5 πράγματα που ένας ομοφυλόφιλος άνδρας πρέπει να ρωτήσει το γιατρό του

Είναι πάντα δύσκολο να γνωρίζει κανείς τι πρέπει να ρωτήσει το γιατρό του στη διάρκεια ενός τσεκ απ ρουτίνας. Η δυσκολία αυτή αυξάνεται ακόμα περισσότερο αν είναι ομοφυλόφιλος άνδρας.

Οι ομοφυλόφιλοι δεν αντιμετωπίζουν κατ’ ανάγκη περισσότερα ζητήματα υγείας απ’ ό,τι οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες. Αλλά όταν ένας ομοφυλόφιλος πρέπει να έρθει σε επαφή με το σύστημα υγείας, μπορεί αυτή η επαφή να είναι δυσάρεστη ή ακόμα και τρομακτική.

Το να έχει κανείς μια λίστα ελέγχου για την υγεία του στο χέρι θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει ορισμένες από τις ανησυχίες του. Ενα ετήσιο τσεκ απ είναι ένας σημαντικός τρόπος για να κάνει κάθε άνθρωπος τον απολογισμό της υγείας του και τις όποιες αλλαγές είναι σημαντικές στη ζωή του (διατροφικές αλλαγές, άσκηση, περιορισμός συνηθειών όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ ή η χρήση άλλων ουσιών) για να προστατεύσει την υγεία του.

Σημειώστε, λοιπόν, τα πράγματα που είναι απαραίτητο να συζητήσετε με το γιατρό σας στο επόμενο ραντεβού.

1. Γιατρέ γνωρίζετε ότι είμαι γκέι;

Πηγαίνοντας στον προσωπικό σας γιατρό είναι ζωτικής σημασίας να είστε απόλυτα ειλικρινής μαζί του για όλα. Μόνο όταν ο επαγγελματίας υγείας καταλαβαίνει τη ζωή σας, τον τρόπο ζωής σας και την υγεία σας θα μπορέσει να σας δώσει ακριβείς συστάσεις για να παραμείνετε υγιής. Γνωρίζοντας ότι είστε γκέι, ο γιατρός θα μπορέσει να σας υποβάλλει ερωτήσεις και να συζητήσει μαζί σας ασφαλέστερες σεξουαλικές πρακτικές και τεστ που να είναι προσαρμοσμένα στις δικές σας ανάγκες. Και αν ο γιατρός δείχνει πως δεν αισθάνεται άνετα με τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό, τότε μη διστάσετε να βρείτε άλλο γιατρό.

2. Για ποιες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες θα πρέπει να ανησυχώ;

Οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, αυξάνουν τις πιθανότητές τους να έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV. Αν δεν ξέρετε πολλά πράγματα για τον HIV, θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας για μια εξέταση. Υπάρχουν περίπου 1,1 εκατ. άνθρωποι ετησίως που γίνονται θετικοί στον ΗΙV και πολλοί απ’ αυτούς δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους. Αυτό σημαίνει πως μπορούν άθελά τους να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους ή να νοσήσουν οι ίδιοι αν δεν αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους.

Ο ιός HIV/AIDS δεν είναι ο μόνος για τον οποίο θα πρέπει να εξεταστείτε. Υπάρχουν και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και ασθένειες, που περιλαμβάνουν τη σύφιλη, τη βλενόρροια, τα χλαμύδια, την ηπατίτιδα, τον έρπη και τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Το ασφαλές σεξ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ένα ΣΜΝ, αλλά αν έχετε πολλούς διαφορετικούς σεξουαλικούς συντρόφους σε ένα δεδομένο έτος, τότε θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας για μια διεξοδική εξέταση.

3. Μήπως πρέπει να ελεγχθώ κι εγώ για τον HPV;

Ο ΗPV (ιός ανθρώπινων θηλωμάτων) είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που ευθύνεται για όλες σχεδόν τις περιπτώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Στους άνδρες προκαλεί συνήθως κονδυλώματα πρωκτικά ή γεννητικών οργάνων, αλλά η ανησυχία αυξάνεται τα τελευταία χρόνια ότι ο HPV θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των ποσοστών του καρκίνου του πρωκτού μεταξύ των ομοφυλόφιλων ανδρών. Μερικοί γιατροί συστήνουν στους ομοφυλόφιλους άνδρες να κάνουν πρωκτικές εξετάσεις ρουτίνας, παρόμοιες με αυτές των γυναικών που κάνουν ΠΑΠ τεστ. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανίχνευση και τη θεραπεία του HPV.

4. Ποιες άλλες εξετάσεις υγείας χρειάζομαι στην ηλικία μου;

Ολοι οι άνδρες χρειάζονται ορισμένες εξετάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη ζωή τους για να «εξορκίσουν» χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος των όρχεων και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Η ανοσοποίηση κατά της ηπατίτιδας είναι μια επιπλέον εξέταση στην οποία θα πρέπει να επιμείνει ένας ομοφυλόφιλος άνδρας.

Οι περισσότερες βασικές εξετάσεις που μπορεί να χρειαστείτε, είναι:

* Ο έλεγχος της πίεσης του αίματος τουλάχιστον μία φορά κάθε 2 χρόνια

* Ο έλεγχος της χοληστερόλης τουλάχιστον μία φορά κάθε 5 χρόνια

* Ενας τακτικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου, ξεκινώντας από την ηλικία των 50

* Mια τακτική εξέταση του προστάτη, επίσης ξεκινώντας από την ηλικία των 50

5. Είμαι σε κίνδυνο για κατάθλιψη, άγχος, ή άλλη διαταραχή της διάθεσης;

Ενας ομοφυλόφιλος άνδρας έχει περισσότερες πιθανότητες από τους υπόλοιπους να εμφανίσει κατάθλιψη ή άγχος. Ο σεξουαλικός του προσανατολισμός μπορεί να του φορτώσει μεγάλη πίεση και άγχος, ειδικά αν δεν έχει την υποστήριξη των φίλων και της οικογένειάς του. Η καθημερινή ζωή προσθέτει με τη σειρά της την επιπλέον επιβάρυνση με τα προβλήματα και τις ανησυχίες της.

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια εξέταση για την κατάθλιψη ή να σας βοηθήσει να βρείτε έναν ψυχολόγο-θεραπευτή αν το έχετε ανάγκη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει