Ποινικό αδίκημα στη Σιέρα Λεόνε η απόκρυψη ασθενούς με Εμπολα

Ειδικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, θα διώκεται ποινικά όποιος προσφέρει καταφύγιο σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από Εμπολα, πέρασε το κοινοβούλιο της Σιέρα Λεόνε, στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει τον ιό.

Οποιος βρεθεί να κρύβει ασθενείς με Εμπολα μπορεί να υποστεί φυλάκιση δύο ετών, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας για τον νόμο, που το μόνο που χρειάζεται για να τεθεί σε ισχύ, είναι να εγκριθεί από τον πρόεδρο της Σιέρα Λεόνε.

Μέχρι στιγμής τα θύματα του ιού ανέρχονται στα 1.427, ενώ τα κρούσματα έχουν φτάσει στα 2.615. Η ταχύτητα και η έκταση της επιδημίας Εμπολα στη Δυτική Αφρική είναι «άνευ προηγουμένου» όπως αναφέρει ο ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ξέσπασμα του Εμπολα έχει υποτιμηθεί, καθώς:

• Πολλές οικογένειες διατηρούν αρρώστους στο σπίτι τους, αφού δεν υπάρχει θεραπεία

• Πολλά κέντρα υγείας έχουν κλείσει, καθώς έχει φύγει το ιατρικό προσωπικό

• Στη Λιβερία τα θεραπευτικά κέντρα είναι υπερπλήρη

Και σα να μη φτάνουν τα παραπάνω, υπάρχουν αναφορές για περιοχές που αποτελούν «γκρίζες ζώνες» με την έννοια πως δεν μπορούν να προσεγγιστούν, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού, είτε λόγω αντίστασης από τους ντόπιους.

Την περασμένη Παρασκευή ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, δρ Keiji Fukuda, εξέφρασε την ανησυχία του για τις «γκρίζες ζώνες», όπου δεν μπορούν να εντοπιστούν οι ασθενείς και έκανε την δυσοίωνη πρόβλεψη πως «για την καταπολέμηση του ιού του Εμπολα θα χρειαστούν αρκετοί ακόμα μήνες σκληρής δουλειάς».

«Δεν έχουμε δει μια επιδημία που να καλύπτει τόσες πολλές πόλεις και αγροτικές περιοχές τόσο γρήγορα και σε τόση έκταση», είπε χαρακτηριστικά.

Εκλεισε τα σύνορα η Ακτή Ελεφαντοστού

Στο μεταξύ, η Ακτή Ελεφαντοστού έκλεισε τα χερσαία σύνορά της για να αποτρέψει την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Εμπολα στην επικράτειά της.

Η Ακτή Ελεφαντοστού, που αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία στη γαλλόφωνη Δυτική Αφρική, είχε επιβάλλει προηγουμένως και απαγόρευση των πτήσεων από και προς τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα.

«Μπροστά στο φαινόμενο της ενεργοποίησης των παλαιών εστιών και στην δημιουργία νέων, η κυβέρνηση της Ακτής Ελεφαντοστού αποφάσισε να κλείσει τα χερσαία σύνορά της με τις αδερφές δημοκρατίες της Λιβερίας, της Σιέρα Λεόνε και της Γουινέας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη δήλωση.

Παρόμοια μέτρα έχουν λάβει η Γκαμπόν, η Σενεγάλη, το Καμερούν και η Νότιος Αφρική.

Εξάλλου, οι Φιλιππίνες διέταξαν τα 115 στρατεύματά τους, που βρίσκονταν στη Λιβερία σε μια επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης στη χώρα που διαταράχθηκε λόγω της επιδημίας, να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει, ωστόσο, ότι τα μέτρα που λαμβάνονται από άλλες χώρες είναι αντιπαραγωγικά.

Επιμένει ότι οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις «δεν λειτουργούν» και ότι αυτό που απαιτείται είναι περισσότεροι γιατροί και ιατρικό προσωπικό για να βοηθήσουν στον εντοπισμό και τη φροντίδα εκείνων που έχουν μολυνθεί με τον Εμπολα, καθώς και περισσότερα κινητά εργαστήρια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει