14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, ημερομηνία γέννησης του Frederick Banting, που μαζί με τον Charles Best, συνέλαβαν πρώτοι την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης.

Καθιερώθηκε μετά από πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και έχει ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους πολίτες όλου του πλανήτη γι’ αυτή την αρρώστια που ξεκινά χωρίς συμπτώματα και προκαλεί τον θάνατο σε 3 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Η ημέρα για τον διαβήτη είναι η δεύτερη παγκόσμια ημέρα μετά από αυτήν για το AIDS που έχει οριστεί επίσημα από τα Ηνωμένα Εθνη και έχει αφιερωθεί σε μια σοβαρή ανωμαλία του μεταβολισμού.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη. Στην Ελλάδα οι διαβητικοί ανέρχονται σε 800.000-1.000.000, ενώ παγκοσμίως ξεπερνούν τα 360 εκατομμύρια και αυξάνονται δραματικά αν σκεφτεί κανείς ότι στην Κίνα το 2002 οι διαβητικοί ήταν 20 εκατομμύρια και σήμερα ξεπερνούν τα 92 εκατ. ανθρώπους.

Ο όρος «διαβήτης» αποδίδεται στον Ελληνα γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος «διάβαινε» αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος Ελληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη το Παναθηναϊκό Στάδιο θα φωτιστεί με μπλε χρώμα που είναι το χρώμα του διαβήτη, κάτι που έγινε ήδη με τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία συμμετέχει μαζί με άλλα ιστορικά μνημεία και κτίρια – ορόσημα απ’ όλο τον κόσμο, όπως είναι η Πύλη του Βρανδεμβούργου στη Γερμανία, το Αγαλμα της Μικρής Γοργόνας στη Δανία, ο Οβελίσκος του Μπουένος Αϊρες στην Αργεντινή και η Οπερα του Σίδνεϋ στην Αυστραλία στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του παγκόσμιου κοινού.

blue

http://www.youtube.com/watch?v=d6Abpi9jf2c

Μπορεί επίσης να σας αρέσει