Οι λαθρομετανάστες πεθαίνουν στη Μεσόγειο – Νέο ναυάγιο στη Λαμπεντούζα

Μία μόλις εβδομάδα μετά το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα που στοίχισε τη ζωή σε 300 ανθρώπους, ένα νέο ναυάγιο στα χωρικά ύδατα της Μάλτας το απόγευμα της Παρασκευής (11/10) έχει κοστίσει τη ζωή 33 ανθρώπων.

Συνολικά 143 παράνομοι μετανάστες, από τους 206 επιζώντες από το ναυάγιο που σημειώθηκε κοντά στη Μάλτα, στα ανοιχτά του νησιού Λαμπεντούζα της Ιταλίας, έφτασαν το πρωί του Σαββάτου (12/10) στη Βαλέτα.

Στη Μάλτα έχουν μεταφερθεί και οι σοροί μιας γυναίκας, δύο παιδιών και ενός βρέφους. Στο πλοιάριο επέβαιναν περισσότεροι από 230 άνθρωποι, τελικός προορισμός των οποίων ήταν η Λαμπεντούζα.

Σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή από τη Μάλτα, έχουν εντοπιστεί και ανασυρθεί από τη θάλασσα τα πτώματα 33 ανθρώπων, όμως η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από επίσημα χείλη. Το ιταλικό πρακτορείο Ανσα από την πλευρά του έκανε λόγο για 34 νεκρούς, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά. Από τα θύματα αυτά τα 22 έχουν μεταφερθεί στην Λαμπεντούζα.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι τα νοσοκομεία της Βαλέτας έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής ώστε να φροντίσουν τους επιζώντες που θα χρειαστούν ιατρική περίθαλψη.

Κάποιοι απ’ αυτούς ήταν σε τόσο κακή κατάσταση ώστε κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθούν στη Λαμπεντούζα με ελικόπτερα, γιατί δύσκολα θα άντεχαν το 10ωρο ταξίδι με πλοίο.

Το ναυάγιο σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 60 ναυτικών μιλίων από τη Λαμπεντούζα. Σύμφωνα με τις αρχές της Μάλτας το πλοιάριο που μετέφερε τους παράνομους μετανάστες αποσταθεροποιήθηκε και αναποδογύρισε όταν εκείνοι, στην προσπάθειά τους να τραβήξουν την προσοχή ενός στρατιωτικού αεροσκάφους που πετούσε από πάνω, κινήθηκαν όλοι τους προς τη μία πλευρά του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει