5 μύθοι για τη χοληστερόλη που μπορεί να πιστεύατε

cholesterol

Νέες πληροφορίες ολοένα και έρχονται στο φως και μπορεί να αλλάξουν ό,τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την υγεία της καρδιάς, για την «καλή» και την «κακή» χοληστερόλη και τις τροφές που την ανεβάζουν ή την ρίχνουν.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση The Lancet ανέφερε ότι η υψηλή HDL («καλή» χοληστερόλη) δεν αποτελεί ίσως άμεση προστασία έναντι της νόσου. Αυτό ήταν αξιοσημείωτο, διότι η «καλή» χοληστερόλη (HDL) είναι συχνά «κράχτης» ως αυτή που προστατεύει ενάντια στις καρδιακές παθήσεις, ενώ η «κακή» χοληστερόλη (LDL) συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καρδιακής νόσου.

Η είδηση ότι αυτό μπορεί να μην είναι απόλυτα αληθές, εγείρει ένα εύλογο ερώτημα: Ποιοι άλλοι μύθοι σχετικοί με τη χοληστερόλη κυκλοφορούν εκεί έξω;

Θέλετε να τους μάθετε; Διαβάστε παρακάτω για να δείτε ποιοι είναι:

egg

Μύθος Νο 1: Αν έχω υψηλή ΗDL («καλή» χοληστερόλη) προστατεύομαι άμεσα από τις καρδιακές παθήσεις

Αυτό είναι λίγο δύσκολο. Παρά το γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό πιστεύεται πως η «καλή» χοληστερόλη (HDL) είναι προστατευτική, η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet δείχνει ότι δεν είναι κατ’ ανάγκη έτσι τα πράγματα. Η μελέτη παρακολούθησε ανθρώπους που είχαν γενετικούς δείκτες για υψηλή HDL (και είχαν υψηλότερη HDL χοληστερόλη), αλλά είχαν άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή, όπως οι άνθρωποι που δεν διέθεταν το συγκεκριμένο γονίδιο. Αν και θεωρήθηκε ότι όσοι έχουν υψηλότερη HDL θα έχουν 13% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η ομάδα με υψηλότερη HDL δεν είχε χαμηλότερα ποσοστά καρδιακής νόσου απ’ αυτούς που δεν είχαν γενετική προδιάθεση για υψηλή HDL.

Αυτό δεν σημαίνει πως η HDL δεν είναι καλή για τον οργανισμό. Αλλά είναι ο λόγος, το «γιατί» η ΗDL χοληστερόλη σας είναι υψηλή, που κάνει τελικά τη διαφορά. Υγιείς συνήθειες, όπως η άσκηση και η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών και υγιών μονοακόρεστων λιπών, τυχαίνει να αυξάνει την HDL χοληστερόλη σας και να χαμηλώνει τον κίνδυνο να υποστείτε καρδιακή προσβολή.

shrimps

Μύθος Νο 2: Δεν πρέπει να τρώω γαρίδες (και άλλες υψηλής χοληστερόλης τροφές) αν έχω υψηλή χοληστερόλη

Συνήθως, παλιά, αν είχατε υψηλή χοληστερόλη θα έπρεπε να αποφύγετε τροφές που περιέχουν διαιτητική χοληστερόλη με κάθε κόστος. Αυτό δεν ισχύει πια. Γνωρίζουμε τώρα ότι το κορεσμένο λίπος έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης απ’ ό,τι η διαιτητική χοληστερόλη. Ετσι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να φάτε αυγά, γαρίδες και άλλες τροφές που περιέχουν χοληστερόλη, αρκεί να είναι σε μέτριες ποσότητες, ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

chips

Μύθος Νο 3: Τα πατατάκια περιέχουν χοληστερόλη

Η διαιτητική χοληστερόλη προέρχεται μόνο από ζωικές τροφές. Τα πατατάκια μαζί με τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, δεν έχουν χοληστερόλη. Ωστόσο, φροντίστε να ελέγξετε την ετικέτα στα πατατάκια που πρόκειται να καταναλώσετε για το κορεσμένο λίπος, που κάνει το σώμα σας να παράγει περισσότερη χοληστερόλη. Τα πατατάκια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Τέλος ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας και κάνετε λίγα μαθηματικά: Aν τρώτε δύο μερίδες, έχετε πάρει εις διπλούν τις θερμίδες και το κορεσμένο λίπος.

Μύθος Νο 4: Tα ψημένα δημητριακά βρώμης είναι από τις καλύτερες τροφές που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη

Είναι γεγονός ότι τα ψημένα δημητριακά βρώμης μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη σας. Κι ενώ είναι αλήθεια ότι αυτά και άλλα ψημένα δημητριακά βρώμης έχουν κάποιες διαλυτές φυτικές ίνες, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, μπορείτε να πάρετε ακόμα υψηλότερες δόσεις από τρόφιμα όπως το αλεύρι βρώμης, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι μπανάνες, τα αχλάδια, τα φασόλια και τα εσπεριδοειδή. Με την ευκαιρία, αν σας αρέσει αυτό το είδος των δημητριακών, φροντίστε να πάρετε επιπλέον φυτικές ίνες στο πρωινό, συμπληρώνοντας με φρούτα.

Soy_Foods

Μύθος Νο 5: Εάν θέλω να μειώσω τη χοληστερόλη μου, πρέπει να τρώω περισσότερη σόγια

Η έρευνα δείχνει ότι η πρωτεΐνη σόγιας έχει μόνο μια μικρή επίδραση, αν υπάρχει, σχετικά με τα επίπεδα των λιπιδίων. Το πραγματικό όφελος μπορεί να σχετίζεται με τη χρήση της σόγιας ως υποκατάστατο για υψηλά κορεσμένα λιπαρά τρόφιμα. Κάποια έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη τους με την κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε πρωτεΐνη σόγιας, φυτικές ίνες, φυτικές στερόλες και ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα.

Συμπέρασμα: Κάντε ενέργειες που θα μειώσουν με φυσικό τρόπο την LDL και θα αυξήσουν την HDL: Τακτική άσκηση, κατανάλωση μονοακόρεστων όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο, σε αντικατάσταση των κορεσμένων και τρανς λιπαρών που τρώτε, αλλά και περισσότερες διαλυτές φυτικές ίνες, μπορούν να βοηθήσουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει