Αισθητήρες πίεσης για την πρόληψη πόνου σε ακρωτηριασμένους

Ενα νέο είδος αισθητήρα πίεσης που ονομάστηκε «δεύτερο δέρμα» ανέπτυξαν οι ερευνητές, που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αποτρέψει επικίνδυνες πληγές που δημιουργούνται κυρίως σε ακρωτηριασμένους.

Η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε αρχικά για να ανακουφίσει τους ακρωτηριασμένους που υποφέρουν από την τριβή του σώματός τους με τα τεχνητά άκρα τους.

Εάν μάλιστα η εργασία του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον αποδειχθεί επιτυχής, οι αισθητήρες αυτοί θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλους χρήστες που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως οι χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων ή εκείνοι που είναι ξαπλωμένοι στο κρεβάτι.

Μάλιστα, υποστηρίζουν πως η νέα αυτή τεχνολογία θα μπορεί να είναι στη διάθεση των ασθενών μέσα στα τρία προσεχή χρόνια.

Οι αισθητήρες πίεσης είναι ήδη σε χρήση αλλά η νέα τεχνολογία που υποστηρίζεται από το Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών της Μεγάλης Βρετανίας σε συνεργασία με την εταιρεία προσθετικών μελών Blatchford έγκειται στο γεγονός ότι είναι σε θέση να ανιχνεύσει το τρίψιμο, καθώς και την πίεση προς τα κάτω. Κάτι που σημαίνει πως είναι σε θέση να ανιχνεύσει καλύτερα και πιο γρήγορα τις πληγές σε προγενέστερο στάδιο.

Ο 26χρονος Richard Bradbury, τεχνικός στην εταιρεία Blatchford, που είχε υποστεί ακρωτηριασμό κάτω από το δεξί του γόνατο αμέσως μετά τη γέννησή του και στη συνέχεια πάνω από το γόνατό του στην εφηβεία του, έχει μακρά εμπειρία από τις ενοχλήσεις που προκαλούνται από την πίεση και την τριβή του προσθετικού άκρου και τονίζει πως «μπορεί να είναι πολύ οδυνηρή».

«Οταν ήμουν νεότερος και βρισκόμουν πάνω την ανάπτυξη το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο και το άκρο δεν ταίριαζε απόλυτα. Η τριβή μπορούσε να δημιουργήσει πληγές και φουσκάλες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πόνος και δυσφορία

Στη Μεγάλη Βρετανία μόνο πιστεύεται ότι υπάρχουν περίπου 50.000 ακρωτηριασμένοι στα κάτω άκρα τους και σύμφωνα με μια έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου του 2000 ένας στους τέσσερις δεν χρησιμοποιεί προσθετικά άκρα όσο θα ήθελε, ακριβώς λόγω του πόνου και της δυσφορίας.

Ενα άκρο που δεν ταιριάζει λόγω του πόνου είναι ουσιαστικά ένα άκρο που δεν  μπορεί να φορεθεί. Και συχνά αυτό συνοδεύεται με την αύξηση του βάρους, που σημαίνει πως κάποια στιγμή, ακόμα κι αν θελήσει ο χρήστης να το φορέσει, δεν τού ταιριάζει πια. Πρόκειται για ένα αδιέξοδο.

Ο αισθητήρας της νέας μεθόδου είναι λεπτός και εύκαμπτος σαν ένα μικρό χρυσό γραμματόσημο. Προσαρμόζεται σε μια επένδυση, συνηθέστερα σε μια μαλακή κάλτσα που τοποθετείται στη συνέχεια στην υποδοχή που συνδέει τον κορμό με το τεχνητό άκρο.

sensor1

Στέλνει τις πληροφορίες σε ερευνητές και κλινικούς γιατρούς, οι οποίοι μπορούν να παρακολουθούν τις αιχμές πίεσης και την τριβή, καθώς ο ασθενής περπατά και βλέπουν αν απαιτούνται τυχόν προσαρμογές για να αποφευχθεί η ενόχληση ή ο πόνος.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να αναπτύξουν ένα σύστημα ειδοποιήσεων που να ανάβει συναγερμό σε smartphones, προειδοποιώντας για πιθανά προβλήματα. Αυτό μπορεί να σημαίνει απλά πως χρειάζεται μια επιπλέον κάλτσα, επειδή ο κορμός μπορεί να αλλάξει σχήμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. ΄Η μπορεί να σημαίνει πως πρέπει να γίνει μια επίσκεψη σε μια κλινική για περαιτέρω αξιολόγηση.

«Πολύ σοβαρή»

Η δρ Liudi Jiang από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, που ηγείται του προγράμματος,  λέει ότι οι αισθητήρες θα μπορούσαν να δράσουν ως αυτό που αποκαλείται ένα «δεύτερο δέρμα».

«Ενας μεγάλος αριθμός ακρωτηριασμένων των κάτω άκρων μπορεί να υποφέρει από νευρική βλάβη και έχει μειωμένη αίσθηση του δέρματος. Αυτό σημαίνει πως δεν αισθάνονται τον πόνο ή τη βλάβη των ιστών το ίδιο αποτελεσματικά όπως εμείς. Και μπορεί να είναι πολύ αργά, γιατί από εκείνη τη στιγμή ο μαλακός ιστός είναι έκθετος και το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόλυνση, που μπορεί να είναι πραγματικά σοβαρή», αναφέρει.

Οι ερευνητές λένε πως οι αισθητήρες μπορούν να είναι διαθέσιμοι στους ασθενείς μόλις σε τρία χρόνια και πως αυτή η τεχνολογία μπορεί να έχει πολλές περισσότερες χρήσεις, καθώς θα μπορούσε να αποτρέψει τον πόνο, τις λοιμώξεις, ακόμα και τους ακρωτηριασμούς.

«Είναι μια πλατφόρμα τεχνολογίας που οραματιζόμαστε πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε πολλούς άλλους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, όπως οι ευφυείς πάτοι παπουτσιών για τα άτομα με διαβήτη, ή οι αναπηρικές καρέκλες και στρώματα όπου το σώμα έχει τριβή», αναφέρει η Jiang.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει