Νέα Υόρκη και Καλιφόρνια απαγορεύουν τα μικροσφαιρίδια στα προϊόντα ομορφιάς

Μπορεί να σας αρέσει η αίσθησή τους στο δέρμα σας, αλλά δεν είναι υγιεινά για το περιβάλλον. Τα μικροσφαιρίδια που υπάρχουν σε καθαριστικά, σαμπουάν, οδοντόκρεμες είναι φτιαγμένα από μικροσκοπικές πλαστικές μπάλες.

Οταν το πλαστικό περάσει από τους αγωγούς αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, αναπόφευκτα καταλήγει σε λίμνες, ποτάμια και ωκεανούς. Στη συνέχεια, γίνεται μέρος της τροφικής αλυσίδας.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνιας προσπαθούν να απαγορεύσουν εντελώς τα εν λόγω προϊόντα.

Είναι, βέβαια, δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των προϊόντων που χρησιμοποιούν μικροσφαιρίδια και εκείνων που δεν το κάνουν. Οι καταναλωτές θα πρέπει να αρχίσουν να διαβάζουν τις λίστες συστατικών και να ψάξουν για πολυαιθυλένιο και πολυπροπυλένιο για να είναι σίγουροι.

Τον περασμένο μήνα η Νέα Υόρκη εισήγαγε μια νέα εγκύκλιο που θέτει την απαγόρευση πώλησης προσωπικών και καλλυντικών προϊόντων που περιέχουν μικροσφαιρίδια (Α.8652), ενώ στη συνέχεια με νέα εγκύκλιο προτίθεται όχι μόνο να απαγορεύσει την πώλησή τους, αλλά ακόμα και την κατασκευή και διανομή τους (Α.8744).

Η Καλιφόρνια ακολουθεί τα βήματα της Νέας Υόρκης με την ΑΒ 1699 που θα απαγορεύσει την πώληση προϊόντων που περιέχουν οποιοδήποτε μικροπλαστικό.

Οι μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη λάβει γνώση των περιβαλλοντικών κινδύνων. Η Procter & Gamble και η Colgate-Palmolive έχουν δεσμευτεί για τη σταδιακή κατάργηση τυχόν προϊόντων με μικροσφαιρίδια.

«Διακόπτουμε την περιορισμένη χρήση των μικροπλαστικών σφαιριδίων ως υλικών καθαρισμού για προϊόντα προσωπικής φροντίδας και προχωράμε το συντομότερο δυνατόν σε εναλλακτικές λύσεις», τόνισε εκπρόσωπος της Procter & Gamble.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει