5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον ψευδάργυρο

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Είναι το δεύτερο πιο συχνό μέταλλο που βρίσκεται στο σώμα μας μετά τον σίδηρο.

Είναι παρών σε πολλά συστήματα και βιολογικές αντιδράσεις. Παρά το γεγονός ότι είναι ένα ουσιαστικό συστατικό του γενετικού υλικού μας, απαιτούνται, ωστόσο, λίγες μόλις ποσότητες ψευδαργύρου για να λειτουργήσει σωστά το σώμα μας.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα κλασικό παράδειγμα ενός στοιχείου που όλοι γνωρίζουν ότι είναι σημαντικό για την υγεία, αλλά δεν καταλαβαίνουν πραγματικά τον ακριβή βιολογικό του ρόλο στο σώμα μας.

Διαβάστε, λοιπόν, παρακάτω τα 5 πιο σημαντικά πράγματα που κάνει στον οργανισμό μας το πολύτιμο αυτό μέταλλο:

1. Προωθεί την ανάπτυξη. Ο ψευδάργυρος προωθεί τη δραστηριότητα περισσότερων από 300 ένζυμα που το σώμα μας χρησιμοποιεί για να μεταβολίσει τα θρεπτικά συστατικά και να ενισχύσει την κυτταρική διαίρεση, που με τη σειρά της προωθεί την ανάπτυξη. Αυτός είναι ο λόγος που οι έγκυες γυναίκες στις οποίες η ανάπτυξη των εμβρύων αποτελείται από ταχύτατα διαιρούμενα κύτταρα, πρέπει να έχουν πάντα αρκετό ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας για την ενεργοποίηση της ανάπτυξης (ύψος, βάρος, ανάπτυξη οστών) σε βρέφη, παιδιά και εφήβους.

2. Διατηρεί τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ο οργανισμός μας χρειάζεται ψευδάργυρο για την παραγωγή Τ-λεμφοκυττάρων (Τ-κύτταρα), ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθά στην καταστροφή των ξένων εισβολέων στο αίμα μας. Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου θα οδηγήσουν σε μειωμένα ή αποδυναμωμένα Τ-κύτταρα, τα οποία δεν θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται σ’ αυτούς τους εισβολείς, γεγονός που θα μάς κάνει επιρρεπείς σε ασθένειες. Αυτός είναι ο λόγος που ο ψευδάργυρος είναι γνωστός για το ρόλο του στη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος, καθώς ενισχύει τα ίδια κύτταρα που εξουδετερώνουν τον ιό.

3. Ενισχύει τη γονιμότητα. Ο ψευδάργυρος έχει μελετηθεί ευρέως για τις θρεπτικές ουσίες του σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη γονιμότητα, καθώς η ενίσχυσή της είναι ίσως ο πιο γνωστός του ρόλος. Στις γυναίκες ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για το σώμα ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, τις αναπαραγωγικές ορμόνες. Στους άνδρες απαιτείται για την κατασκευή του εξωτερικού στρώματος και της ουράς του σπέρματος. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει πως μειωμένη πρόσληψη ψευδαργύρου στην διατροφή ενός άνδρα μειώνει επίσης και το σπέρμα του.

4. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οπως και ο χαλκός και το σελήνιο, ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά μάς προστατεύουν από τις βλαβερές κυτταρικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε εκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος. Ως εκ τούτου, η πρόσληψη του ψευδαργύρου στη διατροφή είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να κρατήσουμε τις ασθένειες μακριά μας.

5. Φροντίδα του δέρματος.  Ο ψευδάργυρος είναι γνωστό ότι επιταχύνει την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος, που είναι ο λόγος που οι κρέμες ψευδαργύρου συχνά χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν κοψίματα και πληγές και θεραπεία παθήσεων του δέρματος, όπως η ακμή, το έκζεμα και η ψωρίαση. Επιπλέον, ως ένας αντιφλεγμονώδης παράγοντας ο ψευδάργυρος μπορεί να θεραπεύσει τις φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, όπως ηλιακά εγκαύματα, εξανθήματα και φουσκάλες.

Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ψευδαργύρου είναι 11mg για τους άνδρες και 8 mg για γυναίκες (με αύξηση στα 11 mg στη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου χαρακτηρίζεται από κακή διάθεση, μειωμένη ανοσία, και γνωστική δυσλειτουργία, καταστάσεις, όμως, που είναι άγνωστες στον ανεπτυγμένο κόσμο, καθώς το σύνολο των τροφών περιέχει ψευδάργυρο σε μικρές ποσότητες. Πολύ καλές πηγές ψευδαργύρου αποτελούν το κρέας κυρίως βοδινό και αρνί, τα στρείδια, το φύτρο σιταριού και οι περισσότεροι σπόροι, οι ξηροί καρποί και τα φασόλια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει