπορούσαν να φτιάξουν το «σπίτι» τους.

Οταν ένας φυσικός μυς τραυματιστεί στον άνθρωπο, τα δορυφορικά κύτταρα ενεργοποιούνται για να ξεκινήσει η διαδικασία αναγέννησής του. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μύες που ανέπτυξαν στο εργαστήριό τους έκαναν το ίδιο, όταν οι μύες τραυματίζονταν, με μία τοξίνη που βρίσκεται στο δηλητήριο του φιδιού.

Σε μια πιο φιλόδοξη δοκιμή, οι επιστήμονες εισήγαγαν μηχανικούς μύες σε έναν μικρό θάλαμο με γυάλινη οροφή και τους τοποθέτησαν στην πλάτη ζωντανών ποντικών. Αυτοί οι μύες τροποποιήθηκαν γενετικά για να παράγουν λάμψεις φθορισμού μόλις συναφθούν. Κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων εβδομάδων οι ερευνητές μπορούσαν να δουν μέσα από το γυαλί τις λάμψεις να γίνονται ισχυρότερες, καθώς οι μύες ωρίμαζαν.

Τώρα η ερευνητική ομάδα εξετάζει κατά πόσον οι εργαστηριακοί μύες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επισκευή πραγματικού μυός, από ασθένεια ή τραυματισμό.

«Μπορούν να αγγειωθούν, να ενεργοποιηθούν, να επισκευάσουν και να αποκαταστήσουν τη λειτουργία ενός κατεστραμμένου μυός; Αυτό είναι το θέμα, πάνω στο οποίο θα εργαστούμε για αρκετά από τα επόμενα χρόνια», λέει ο Bursać που θεωρεί την παρούσα μελέτη ως ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της Μηχανικής των Ιστών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει