Μπορούν οι γονείς να επηρεάσουν το φύλο του παιδιού τους;

Είναι πολλοί αυτοί που αναρωτιούνται αν ένα μέσο ζευγάρι μπορεί να κάνει κάτι για να επηρεάσει το φύλο του μωρού που πρόκειται να φέρει στον κόσμο, αλλά η απάντηση είναι μία, άμεση, γρήγορη και απόλυτη: Οχι!

Σε μια πρόσφατη μελέτη, γυναίκες που έτρωγαν δημητριακά για πρωινό σε καθημερινή βάση, από την στιγμή της σύλληψης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν αγόρια, αλλά πολλοί επιστήμονες αμφισβητούν τη μέθοδο ανάλυσης της συγκεκριμένης μελέτης.

Επιπλέον, αμέτρητες είναι οι ιστορίες γυναικών στο παρελθόν που υποστηρίζουν ότι τα πάντα, από τη διατροφή της γυναίκας μέχρι τη σεξουαλική στάση την ώρα της σύλληψης, μπορούν να επηρεάσουν το φύλο ενός μωρού, αλλά όλες αυτές οι θεωρίες παραμένουν αναπόδεικτες.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ο συγχρονισμός του σεξ με την ωορρηξία (ότι όσες γυναίκες κάνουν σεξ πριν από την ωορρηξία έχουν περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν αγόρι, ενώ όσες κάνουν σεξ κοντά στην ωορρηξία έχουν περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν κορίτσι) επίσης δεν ισχύει.

Σπάνια, κάποια ζευγάρια αντιμετωπίζουν ένα αγωνιώδες πρόβλημα γνωρίζοντας πως θα μπορούσαν να περάσουν ένα γενετικό γνώρισμα σε παιδί συγκεκριμένου φύλου (συνήθως αγόρι). Στις περιπτώσεις αυτές που είναι «ειδικών συνθηκών» τα ζευγάρια μπορούν να χρησιμοποιήσουν παρεμβάσεις υψηλής τεχνολογίας για να επηρεάσουν την πιθανότητα να συλλάβουν κορίτσι, πάντα όμως σε συνδυασμό με την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Αυτές οι παρεμβάσεις, για παράδειγμα, είναι:

Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση. Με την τεχνική αυτή που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την εξωσωματική γονιμοποίηση, τα έμβρυα ελέγχονται για συγκεκριμένες γενετικές παθήσεις και για το φύλο τους, προτού τοποθετηθούν στη μήτρα της γυναίκας.

Διαλογή σπέρματος. Πρόκειται για διάφορες τεχνικές διαλογής σπέρματος -που απαιτούν τεχνική σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση- οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί η πιθανότητα να περάσει μια γενετική πάθηση, αλλά και να επιλεγεί το φύλο του παιδιού.

Ετσι κι αλλιώς, όμως, αν εξαιρέσει κανείς τις σπάνιες περιπτώσεις που απαιτείται να γίνουν παρεμβάσεις για ιατρικούς λόγους, οι προσωπικοί λόγοι είναι το μόνο κίνητρο για την επιλογή του φύλου του μωρού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει