7 μυστικά υγείας για να ζήσετε πολλά χρόνια

Γιατί μερικοί ηλικιωμένοι άνθρωποι έχουν κλονισμένη υγεία και ζουν μέσα στη θλίψη και κάποιοι άλλοι γερνούν με ζωντάνια και χαρά; Γιατί μερικοί άνθρωποι πεθαίνουν νέοι, ενώ άλλοι ζουν πολλά χρόνια;

Από την ακμάζουσα βιομηχανία συμπληρωμάτων αντι-γήρανσης και τους επιστήμονες στο εργαστήριο, μέχρι τον απλό πολίτη που περπατάει στο δρόμο, ο καθένας θέλει να γνωρίζει τα μυστικά για μια υγιή και μακράς διάρκειας ζωή. Πρόσφατα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, κυκλοφόρησε μια μελέτη που δείχνει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν ορισμένες βασικές υγιεινές συνήθειες έζησαν κατά μέσο όρο περισσότερο από εκείνους που δεν το έκαναν. Η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής, η διατροφή, είναι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη γήρανση.

Οι συμβουλές που περιγράφονται παρακάτω είναι συμβουλές που προέρχονται από ανθρώπους που έχουν ζήσει πολύ και με υγεία και η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι αυτές οι συμβουλές όντως λειτουργούν.

1. Διατροφή και γήρανση

Αυτό που τρώμε, φαίνεται στο σώμα μας. Το δέρμα και τα μαλλιά μας αντανακλούν τη διατροφική μας κατάσταση. Για να μάθουν για τον τρόπο ζωής των παλιών και υγιών ανθρώπων πολλοί ερευνητές στράφηκαν στην Οκινάουα, στην Ιαπωνία, που μπορεί να υπερηφανεύεται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στον κόσμο αιωνόβιων ανθρώπων (αν και τώρα τελευταία, η στροφή των νεότερων κατοίκων της περιοχής στον δυτικό τρόπο ζωής έχει μειώσει τα εκπληκτικά αυτά ποσοστά). Οι μελέτες έχουν δείξει πως οι Ιάπωνες βασίζονται για τη διατροφή τους στα δημητριακά, τα λαχανικά και τα φρούτα. Η διατροφή τους είναι χαμηλή σε κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Το μάθημα εδώ είναι να επιλέξετε τα λίπη και τους υδατάνθρακες με σύνεση. Στραφείτε σε πιο υγιεινές επιλογές, όπως τα σταρένια ψωμιά, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και τα φρούτα, αντί για άσπρο ψωμί και κέικ. Οποτε είναι δυνατόν χρησιμοποιήστε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα έλαια και αποφύγετε εντελώς τα τρανς λιπαρά. Πολλές ερευνητικές μελέτες έχουν επίσης συμφωνήσει στο γεγονός ότι μια χορτοφαγική διατροφή είναι γενικά πιο υγιεινή από μία άλλη με βάση την ζωική πρωτεΐνη. Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι γεμάτα φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

2. Μην κατηγορείτε για όλα τα γονίδιά σας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα γονίδιά σας συμβάλλουν σημαντικά σε σχέση με ορισμένες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει πως όταν πρόκειται για να ζήσει κανείς μια υγιή ζωή, τα γονίδιά του συμβάλλουν μόλις κατά 10% στη γενική υγεία του, ενώ ένα εντυπωσιακό 90% σχετίζεται με τις επιλογές του τρόπου ζωής του. Ο τρόπος που ο καθένας μας επιλέγει να ζει κάθε μέρα, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής του. Ετσι, όταν αισθάνεστε ότι έχετε φθαρεί και πονάτε δεν πρέπει να κατηγορήσετε γι’ αυτό την κληρονομικότητα, αλλά τον τρόπο ζωής σας.

3. Τρώτε τροφές στη φυσική τους κατάσταση

Τα τρόφιμα στη φυσική τους κατάσταση είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Το μαγείρεμα πράγματι αλλάζει την χημική σύνθεση του τροφίμου, επηρεάζοντας έτσι τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών. Ο ατμός και το ψήσιμο είναι γνωστό ότι είναι οι καλύτερες μέθοδοι μαγειρέματος των τροφίμων, επειδή διατηρούν καλύτερα τις θρεπτικές ουσίες στη φυσική τους κατάσταση. Ενας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε την υγεία σας είναι να καταναλώσετε τρεις με πέντε μερίδες ωμά λαχανικά και φρούτα κάθε μέρα. Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε με μέτρο. Το φουσκωμένο στομάχι σάς προκαλεί πάρα πολλά  γαστρεντερικά προβλήματα, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τη γενική υγεία σας.

4. Αναπτύξτε υγιείς συνήθειες

Αν θέλετε να ζήσετε μια μακρά και υγιή ζωή, φροντίστε να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες και αποφύγετε τις ανθυγιεινές. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να αποφεύγετε το κάπνισμα, που είναι γνωστό ότι συμβάλλει σε διάφορες ασθένειες της καρδιάς και των πνευμόνων και συντομεύει τη διάρκεια ζωής. Το αλκοόλ είναι ένας άλλο σημαντικός ένοχος του ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Να πίνετε μόνο με μέτρο για να μείνετε μακριά από δυσμενείς συνθήκες υγείας.

5. Ασκηση

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μαζί με τη διατροφή, η άσκηση είναι το κλειδί για μια υγιή ζωή. Οι περισσότερες διαταραχές που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και άλλων συνθηκών,  προέρχονται από την καθιστική ζωή. Μελέτες έχουν δείξει ότι 15 λεπτά άσκησης την ημέρα προσθέτουν τρία χρόνια στη ζωή σας. Η άσκηση μειώνει την ευαισθησία σας σε καρδιακά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια και αρρυθμία. Η άσκηση βοηθά, επίσης, στη βελτίωση της ικανότητας του σώματος να καταπολεμά το οξειδωτικό στρες, ένα χημικό υποπροϊόν της παραγωγής κυτταρικής ενέργειας. Η οξειδωτική βλάβη των κυττάρων αυξάνει την ευαισθησία σας σε διάφορες ασθένειες. Πολλοί από εμάς δεν έχουμε ελεύθερο χρόνο για να πάμε στο γυμναστήριο, αλλά μπορούμε να συμπεριλάβουμε τον χρόνο σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινή ρουτίνα μας, για να μείνουμε σε φόρμα και  υγιείς. Συμπεριλάβετε δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα ή απλά βρείτε χρόνο να παίξετε με τα παιδιά ή να πάτε το κατοικίδιό σας σε κάποιο πάρκο.

6. Αποκτήστε φίλους που μπορείτε να εμπιστευτείτε

Στην εποχή της υψηλής τεχνολογίας του σήμερα, όλοι συνδέονται μεταξύ τους μέσω των κοινωνικών δικτύων, των smartphones, κ.λπ. Πολλοί περιβάλλονται από ανθρώπους που «ξέρουν», αλλά λίγοι μπορούν πραγματικά να στηριχθούν στους φίλους. Είναι σημαντικό να έχουμε ανθρώπους με τους οποίους μπορούμε να  μοιραστούμε την ευτυχία και τις λύπες μας. Οι αρνητικές προσωπικές σχέσεις προσθέτουν άγχος, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τη γενική υγεία. Το μυστικό για μια υγιή, ευτυχισμένη ζωή είναι η πίστη και η εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και οι μελέτες έχουν αποδείξει τα οφέλη για την υγεία εκείνων που έχουν καλούς φίλους. Οι φίλοι παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη, η οποία μάς βοηθά να διαχειριστούμε το άγχος και το αίσθημα ότι μάς αγαπάνε πραγματικά ενισχύει την παραγωγή ντοπαμίνης και ωκυτοκίνης, χημικών ουσιών, οι οποίες προωθούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και καταπολεμούν τη γήρανση.

7. Ζήστε τη ζωή στο μέγιστο

Στο γρήγορο ρυθμό της ζωής του σήμερα, είμαστε συχνά multi-tasking. Η επιβράδυνση και η απόλαυση των απλούστερων πτυχών της ζωής περνάνε πολλές φορές σε δεύτερη μοίρα. Κάποια στιγμή, όμως, είναι σημαντικό να χαλαρώσουμε λίγο και να αναζητήσουμε την ευχαρίστηση σε ό,τι κάνουμε. Αναπτύξτε θετική στάση απέναντι στις μικρές χαρές της ζωής. Αυτό βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και εξοπλίζει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις ασθένειες. Βρείτε κάτι που σάς βοηθά να χαλαρώσετε και να χαλαρώσει το μυαλό και το σώμα σας. Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους για τον εαυτό σας, δεδομένου ότι οι στόχοι μάς βοηθούν να βρούμε νόημα στη ζωή μας. Οι περισσότεροι επιτυχείς άνθρωποι που είχαν μακρά, ευτυχισμένη ζωή, δήλωσαν ότι είχαν ένα πραγματικό σκοπό. Αυτός δεν πρέπει να είναι τα χρήματα ή η καριέρα. Θα μπορούσε να σχετίζεται με την οικογένεια, τους φίλους σας ή προσωπικές επιδιώξεις.

Μια υγιεινή ζωή είναι ένας συνδυασμός από συναισθηματικούς, πνευματικούς και κοινωνικούς παράγοντες του τρόπου ζωής. Δεν έχει σημασία η ηλικία σας. Οταν οι παράγοντες αυτοί είναι σε μεγάλο βαθμό θετικοί, μπορούν να σάς βοηθήσουν να ζήσετε μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ενσωματώστε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές στην καθημερινότητά σας και απολαύστε μια υγιή, ευτυχισμένη και μακράς διάρκειας ζωής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει