Η Νιγηρία δίνει μάχη να σταματήσει τον Εμπολα

Οι νιγηριανές Αρχές δίνουν μάχη για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού Εμπολα στη χώρα μετά τον θάνατο ενός Λιβεριανού άνδρα που κατέρευσε στο αεροδρόμιο του Λάγος, μεταφέροντας την ασθένεια στη Νιγηρία.

Η πρωτεύουσα της Νιγηρίας, το Λάγος, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αφρικής με πληθυσμό 21 εκατομμύρια κατοίκους. Οι Αρχές ανακοίνωσαν πως οι εξετάσεις αίματος που έγιναν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λάγος επιβεβαίωσαν πως ο Patrick Sawyer, σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών της Λιβερίας, πέθανε από Εμπολα. Στο δρόμο του προς το Λάγκος, το αεροπλάνο που επιβιβάστηκε ο Sawyer σταμάτησε επίσης στην πρωτεύουσα του Τόγκο, τη Λομέ.

Ο υπουργός Υγείας της Νιγηρίας, Onyebuchi Chukwu είπε ότι όλοι οι άλλοι επιβάτες του αεροπλάνου που μετέφερε τον μολυσμένο Λιβεριανό, εντοπίστηκαν και παρακολουθούνται.

«Ολες οι θύρες εισόδου στη Νιγηρία, συμπεριλαμβανομένων των αερολιμένων, θαλάσσιων λιμένων και χερσαίων συνόρων έχουν τοποθετηθεί σε κόκκινο συναγερμό», πρόσθεσε.

Το περιστατικό στη Νιγηρία εγείρει φόβους ότι και άλλοι επιβάτες θα μπορούσαν να έχουν κολλήσει την ασθένεια και να τη μεταφέρουν μακριά από την Αφρική, γεγονός που οφείλεται στην αδυναμία ελέγχου των επιβατών και το γεγονός ότι τα συμπτώματα του Εμπολα είναι παρόμοια με άλλες ασθένειες. Τα διεθνή αεροδρόμια της Νιγηρίας, εξετάζουν τώρα τους επιβάτες που φθάνουν από ξένες χώρες για τα συμπτώματα του ιού Εμπολα, ενώ και τα αεροδρόμια στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, έχουν εφαρμόσει κάποια προληπτικά μέτρα, σύμφωνα με αξιωματούχους των χωρών αυτών. Ομως, κανένα από τα μέτρα δεν εγγυάται την απόλυτη ασφάλεια, λένε οι ειδικοί σε θέματα υγείας.

Πέθανε η ασθενής που απήχθη από την οικογένειά της στη Σιέρα Λεόνε

Στο μεταξύ, η 32χρονη γυναίκα που οι συγγενείς της πήραν με τη βία από το νοσοκομείο της Φριτάουν στη Σιέρα Λεόνε, πέθανε, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι Υγείας της χώρας.

Η Saudatu Koroma είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση του Εμπολα στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, Φριτάουν, όπου δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις και υποδομές για τη θεραπεία του ιού, καθώς όλο το βάρος του συντονισμού είχε δοθεί στις πληγείσες πόλεις που βρίσκονται αρκετά μακριά από την πρωτεύουσα, στα σύνορα με τη Γουινέα.

Πέθανε από Εμπολα Λιβεριανός γιατρός

Εξάλλου, σε μια έκθεση από τη Λιβερία, ανακοινώθηκε πως ο Samuel Brisbane, ένας εξέχων Λιβεριανός γιατρός, πέθανε μετά από μάχη τριών εβδομάδων με τον ιό.

Αργότερα έγινε γνωστό πως και ένας Αμερικανός γιατρός που εργάζεται με ασθενείς που πάσχουν από Εμπολα, ο Kent Brantly, υποβάλλεται σε θεραπεία για τον ιό σε νοσοκομείο, στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει