59 νεκροί από θανατηφόρο ιό Εμπολα στη Γουινέα

Ενα ξέσπασμα του ιού Εμπολα που έχει ήδη σκοτώσει 59 ανθρώπους στη Γουινέα έφτασε στην πρωτεύουσα Κόνακρι προειδοποιούν ο ΟΗΕ και η UNICEF, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για εξάπλωση.

Η UNICEF ​​δήλωσε ότι ο αιμορραγικός πυρετός εξαπλώθηκε γρήγορα από τη Νότια Γουινέα που βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, ενώ δεκάδες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί από το ξεκίνημα του ξεσπάσματος που άρχισε τον περασμένο μήνα.

Για τον ιό Εμπολα, ως γνωστόν, δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία ή εμβόλιο. Μεταδίδεται από στενή προσωπική επαφή με άτομα που έχουν μολυνθεί και σκοτώνει μεταξύ 25%-90% των θυμάτων του.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία, διάρροια και εμετό.

«Τουλάχιστον 59 από τους 80 ανθρώπους, οι οποίοι προσβλήθηκαν από Εμπολα σε όλη την χώρα της Δυτικής Αφρικής μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει και ανάμεσα στα θύματα ήταν τρία παιδιά», ανέφερε εκπρόσωπος της UNICEF και συμπλήρωσε: «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ο θανατηφόρος αιμορραγικός πυρετός έχει εξαπλωθεί γρήγορα από τις κοινότητες της Μασέντα, Γκεκέντου και Κισιντούγκου στην πρωτεύουσα Κόνακρι».

Η Κόνακρι είναι ένα μεγάλο λιμάνι της πόλης, όπου σήμερα ζουν 2 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τα κρούσματα του ιού Εμπολα συμβαίνουν κυρίως σε απομακρυσμένα χωριά στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, κοντά σε τροπικά δάση, ωστόσο μέχρι σήμερα ουδέποτε είχαν καταγραφεί στη Γουινέα.

Τα τελευταία χρόνια είχαν εμφανιστεί κρούσματα στην Ουγκάντα ​​και την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

«Πήραμε τα πρώτα αποτελέσματα από τη Λιόν, χθες, που μας ενημέρωσαν για την παρουσία του ιού Εμπολα ως αιτία αυτής της επιδημίας. Είμαστε συγκλονισμένοι, αγωνιζόμαστε ενάντια σ’ αυτή την επιδημία με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας με τη βοήθεια των εταίρων μας, αλλά είναι δύσκολο», τόνισε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Γουϊνέας.

Μια ομάδα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα πρόκειται να φτάσει στη Γουινέα μαζί με 33 τόνους φάρμακα και εξοπλισμό απομόνωσης από το Βέλγιο και τη Γαλλία.

Ο δρ Armand Sprecher, ένας γιατρός έκτακτης ανάγκης και επιδημιολόγος, που εργάζεται με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Γουινέα, δήλωσε ότι οι γιατροί έπρεπε να ταυτοποιήσουν όλους τους ασθενείς με τη νόσο και να παρακολουθούν ούτως ώστε να μην έρθει κανείς τους σε επαφή με άλλο κόσμο, κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους.

«Το τελευταίο ξέσπασμα θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο, αν οι άνθρωποι ενεργούσαν γρήγορα. Με βάση την προϊστορία, αυτού του είδους τα κρούσματα θα συμβούν. Καλύτερα νωρίτερα, παρά αργότερα. Οσο πιο γρήγορα συμβεί, τόσο λιγότερες περιπτώσεις θα έχουμε και θα είναι πιο μικρή η κλίμακα της επιδημίας. Γι’ αυτό και μεταβαίνουμε στη Γουινέα όσο πιο νωρίς μπορούμε», τόνισε ο Sprecher.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει