Καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ φέρνει καινούρια μελέτη

Οι καθιστικοί τύποι που πίνουν καφέ είχαν 24% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με όσους κάθονταν για περισσότερες από έξι ώρες και δεν έπιναν καφέ, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό BMC Public Health.

Το εύρημα δόθηκε στην «Washington Post» από τον Χουϊμίν Ζου (Huimin Zhou), ερευνητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Soochow στην Κίνα και επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης για τον καφέ και την υγεία.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι όσοι δεν έπιναν καφέ και κάθονταν έξι ή περισσότερες ώρες την ημέρα είχαν 58% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία από ό,τι όσοι έπιναν καφέ και κάθονταν λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα, γεγονός που υποδηλώνει τόσο τον κίνδυνο της καθιστικής ζωής όσο και το όφελος της κατανάλωσης καφέ. Στην ανάλυσή του για την «Washington Post», ο Ζου έγραψε ότι η σύγκριση επιλέχθηκε επειδή περιλάμβανε δύο «πιο επικίνδυνες» συμπεριφορές με δύο λιγότερο «επικίνδυνες» συμπεριφορές.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από 10.639 άτομα, τα οποία συλλέχθηκαν από το 2007 έως το 2018 στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνας για την Υγεία και τη Διατροφή (National Health and Nutrition Examination Survey – NHANES) από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας. Η έρευνα NHANES, που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της κατάστασης της υγείας και της διατροφής των Αμερικανών, συλλέγεται κάθε δύο χρόνια από το 1999.

Οι ερευνητές, κυρίως από το Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου Soochow στο Suzhou της Κίνας, διαπίστωσαν επίσης ότι το να κάθεται κανείς περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα σχετίζεται με 46% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο και 79% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, σε σύγκριση με όσους κάθονται λιγότερο από τέσσερις ώρες την ημέρα.

Επιπλέον, όσοι έπιναν τον περισσότερο καφέ (πάνω από δύο φλιτζάνια την ημέρα) εμφάνισαν 33% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία και 54% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ.

Στο συμπέρασμά τους, οι ερευνητές σημειώνουν πως «δεδομένου ότι ο καφές είναι μια σύνθετη ένωση, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξεταστεί αυτή η θαυματουργή ένωση».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει