10+1 λόγοι για να αγαπήσετε τη μεσογειακή δίαιτα
Είναι αλήθεια πως συχνά αυτό που έχει κανείς δεν το εκτιμά, μέχρι τη στιγμή που κάποιος άλλος του επισημάνει πόσο τυχερός είναι.
Κάτι ανάλογο συνέβη και με τη μεσογειακή διατροφή που για χρόνια ακολουθούσαν οι γιαγιάδες και οι μητέρες μας. Αντίθετα, οι σύγχρονοι Ελληνες, λόγω συνθηκών δουλειάς, έλλειψης χρόνου, αλλά και… μόδας απομακρύνθηκαν σταδιακά απ’ αυτήν προτιμώντας το δυτικού τύπου φαγητό.
Μέχρις ότου…
Μέχρις ότου τα προβλήματα υγείας άρχισαν να συσσωρεύονται, οι γιατροί άρχισαν να χτυπούν «καμπανάκι» και ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος άρχισε να την υμνεί.
Τα οφέλη από την μεσογειακή δίαιτα είναι τεράστια για τον οργανισμό και τη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς, την μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης και καθώς όλοι θέλουμε να είμαστε υγιείς και να ζήσουμε πολλά χρόνια υπάρχουν πολλοί λόγοι για να την αγαπήσουμε ξανά.
Ας τους δούμε:
1. Φαγητό χωρίς υπολογισμό θερμίδων
Με τη μεσογειακή διατροφή δεν χρειάζεται να υπολογίσουμε τις θερμίδες, αλλά ούτε και να αφαιρέσουμε από το μενού μας μεγάλες ομάδες τροφών. Αντίθετα, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην αντικατάσταση του κακού με το καλό λίπος, στη χρησιμοποίηση ελαιόλαδου αντί για βούτυρο, στην κατανάλωση ψαριών και πουλερικών αντί για το κόκκινο κρέας, φρέσκων φρούτων αντί για ζαχαρώδη επιδόρπια και ωφέλιμων βασικών τροφών: λαχανικών και φασολιών. Οι ξηροί καρποί επίσης αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στήριγμα, αλλά θα πρέπει να περιοριστούν σε μία χούφτα την ημέρα. Και μπορείτε επίσης να τρώτε ψωμί ολικής αλέσεως και να πίνετε κρασί αλλά με μέτρο.
2. Φαγητό φρέσκο και ιδιαίτερα νόστιμο
Μεσογειακή δίαιτα σημαίνει «ξορκίζω» το γρήγορο, πρόχειρο φαγητό και εστιάζω σε φρέσκα, εποχιακά τρόφιμα που παρασκευάζονται απλά και έχουν πολύ ωραία γεύση. Φτιάξτε μια νόστιμη σαλάτα από σπανάκι, αγγούρια, ντομάτες, φασόλια και κλασικά ελληνικά συστατικά όπως είναι οι μαύρες ελιές ή η φέτα.
3. Το ψωμί είναι μέρος της διατροφής
Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως, που αποτελούν μία από τις βάσεις της διατροφής. Το ψωμί και τα ζυμαρικά γίνονται με δημητριακά ολικής αλέσεως που έχουν πρωτεΐνες και ανόργανα συστατικά και γενικά είναι πιο υγιεινά από το λευκό αλεύρι, που σημαίνει πως δεν θα σας δώσει τη συνηθισμένη ώθηση που προσφέρει η ζάχαρη και η οποία στην συνέχεια ακολουθείται από την πτώση. Δοκιμάστε πίτα ολικής αλέσεως, βουτηγμένη σε ελαιόλαδο ή ταχίνι (μια πρωτεΐνη πλούσια σε πάστα από σπόρους σησαμιού).
4. Ποιος είπε ότι απαγορεύεται το λίπος;
Το καλό λίπος είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής. Πού υπάρχει το καλό λίπος; Θα το βρείτε στα καρύδια, τις ελιές και το ελαιόλαδο (όχι τα κορεσμένα και trans λιπαρά που είναι κρυμμένα στα επεξεργασμένα τρόφιμα). Αυτά τα καλά λίπη, όχι μόνο προσθέτουν γεύση, αλλά βοηθούν και στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών, από τον διαβήτη μέχρι τον καρκίνο.
5. Τεράστια, χορταστικά μενού
Μεσογειακή διατροφή δεν είναι μόνο τα ελληνικά φαγητά. Είναι ακόμα τα ιταλικά, τα γαλλικά, τα φαγητά από την Ισπανία, την Τουρκία, το Μαρόκο και άλλες χώρες. Απλά εσείς επιλέξτε τροφές που ταιριάζουν στα υγιή βασικά: Ελαφρύνετε τη δράση του κόκκινου κρέατος και των υψηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων, τοποθετώντας δίπλα τους πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο και δημητριακά ολικής αλέσεως. Δοκιμάστε μαροκινές συνταγές με ρεβίθια, μπάμιες και λαχανικά που ταιριάζουν στο υγιές μεσογειακό προφίλ, εξίσου με τα ελληνικά πιάτα.
6. Νόστιμα μπαχαρικά
Τα μεσογειακά βότανα και μπαχαρικά, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων δάφνης, του κόλιανδρου, του σκόρδου, του δενδρολίβανου, του πιπεριού και της κανέλας προσθέτουν πάρα πολλή γεύση. Μερικά προσφέρουν ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία, όπως ο κόλιανδρος και το δενδρολίβανο για παράδειγμα, που περιέχουν αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά.
7. Φαγητό εύκολο στην παρασκευή του
Τα ελληνικά γεύματα συχνά είναι κρύα, τοποθετούνται σε μικρά πιάτα σαν μεζές. Στον μεζέ μπορείτε να βάλετε τυρί, ελιές, κόκκινη πιπεριά, ακόμα και ξηρούς καρπούς. Είναι ανεξάντλητες οι συνταγές και οι εμπνεύσεις για να φτιάξετε ένα μεζέ που ταιριάζει με ούζο, ή με κρασί, ή ακόμα και με μπύρα.
8. Το κρασί επιτρέπεται και… επιβάλλεται!
Το κρασί στο γεύμα πάει… σετάκι με το φαγητό στις περισσότερες μεσογειακές χώρες, όπου η τραπεζαρία είναι πιο χαλαρή και κοινωνική. Το κρασί όχι μόνο θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε στο δείπνο, αλλά ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην καρδιά και να οδηγήσει σε μακροζωία. Το κόκκινο κρασί είναι η επιλογή της Μεσογείου και μπορεί να είναι πιο υγιεινό, αλλά και το λευκό προσφέρει οφέλη.
9. Πείνα τέλος!
Η μεσογειακή διατροφή σάς επιτρέπει να τρώτε πλούσιες σε γεύση τροφές, όπως ψητές γλυκοπατάτες και φασόλια σε πολλές παραλλαγές. Μπορείτε να χωνέψετε αργά, ώστε να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η πείνα δεν είναι πρόβλημα όταν ανά πάσα στιγμή μπορείτε να φάτε ξηρούς καρπούς, ελιές, τυρί με χαμηλά λιπαρά σε κύβους, ή φέτα.
10. Αδυνατίζει!
Μπορεί να σας φαίνεται σαν θαύμα το να χάσετε βάρος τρώγοντας ξηρούς καρπούς, τυρί και λάδι. Ομως, αυτά ακριβώς είναι τα βασικά συστατικά της Μεσογείου και μπορούν να σας αφήσουν ικανοποιημένους χωρίς να παχαίνουν. Μπορείτε έτσι να κολλήσετε σε μια πιο υγιεινή διατροφή που σε συνδυασμό με μια τακτική σωματική δραστηριότητα να σας επιτρέψει να χάσετε κιλά.
10+1. Ευφραίνει και θωρακίζει την καρδιά
Σχεδόν τα πάντα στη μεσογειακή διατροφή είναι καλά για την καρδιά. Το ελαιόλαδο και τα καρύδια βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα φασόλια κρατούν τις αρτηρίες ανοιχτές. Ακόμα και το καθημερινό ποτήρι με το κρασάκι κάνει καλό στην καρδιά. Και βέβαια, όταν μιλάμε για Μεσόγειο και μεσογειακή διατροφή, τι καλύτερο από τα ψάρια! Υπάρχουν ανεξάντλητες συνταγές και είδη ψαριών που μπορούν να μαγειρευτούν με ένα σωρό τρόπους και να σας ξετρελάνουν με τη νοστιμιά τους.