7 τρόποι να αποτρέψετε την απώλεια μνήμης

Η γήρανση είναι μέρος της ζωής μας, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να διατηρήσει το μυαλό του κοφτερό και τη μνήμη του σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.

Διαβάστε παρακάτω 7 βασικές συμβουλές που θα σας επιτρέψουν να κρατήσετε τη μνήμη σας δυνατή και να ενισχύσετε τον εγκέφαλό σας όσο μεγαλώνετε.

1. Σηκωθείτε από τον καναπέ και ασκηθείτε

Η άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να μην έχει απώλεια μνήμης, όσο μεγαλώνετε. Η μετακίνηση ενισχύει την ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και βοηθά τα νευρικά κύτταρα στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη σας.

Αν τώρα δεν είστε ενεργοί, μιλήστε με το γιατρό σας για να δείτε αν υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να κάνετε σε ό,τι αφορά την άσκηση και στη συνέχεια ξεκινήστε να γυμνάζεστε.

Αν έχετε αυτή τη δυνατότητα, ασκηθείτε μέσα στο νερό. Είναι μια πολύ καλή άσκηση η κολύμβηση γιατί δεν είναι δύσκολη για τις αρθρώσεις σας, ενώ το νερό προσφέρει την κατάλληλη αντίσταση, ώστε να έχετε μια καλή προπόνηση για την καρδιά και τους πνεύμονές σας. Διαφορετικά ακόμα και ένα έντονο περπάτημα για λιγότερη ώρα ή ένα μέτριας έντασης περπάτημα για περισσότερη ώρα είναι μια πολύ καλή άσκηση. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε τουλάχιστον για 30 λεπτά τις 5 από τις 7 ημέρες της εβδομάδας.

2. Τρώτε σωστά για να ενισχύσετε τον εγκέφαλό σας

Οι δίαιτες που είναι καλές για την καρδιά σας είναι καλές και για το μυαλό σας κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάτε. Αν η καρδιά σας δεν είναι υγιής και δεν αντλεί κανονικά αίμα, τότε δεν μεταφέρεται σωστά το οξυγόνο κι αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου σας. Γι’ αυτό εφοδιαστείτε με φρούτα και λαχανικά και επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για επεξεργασμένα δημητριακά.

Περικόψτε τα ανθυγιεινά τρανς και κορεσμένα λιπαρά. Επιλέξτε πρωτεΐνες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως ψάρια, κοτόπουλο χωρίς πέτσα και γαλοπούλα, καθώς και όσπρια.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ιδιαίτερα πολύτιμα, επειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του εγκεφάλου από βλάβες. Γεμίστε τη διατροφή σας με πλούσια σε αντιοξειδωτικά φυλλώδη λαχανικά, μούρα και ντομάτες.

3. «Προπονήστε» το μυαλό σας

Είτε πρόκειται για σταυρόλεξα ή sudoku, είτε για παιχνίδια στον υπολογιστή, η άσκηση του εγκεφάλου σας διατηρεί τη μνήμη σας ακμαία. Βρείτε ακόμα και νέες δραστηριότητες που μπορούν να τονώσουν το μυαλό σας και να σας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά μέρη του απ’ αυτά που χρησιμοποιείτε στην εργασία σας.

Προσπαθήστε να μάθετε μια ξένη γλώσσα, ή ένα μουσικό όργανο ή ξεκινήστε μαθήματα χορού που θα σας επιτρέψουν να ασκήσετε ταυτόχρονα το σώμα και το μυαλό σας.

4. Να είστε κοινωνικοί

Προσπαθήστε να είστε ενεργό μέλος της κοινότητάς σας, πάρτε μέρος σε δραστηριότητες, δείτε φίλους, βγείτε έξω μαζί τους αλληλεπιδράστε, γελάστε, μιλήστε, σχεδιάστε, κάνετε ό,τι μπορεί να σας κοινωνικοποιήσει έντονα γιατί αυτό κρατάει το μυαλό σε κίνηση.

Οι μελέτες δείχνουν πως οι άνθρωποι άνω των 50 ετών που έχουν ισχυρούς δεσμούς με την οικογένειά τους, τους φίλους τους και κοινωνικές ομάδες, έχουν λιγότερη απώλεια μνήμης από τους ανθρώπους που είναι πιο απομονωμένοι. Η κοινωνικοποίηση μπορεί να μην είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, αλλά είναι ένας ακόμα λόγος για να είμαστε δραστήριοι και υγιείς και να κάνουμε το μυαλό μας να λειτουργεί.

5. Κοιμηθείτε καλά

Είναι ολοένα και πιο δύσκολο να κοιμάται κανείς καλά όσο μεγαλώνει. Αλλά όταν το μυαλό σας δεν αναπαύεται αρκετά μπορεί να έχετε προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης. Γι’ αυτό προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ.

Δημιουργήστε καλές συνήθειες ύπνου, πηγαίνοντας την ίδια ώρα κάθε βράδυ για ύπνο και ξυπνώντας επίσης την ίδια ώρα το πρωί. Ακόμα, δημιουργήστε μια χαλαρωτική  ρουτίνα για τον εαυτό σας πριν πέσετε για ύπνο. Δεν είναι κακό να πάρετε και κάποιον υπνάκο στη διάρκεια της ημέρας, αλλά όχι περισσότερο από μισή έως μία ώρα. Προσπαθήστε να μην κοιμάστε μετά τις 4 το απόγευμα γιατί θα σας είναι πιο δύσκολο να κοιμηθείτε το βράδυ. Αν παίρνετε υπνωτικά χάπια για να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε, να ξέρετε ότι μπορεί να σας κάνει να νοιώθετε σαν μεθυσμένοι την επόμενη ημέρα, ενώ δεν αποκλείεται να σας προκαλέσουν και απώλεια μνήμης.

6. Καταπολεμήστε το στρες

Οταν είστε ανήσυχοι ή υπό πίεση το σώμα σας παράγει τις ορμόνες του στρες. Αυτό βοηθάει όταν πρόκειται για μια έκτακτη ανάγκη. Αλλά αν έχετε μονίμως στρες, έχετε παράλληλα υψηλά επίπεδα των ορμονών του στρες για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό μπορεί να παρεμποδίσει τη μνήμη σας. Οταν αισθάνεστε έτσι, προσπαθήστε να βρείτε πράγματα που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε, όπως η γιόγκα, το  tai chi, οι βαθιές αναπνοές, ο διαλογισμός ή μια τηλεφωνική συνομιλία με έναν καλό σας φίλο.

7. Μάθετε «κόλπα μνήμης»

Υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να θυμηθείτε, είτε πρόκειται για το πού αφήσατε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας, είτε για το όνομα του νέου σας γείτονα.

Οργανωθείτε. Βάζετε σε συγκεκριμένη θέση τα γυαλιά σας, τα κλειδιά σας, το πορτοφόλι σας, το κινητό σας.

Σημειώστε. Γράψτε κάπου τα πράγματα που πρέπει να θυμάστε, όπως τα ραντεβού, τα είδη που πρέπει να αγοράσετε στο σούπερ μάρκετ (αυτή τη λίστα μπορείτε να τη συμπληρώνετε λίγο-λίγο).

Ειδοποιήστε τον εαυτό σας. Χρησιμοποιήστε τρικς για να θυμάστε πράγματα που πρέπει να γίνουν συγκεκριμένη ώρα, όπως για παράδειγμα πότε πρέπει να πάρετε τα φάρμακά σας.

Υπενθυμίστε. Βάλτε το ρολόι του κινητού σας να χτυπήσει την ώρα που πρέπει να κάνετε μια συγκεκριμένη δουλειά.

Επαναλάβετε αρκετές φορές κάτι που μάθατε. Για να θυμάστε ονόματα, χρησιμοποιήστε τα συχνά στη συνομιλία σας. Ετσι θα καταφέρετε να συνδέσετε το όνομα με μια εικόνα που θα σας θυμίζει το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει