5 τρόποι να κρατήσετε υγιές και ασφαλές το σπίτι σας

Οταν μπαίνετε στο σπίτι σας αισθάνεστε μια αίσθηση ασφάλειας. Νοιώθετε ότι κλείνετε τους κινδύνους έξω απ’ αυτό. Τι γίνεται όμως με το βακτήριο E.coli στο πλυντήριο ρούχων σας; Είστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει;

Δοκιμάστε τους παρακάτω 5 αποτελεσματικούς τρόπος για να σιγουρευτείτε ότι παρέχετε στον εαυτό σας και στους αγαπημένους σας ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον για να ζουν:

1. Κίνδυνος: Τα μικρόβια στο πλυντήριο πιάτων

Αιτία: Μπορεί να φορτωθεί με ιώδιο, ζύμες και μύκητες.

Ασφαλής λύση: Μια φορά το μήνα καθαρίστε με προσοχή το πλυντήριο των πιάτων σας. Αφαιρέστε τις σχάρες και πλύνετε το εσωτερικό του με το χέρι, χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και σαπούνι. Επίσης ανακατέψτε μισό φλιτζάνι λευκό ξύδι με δύο φλιτζάνια ζεστό νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Το ξύδι είναι όξινο και βοηθά να απαλλαγείτε από μαυρίλες, αφρό σαπουνιών και διάφορα υπολείμματα.

Επίσης, αποτρέπει την ανάπτυξη της μούχλας και προστατεύει από μερικά βακτήρια. Μόλις το μείγμα σας είναι έτοιμο, ψεκάστε όλες τις επιφάνειες και στη συνέχεια πάρτε μια παλιά οδοντόβουρτσα και τρίψτε τις μικρότερες επιφάνειες. Βάλτε πίσω τις σχάρες στη θέση τους, γεμίστε ένα μικρό γυάλινο μπολ με ξύδι και νερό, τοποθετήστε το στο ράφι και βάλτε το πλυντήριο να κάνει μια πλύση με ζεστό νερό.

2. Κίνδυνος: E. coli στα ρούχα σας

Αιτία: Τα άπλυτα μπορεί να περιέχουν βακτήρια που προκαλούν ασθένειες όπως E.coli, MRSA (ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος) και ιό της γρίπης, που μπορούν να μεταφερθούν στο δέρμα σας. Το βακτήριο E.coli (Escherichia coli) βρίσκεται περίπου στο 30% των πλυντηρίων ρούχων και τα μικρόβιά του μπορούν να επιβιώσουν σε κρύο νερό πλύσης.

Ασφαλής λύση: Για να απομακρύνετε τα μικρόβια από το πλύσιμο, βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι 60 βαθμοί Κελσίου. Σε μικρότερη από αυτή τη θερμοκρασία ο κίνδυνος εξακολουθεί να  υπάρχει.

Για τα λευκά, χρησιμοποιήστε χλώριο πλυντηρίου. Καταστρέφει το 99,9% των παθογόνων έναντι του 92% του συμβατικού απορρυπαντικού.

Για οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό λιγότερο ισχυρό από τη χλωρίνη που να έχει, όμως, άλλα αντιμικροβιακά οφέλη. Προσπαθήστε να στεγνώνετε τα ρούχα σας πάντα σε υψηλές θερμοκρασίες για τουλάχιστον 45 λεπτά.

Μια στοίβα εσωρούχων μπορεί να περιέχει περίπου 1.000.000 βακτηρίων από τα κόπρανα. Μια καλή ιδέα είναι να τρέξετε μια πλύση χωρίς ρούχα με χλώριο ειδικό για το πλυντήριο (ή άλλα καθαριστικά που υπάρχουν για πλύσεις χωρίς φορτίο) και στη συνέχεια να πλύνετε τα εσώρουχα ή τα άλλα ρούχα. Κάντε το αυτό μία φορά την εβδομάδα αν έχετε μεγάλη οικογένεια με μικρά παιδιά, που είναι ό,τι χειρότερο από πλευράς μικροβίων στα ρούχα τους.

3. Κίνδυνος: Αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα στην κρεβατοκάμαρα

Αιτία: Tα στρώματα και τα μαξιλάρια συχνά είναι γεμάτα με τα ακάρεα της σκόνης, τους μικροοργανισμούς που τρέφονται με τα υπολείμματα από το ανθρώπινο δέρμα (νεκρά κύτταρα κ.λπ.). Δεν είναι μόνο ανθυγιεινά τα ακάρεα της σκόνης, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για κάποιους ανθρώπους που είναι αλλεργικοί σ’ αυτά.

Ασφαλής λύση: Προστατέψτε το μαξιλάρι σας και το στρώμα, με προστατευτικά καλύμματα. Βεβαιωθείτε ότι τα προστατευτικά καλύμματα που έχετε επιλέξει «αναπνέουν».

Μια καλή ιδέα επίσης είναι να βάλετε τα μαξιλάρια σας και το πάπλωμα στο στεγνωτήριο στην υψηλή ρύθμιση για 15 λεπτά κάθε δύο εβδομάδες. Είναι αρκετός ο χρόνος και η θερμότητα για να σκοτώσει τα ακάρεα της σκόνης. Επίσης καθαρίζετε το κενό κάτω από το χαλί και το πάτωμα στην κρεβατοκάμαρά σας μια φορά την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας αντιαλλεργικά φίλτρα HEPA. Αυτά βοηθούν να απαλλαγείτε από τη σκόνη, τη βρωμιά και το τρίχωμα των ζώων. Ενα φίλτρο ΗΕΡΑ είναι το κλειδί, γιατί αλλιώς απλά η δημιουργία σκόνης θα επανακυκλοφορήσει τα βακτήρια.

4. Κίνδυνος Μπάνιο: Γλιστερό δάπεδο και μπανιέρα ή ντους

Αιτία: Η μπανιέρα και το ντους μπορούν να προκαλέσουν γλίστρημα και πτώση, είτε είναι στεγνά είτε βρεγμένα, γιατί είναι γυαλιστερά και ολισθηρά. Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα καταλήγουν στο νοσοκομείο από τραυματισμούς στο μπάνιο. Το 80% των τραυματισμών οφείλεται σε πτώσεις και το 68% συμβαίνουν μέσα στη μπανιέρα ή το ντους. Τέτοιου είδους τραυματισμοί είναι πιο συχνοί σε γενικές γραμμές μετά την ηλικία των 85, μπορούν όμως να συμβούν και μεταξύ των ηλικιών 15-24 λόγω έλλειψης προσοχής.

Ασφαλής λύση: Βάλτε ένα χαλάκι μπάνιου απευθείας στην επιφάνεια της μπανιέρας που να είναι αντιολισθητικό με υποστήριξη από καουτσούκ. Προσθέστε αυτοκόλλητα στο δάπεδο της μπανιέρας ή του ντους αν δεν έχετε χαλάκι. Αυτό θα σας προστατέψει από γλιστρήματα και πτώσεις. Χαλάκι τοποθετήστε, επίσης και έξω από το ντους ή τη μπανιέρα όπου και πάλι υπάρχει φόβος να γλιστρήσετε.

5. Κίνδυνος Μπάνιο (2): Ληγμένα είδη μακιγιάζ και φαρμάκων

Aιτία: Η ζέστη και η υγρασία κάνει τα είδη μακιγιάζ και τα φάρμακα που τυχόν φυλάτε στο μπάνιο σας λιγότερο ισχυρά και αποτελεσματικά. Τα καλλυντικά και τα άλλα προϊόντα περιποίησης έχουν διάρκεια ζωής γι’ αυτό σημειώνετε τις ημερομηνίες αγοράς τους.

Ασφαλής λύση: Αποθηκεύστε τα φάρμακα σε δροσερό και ξηρό μέρος, όπως ένα ντουλάπι ή ένα κλειδωμένο συρτάρι στο κομοδίνο σας, προκειμένου να είναι ασφαλή από τα παιδιά. Πάντα σημειώνετε τις ημερομηνίες και πετάτε τα φάρμακα που έχουν λήξει. Οταν πρόκειται για καλλυντικά και προϊόντα καλλωπισμού, πετάξτε τα και αντικαταστήστε τα με νέα, 3-6 μήνες μετά τη χρησιμοποίησή τους αν είναι υγρά και δύο χρόνια μετά αν είναι σε σκόνη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει