10 top συμβουλές για την ασφάλεια των παιδικών παιχνιδιών

Τα παιχνίδια είναι η αγαπημένη ενασχόληση των παιδιών. Είναι και μία από τις καλύτερες προσφορές σ’ αυτά. Τα συναισθήματα της προσμονής στα μάτια τους, το χαμόγελο και η χαρά τους όταν τους τα δίνετε είναι αναντικατάστατα.

Δυστυχώς, όμως, πολλοί γονείς ή γενικά φροντιστές των παιδιών παραβλέπουν μία πολύ σημαντική παράμετρο της σχέσης παιδί-παιχνίδι που δεν είναι άλλη από την ασφάλεια.

Τα παιδιά δεν σκέφτονται όταν παίζουν, δεν είναι βέβαια και ώριμα για να το κάνουν. Επομένως, θα πρέπει να φροντίσουμε εμείς για την ασφάλειά τους ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα παιχνίδια δεν πρόκειται να τα βλάψουν.

Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι οι 10 top συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας παίζει με ασφάλεια.

1. Αποφύγετε παιχνίδια με αιχμηρά σημεία και άκρες

2. Βάλτε τα παιχνίδια που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά μακριά από τα μωρά και τα μικρά παιδιά

3. Τα παιδιά αγαπούν να τραβάνε αντικείμενα και το ίδιο θα κάνουν και με τα παιχνίδια τους. Γι’ αυτό επιλέξτε ανθεκτικά παιχνίδια που δεν έχουν χαλαρά, κινούμενα μέρη, που μπορούν να αποσπαστούν εύκολα

4. Αγοράστε τα κατάλληλα για την ηλικία του κάθε παιδιού παιχνίδια. Διαβάστε τις ετικέτες τους, όλα αναγράφουν σε ποιες ηλικίες απευθύνονται και αν κάτι δεν συνιστάται για παιδί μικρότερης ηλικίας μη το αγοράσετε. Μη το αγοράσετε ούτε καν με την προοπτική ότι θα επιβλέπετε το παιδί σας όταν παίζει μ’ αυτό. Κάποια στιγμή μπορεί να ξεφύγει της προσοχής σας και να τραυματιστεί

5. Αναζητήστε παιχνίδια που πλένονται και που δεν είναι τοξικά, γιατί πολλά από τα παιχνίδια καταλήγουν στο στόμα των μωρών και των νηπίων

6. Μειώστε τον κίνδυνο πνιγμού, παρακάμπτοντας κάθε παιχνίδι για μωρά και νήπια, που περιλαμβάνει τμήματα μικρότερα από 4,5 εκατοστά σε διάμετρο. Ενας γενικός κανόνας είναι ο εξής: Κάθε αντικείμενο που μπορεί να χωρέσει σε ένα άδειο ρολό χαρτί τουαλέτας είναι ένα αντικείμενο που ενέχει τον κίνδυνο πνιγμού και θα πρέπει να το αποφύγετε. Επίσης θα πρέπει να αποφύγετε κάθε είδους παιχνίδια που είναι γεμιστά με κόκκους ή σφαιρίδια, γιατί ένα μωρό μπορεί να πνιγεί ή να πάθει ασφυξία εάν κάποιο από τα σφαιρίδια χυθεί έξω από το παιχνίδι και καταλήξει στο στόμα του

7. Μείνετε μακριά από παιχνίδια με χαλαρά κορδόνια, κορδέλες, κορδελάκια, σύρματα, επειδή κάποιο μπορεί να μπλεχτεί γύρω από το λαιμό ενός μωρού. Αν πρόκειται για την κούνια του μωρού, το ιδανικό θα είναι να αφαιρείτε όλα τα παιχνίδια που κρέμονται πάνω από το κεφάλι του όταν αυτό κοιμάται.

8. Αποφύγετε παιχνίδια-όπλα ή άλλα παιχνίδια που εκτοξεύουν αντικείμενα. Ακόμα και οι πιο απλές εκδόσεις που εκτοξεύουν πλαστικά αντικείμενα μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς στα μάτια και ενέχουν επίσης κίνδυνο πνιγμού

9. Οταν αγοράζετε ηλεκτρικά παιχνίδια, φροντίστε να φέρουν  πιστοποίηση και μην επιτρέψετε ποτέ σε ένα παιδί να χρησιμοποιήσει ένα παιχνίδι με φθαρμένο καλώδιο, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτροπληξία και εγκαύματα.

10. Προσέχετε αν αποθηκεύετε τα παιχνίδια σε μεγάλα κιβώτια ή σεντούκια. Μπορεί να κλείσουν τα δαχτυλάκια του παιδιού στην προσπάθειά του να τα ανοίξει και να πάρει τα παιχνίδια του, ή ακόμα χειρότερα μπορεί να σκαρφαλώσει πάνω τους να πέσει μέσα, να παγιδευτεί και να πάθει ασφυξία.

Συμβουλές για την επιλογή των παιχνιδιών

Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες στα παιχνίδια που ψωνίζετε για μεγαλύτερα παιδιά. Επίσης βεβαιωθείτε πως το παιδί σας γνωρίζει πώς να χρησιμοποιήσει το παιχνίδι πριν του το δώσετε για να ασχοληθεί με τις ώρες μ’ αυτό. Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική κατά την επιλογή ενός παιχνιδιού, που θα πρέπει να είναι ανθεκτικό και όχι χαλαρό ή επίφοβο να διαλυθεί στην πρώτη ευκαιρία.

Επίσης, όσο κι αν θέλετε να δείτε στο μέλλον το παιδί σας να εξελίσσεται σε διάνοια, αποφύγετε διάφορα σετ χημείας ή παρόμοιου τύπου παιχνίδια.

Γενικότερα, να έχετε κατά νου ότι πρέπει να αποφύγετε:

Παιχνίδια που δεν είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού

Είναι πιθανόν εύφλεκτα

Περιλαμβάνουν επικίνδυνες χημικές ουσίες

Ολα τα παραπάνω είναι «τοξικά» παιχνίδια για τα παιδιά που είναι πολύ μικρά και δεν μπορούν να κατανοήσουν τους κινδύνους.

Τελικά το καλύτερο στοίχημα είναι να αγοράσετε εγκεκριμένα προϊόντα, ώστε να αποφύγετε κάτι που να είναι αμφίβολης ποιότητας. Ετσι θα είστε σίγουροι ότι το παιδί σας παίζει με ασφάλεια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει