Κrokodil, το θανατηφόρο «ναρκωτικό των φτωχών»

Ενα ναρκωτικό γνωστό ως Krokodil,  ή «ναρκωτικό των φτωχών» κάνει θραύση στη Ρωσία και την δυτική Ευρώπη και τα αποτελέσματά του είναι τρομακτικά, καθώς οι χρήστες του μπορεί να σαπίσουν μέχρι θανάτου.

Το Κrokodil (κροκόδειλος) που ονομάστηκε έτσι από το γεγονός ότι οι χρήστες του αποκτούν φολιδωτό πράσινο δέρμα σαν αυτό του γνωστού ερπετού, παρασκευάζεται από δεσομορφίνη, μια συνθετική οπιούχα ουσία που είναι εξίσου δυνατή με την ηρωίνη και κοστίζει ελάχιστα συγκριτικά μ’ αυτήν. Μπορεί να παρασκευαστεί από χάπια για τον πονοκέφαλο με βάση την κωδεΐνη, υγρά αναπτήρων, βενζίνη, διαλυτικά μπογιάς, αλκοόλ, και άλλα συστατικά, που βρίσκει κανείς στο σπίτι του ή στο σούπερ μάρκετ σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.

Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Ρωσία το 2003 και στη συνέχεια η χρήση της εκτοξεύτηκε, καθώς στη Ρωσία ήταν δύσκολο να περάσει λαθραία η ηρωίνη. Από τη Ρωσία, τα τελευταία χρόνια εξαπλώθηκε στη δυτική Ευρώπη, όπως μαρτυρούν τα κρούσματα που ολοένα και αυξάνονται.

Οι χρήστες την χρησιμοποιούν υπό μορφή ενέσεων γιατί έτσι έχει γρηγορότερη ενέργεια απ’ ό,τι σε μορφή χαπιού. Αν με το χάπι η επίδρασή της ξεκινά σε μία ή δύο ώρες, με την ένεση η δράση της αρχίζει σε 5 έως 10 λεπτά.

Το συγκεκριμένο ναρκωτικό είναι 10 φορές πιο φθηνό από την ηρωίνη, δίνοντας ωστόσο αντίστοιχο αποτέλεσμα ευφορίας, αλλά «τρώει» το χρήστη, από μέσα προς τα έξω, σαπίζοντας τη σάρκα και το μυϊκό οστό, στο σημείο που εκτίθενται και τελικά οδηγεί στο θάνατο.

Η πιο κοινή αιτία θανάτου είναι η απώλεια δέρματος. Οι χρήστες μπορούν να πεθάνουν από μόλυνση και γάγγραινα. Το krokodil καταστρέφει επίσης τα αιμοφόρα αγγεία στο σημείο που εγχέεται, προκαλώντας εμπλοκές.

Οι τακτικοί χρήστες στη Ρωσία, συχνά πεθαίνουν μέσα σε 2 χρόνια από την έναρξη της χρήσης του krokodil. Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως η χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού οδηγεί στο θάνατο δεν μπορούν να το σταματήσουν γιατί ο εθισμός είναι ιδιαίτερα μεγάλος, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε οπιούχα ουσία.

Ενώ τα φάρμακα για την αντιστροφή των παρενεργειών κατασκευάζονται ήδη, χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα των πληγών, μοσχεύματα δέρματος για το σημεία του σώματος που έχουν καταστραφεί και χειρουργικές επεμβάσεις. Ολα αυτά, βέβαια, αν ο χρήστης καταφέρει να επιβιώσει από τις ενέσεις του krokodil…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει