Ολα όσα θέλετε να μάθετε για το β-καροτένιο

Το β-καροτένιο δεν είναι καλό μόνο για τα μάτια σας. Η αντιοξειδωτική δράση του, που καιρό τώρα συνδέεται με την υγιή όραση, πιστεύεται πλέον ότι ωφελεί την υγεία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη.

Η ονομασία του προέρχεται από τον συνδυασμό της ελληνικής λέξης βήτα (beta) και της λατινικής λέξης καρότο (carota) και είναι μια χρωστική ουσία που βρίσκεται στα κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά.

Το β-καροτένιο είναι μια προ-βιταμίνη, που μπορεί να μετατρέπεται στην ενεργό βιταμίνη Α. Το ανθρώπινο σώμα είναι ικανό να μετατρέπει το β-καροτένιο που λαμβάνει από τις φυτικές πηγές στην ενεργό βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή όραση, το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το υγιές δέρμα και άλλες λειτουργίες του σώματος.

Το β-καροτένιο ή βήτα καροτίνη μπορεί να ληφθεί τόσο μέσω της διατροφής, όσο και μέσω συμπληρωμάτων.

Τα οφέλη του β-καροτένιου

Iσχυρό αντιοξειδωτικό. Το β-καροτένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει από την οξειδωτική βλάβη και τις ελεύθερες ρίζες. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνονται μέσω της διατροφής προστατεύουν από τις βλαβερές ενώσεις όπως είναι οι ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

Υγεία της καρδιάς. Εχει βρεθεί ότι όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον 4 μερίδες φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε β-καροτένιο έχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών διαταραχών. Το β-καροτένιο μαζί με τη βιταμίνη Ε, βοηθά στη μείωση της LDL («κακή» χοληστερόλη).

Τόνωση του ανοσοποιητικού. Το β-καροτένιο αυξάνει την απόκριση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και το τονώνει ώστε να μπορεί να καταπολεμά τις λοιμώξεις και τους ιούς και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, ώστε να μην μπορέσουν να εξαπλωθούν.

Προστατεύει το δέρμα. Το β-καροτένιο μαζί με τις βιταμίνες C και Ε, προστατεύει το δέρμα από τη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου και προλαμβάνει το ηλιακό έγκαυμα.

Αναπνευστικό. Η υψηλή πρόσληψη β-καροτένιου και βιταμίνης C αυξάνει την ικανότητα των πνευμόνων, ανακουφίζει από αναπνευστικά προβλήματα και προστατεύει από τις διαταραχές της αναπνοής, όπως το άσθμα και η βρογχίτιδα.

Διαβήτης. Μελέτες έχουν δείξει πως τα άτομα με χαμηλά επίπεδα β-καροτένιου στο σώμα τους είναι πολύ πιθανό να πάσχουν από μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και τον διαβήτη.

Τροφές πλούσιες σε β-καροτένιο

Αφθονο β-καροτένιο μπορείτε να βρείτε στα καρότα, τις ντομάτες, την κολοκύθα, την γλυκοπατάτα, τις πιπεριές, το σπανάκι, την πράσινη μουστάρδα, την παπάγια, το πορτοκάλι, το πεπόνι, το μάνγκο και τα βερίκοκα.

Συμπεριλαμβάνοντας τις παραπάνω τροφές στην καθημερινή σας διατροφή μπορείτε να πάρετε την απαιτούμενη ποσότητα β-καροτένιου για τη σωστή λειτουργία του σώματος.

Διαβάστε επίσης:

Β-καροτένιο: Βελτιώνει την υγεία, συμβάλλει στη μακροζωία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει