8 αιτίες για τον πόνο στην πλάτη

Δεν είναι πάντα ανάγκη να σκεφτόμαστε το χειρότερο, για διάφορες ασθένειες και περίπλοκες καταστάσεις όταν έχουμε έναν πόνο στην πλάτη. Σε πολλές περιπτώσεις ευθύνονται γι’ αυτόν οι κακές μας συνήθειες.

Ακόμα και τα πιο συνειδητοποιημένα και υγιή άτομα μπορούν να βιώσουν την ταλαιπωρία που προκαλεί ένας πόνος στην πλάτη.

Διαβάστε παρακάτω κάποιες από τις αιτίες που τον προκαλούν, τις οποίες δεν φανταζόσασταν καν!

Κοιμάστε σε ένα παλιό στρώμα

Ενα καλό στρώμα διαρκεί οκτώ με δέκα χρόνια. Αν το δικό σας το έχετε πολύ παραπάνω, χωρίς να το έχετε αντικαταστήσει, τότε είναι πολύ πιθανό η σπονδυλική σας στήλη να μην παίρνει την υποστήριξη που χρειάζεται. Αντικαταστήστε το παλιό σας στρώμα με ένα που δεν θα είναι πολύ σκληρό αλλά ούτε και πολύ μαλακό. Οι καμπύλες της πλάτης σας δεν θα πρέπει να βυθίζονται μέσα σ’ αυτό.

Μεταφέρετε μια τεράστια, βαριά τσάντα

Εάν είστε από εκείνους που τους αρέσει να κουβαλάνε όλο τους το… σπίτι σε μια τσάντα, είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα, η πλάτη σας είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να σας ευγνωμονεί. Η μεταφορά μιας βαριάς τσάντας από τη μία πλευρά του ώμου, εμποδίζει το σώμα σας και κυρίως τη σπονδυλική σας στήλη να έχει την απαιτούμενη ισορροπία. Πάρτε μια πιο ελαφριά τσάντα και αν πρέπει να κουβαλήσετε κάτι βαρύ, κρατήστε το στο χέρι σας και όχι σε μια τσάντα που κρέμεται από τον ώμο σας.

Φοράτε ψηλοτάκουνα ή «φλατ» παπούτσια

Τα τακούνια που είναι πάρα πολύ ψηλά, πιέζουν την αψίδα της πλάτης σας αλλά και τις αρθρώσεις σας. Τα ίσα παπούτσια, επίσης δεν είναι καλά, ανάλογα με τον τύπο των ποδιών σας. Τα σανδάλια χωρίς στήριγμα πίσω κάνουν ζημιά στα πόδια σας όταν πρέπει να μετακινηθείτε από τη μια πλευρά στην άλλη, γιατί η διανομή του σωματικού σας βάρους γίνεται άνισα. Ο κάθε άνθρωπος έχει ένα ιδανικό ύψος τακουνιού. Φροντίστε να βρείτε το δικό σας.

Μνησικακία

Αυτό μπορεί να αποτελεί έκπληξη για σας, αλλά έρευνα έδειξε πως οι άνθρωποι που συγχωρούν, βιώνουν λιγότερα αισθήματα εχθρότητας, κατάθλιψης ή θυμού και παράλληλα λιγότερους σωματικούς πόνους. Τα συναισθήματα δημιουργούν ένταση στους μύες και οι σκέψεις σας μπορεί να επηρεάσουν άμεσα τη δύναμη των σημάτων του πόνου.

Κάθεστε όλη την ημέρα

Ασχημα τα νέα για όσους κάνουν δουλειά γραφείου. Είναι πολύ κακή για την υγεία σας. Αν κάθεστε όλη την ημέρα μπορεί να αισθάνεστε ωραία, όμως το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι δεν διατηρούν τη σωστή στάση του σώματος, όταν κάθονται μπροστά σε έναν υπολογιστή, με αποτέλεσμα να προκαλούν αδυναμία των πίσω μυών λόγω της αδράνειας. Επίσης, όταν κάθεστε ασκείται 50% περισσότερη πίεση στη σπονδυλική σας στήλη απ’ ό,τι όταν στέκεστε όρθιοι. Αν δουλεύετε σε γραφείο προσπαθήστε να κάθεστε σε μια γωνία 130 μοιρών, προκειμένου να μειώσετε τη συμπίεση των δίσκων της σπονδυλικής σας στήλης. Επίσης, φροντίστε το κεφάλι σας να βλέπει ίσα μπροστά.

Εχετε στρες

Αν έχετε στρες, τότε ολόκληρο το σώμα σας συμπεριλαμβανομένων των μυών στο λαιμό και την πλάτη είναι σφιγμένο. Και αν δεν επιτρέψετε στους σφιχτούς μύες να χαλαρώσουν, είναι φυσικό να αρχίσουν να σας πονάνε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που αποδεδειγμένα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του άγχους σας συμπεριλαμβανομένων της άσκησης, του διαλογισμού και ενός ζεστού μπάνιου.

Παρακάμπτετε τη γυμναστική

Η άσκηση χτίζει μυϊκό τόνο που είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της πλάτης σας. Οταν δεν έχετε αρκετό από αυτόν μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκαμψία, αποδυνάμωση των μυών ενώ μπορεί να εκφυλιστούν οι νωτιαίοι δίσκοι σας. Η άσκηση που ενισχύει πλάτη και κοιλιά είναι η καλύτερη επιλογή που έχετε.

Τρώτε πάρα πολύ πρόχειρο και ανθυγιεινό φαγητό

Δεν αποτελεί έκπληξη πως η πρόσληψη τροφών υψηλής θερμιδικής αξίας που είναι χαμηλές σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να σας φορτώσουν με βάρος. Το υπερβολικό βάρος αναγκάζει τη λεκάνη να τραβηχτεί προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα να τεντώνεται η πλάτη. Τα υπέρβαρα άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας. Χάνοντας ακόμα και 5-10% του σωματικού τους βάρους μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση της μέσης τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει