8 καταστάσεις υγείας που είναι πιο συχνές στις γυναίκες

Σε ό,τι αφορά την υγεία, τα δύο φύλα δεν είναι πάντα ίδια. Υπάρχουν ορισμένες ασθένειες και διαταραχές που είναι πιο συνηθισμένες στις γυναίκες, παρόλο που πολλές φορές τα αίτια δεν είναι απόλυτα γνωστά.

Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι οι καταστάσεις υγείας για τις οποίες οι γυναίκες πρέπει να είναι πιο προσεκτικές από τους άνδρες:

Oστεοπόρωση

Από τα 100 άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση, τα 80 είναι γυναίκες. Για τις γυναίκες από μια ηλικία και μετά αυξάνεται ο κίνδυνος της οστεοπόρωσης. Οι μισές γυναίκες άνω των 50 ετών κινδυνεύουν με κατάγματα οστών, λόγω της οστεοπόρωσης. Η ορμόνη οιστρογόνο, που προστατεύει τα οστά, μειώνεται απότομα κατά την εμμηνόπαυση και έτσι η απώλεια οστικής μάζας μπορεί να συμβεί ραγδαία. Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη D, καθώς και περισσότερη άσκηση, προκειμένου να διατηρήσουν προστατευμένα τα οστά τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Κατάθλιψη

Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη απ’ ό,τι οι άνδρες. Πολλοί είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο, με τις ορμόνες να έχουν ίσως τον πιο σημαντικό. Η κατάθλιψη κορυφώνεται στις γυναίκες κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών τους χρόνων, λόγω των οικογενειακών ευθυνών και της εργασίας. Πάνω από το 20% των νέων μητέρων βιώνουν την κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Αυτό πιστεύεται πως συμβαίνει εν μέρει λόγω της μείωσης των επιπέδων της σεροτονίνης μετά τον τοκετό.

Ημικρανίες

Η ημικρανία είναι τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Αυτός ο τύπος πονοκεφάλου προκαλείται από τη διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων στην επιφάνεια του εγκεφάλου. Το οικογενειακό ιστορικό παίζει ρόλο, ενώ το ίδιο κάνουν και οι ορμόνες. Το ήμισυ των ημικρανιών στις γυναίκες συμβαίνουν λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου. Οι ημικρανίες μειώνονται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Ακράτεια

Έχετε διαρροή λίγων ούρων όταν γελάτε, βήχετε ή φτερνίζεστε; Μήπως αισθάνεστε μια ακατανίκητη επιθυμία να ουρήσετε που δεν μπορείτε κάποιες φορές να την ελέγξετε; Αν ναι, ανήκετε στην συντριπτική πλειοψηφία εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο. Η ακράτεια των ούρων είναι δύο φορές πιθανότερο να επηρεάσει την υγεία των γυναικών απ’ ό,τι των ανδρών. Η ακράτεια παρουσιάζεται όταν συστέλλονται οι μύες της ουροδόχου κύστης ή αν ο σφιγκτήρας μυς είναι πολύ αδύναμος για να συγκρατήσει τα ούρα. Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η απώλεια των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση είναι οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου.

Δυσκολίες στον ύπνο

Οι δυσκολίες στον ύπνο (αϋπνία ή δυσκολία διατήρησης του ύπνου) είναι μια άλλη κατάσταση που είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών περισσότερο απ’ ό,τι στην υγεία των ανδρών. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο των γυναικών. Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, που επίσης είναι πιο συχνό στις γυναίκες έχει ως αποτέλεσμα τον διαταραγμένο ύπνο. Η αϋπνία μπορεί επίσης να προκληθεί από το στρες, τα ψυχολογικά προβλήματα και την αδυναμία του εγκεφάλου να απενεργοποιήσει πλήρως τον μηχανισμό που μας κρατά ξύπνιους. Στις γυναίκες, αρκεί ένα αγχωτικό γεγονός για να μετατρέψει τον ύπνο σε εφιάλτη. Οι θεραπείες για την αϋπνία περιλαμβάνουν τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία και τη φαρμακευτική αγωγή που θα βοηθήσει στην επανεκπαίδευση του εγκεφάλου για έναν καλύτερο ύπνο.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου προκαλεί κοιλιακό πόνο, κράμπες και αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου. Είναι δύο φορές πιο συχνό στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, ενώ επηρεάζει τα δύο φύλα με διαφορετικό τρόπο. Οι άνδρες ενοχλούνται από διάρροια, ενώ οι γυναίκες συνήθως παραπονιούνται για δυσκοιλιότητα. Δεν είναι γνωστό τι το προκαλεί, αλλά μία εντερική λοίμωξη θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας κινδύνου. Και πάλι το άγχος, καθώς και οι δυσανεξίες θα μπορούσαν να αποτελούν αιτία του.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που καταστρέφει το προστατευτικό περίβλημα των νευρικών κυττάρων, με αποτέλεσμα τα σήματα να παραμορφώνονται, να επιβραδύνονται ή να σταματούν. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ένα απλό μούδιασμα μέχρι παράλυση, ακόμα και τύφλωση. Επειδή είναι δύο με τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες, οι ερευνητές εξετάζουν αν οι ορμόνες παίζουν κάποιο ρόλο. Το οικογενειακό ιστορικό είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική διαχείριση της ασθένειας.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια άλλη αυτοάνοση ασθένεια που είναι δύο με τρεις φορές πιθανότερο να εμφανιστεί στις γυναίκες. Στην ρευματοειδή αρθρίτιδα το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μεμβράνη που περιβάλλει τις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο και πρήξιμο. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι αρθρώσεις μπορεί να παραμορφωθούν, προκαλώντας αναπηρία και τα εσωτερικά όργανα μπορεί επίσης να επηρεαστούν. Η αιτία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας δεν είναι γνωστή, αλλά θα μπορούσε να αποτελεί έναν συνδυασμό περιβαλλοντικών και ορμονικών παραγόντων κινδύνου. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η αντιμετώπισή της, τόσο πιο εύκολο είναι να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει