Αίτια υψηλών επιπέδων φωσφόρου στο αίμα

Ο φώσφορος απαιτείται από το σώμα για τη δημιουργία υγιών οστών και δοντιών. Ενα υψηλό επίπεδο φωσφόρου, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των οργάνων που οφείλεται στη σκλήρυνση των ιστών από τα άλατα του ασβεστίου.

Τα επίπεδα του φωσφόρου είναι συνήθως υψηλότερα στα παιδιά, παρά στους ενήλικες και ο λόγος είναι πως τα οστά τους συνεχίζουν να αυξάνονται.

Νεφρική ανεπάρκεια

Η νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να παράγει υψηλά επίπεδα φωσφόρου στο αίμα. Τα νεφρά απελευθερώνουν στο σώμα τα απόβλητα και την περίσσεια του νερού, μέσω της ούρησης. Ελέγχουν τα υγρά του σώματος και παράγουν τις ορμόνες και τις βιταμίνες που απαιτούν οι άμεσες δραστηριότητες των κυττάρων σε διάφορα όργανα. Οταν τα νεφρά αρχίζουν να μη λειτουργούν σωστά, τα διάφορα προϊόντα και υγρά απόβλητα μπορεί να συσσωρευτούν, δημιουργώντας μια απειλητική κατάσταση για την ίδια τη ζωή του ανθρώπου.

Τα συμπτώματα της νεφρικής ανεπάρκειας μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένη παραγωγή ούρων, κατακράτηση υγρών που προκαλούν πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους, υπνηλία, δύσπνοια, κόπωση, σύγχυση, ναυτία, πόνο στο στήθος, επιληπτικές κρίσεις και κώμα. Οι θεραπείες για τη νεφρική ανεπάρκεια περιλαμβάνουν φάρμακα για τον έλεγχο των επιπέδων καλίου στο αίμα, αύξηση των επιπέδων ασβεστίου και χαμηλότερα επίπεδα φωσφόρου. Οι ασθενείς μπορεί, επίσης, να χρειαστεί να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση για να φιλτράρουν τις τοξίνες από το αίμα τους.

Υποπαραθυρεοειδισμός

Οι παραθυρεοειδείς αδένες βοηθούν στον έλεγχο της χρήσης και της απομάκρυνσης του ασβεστίου από τον οργανισμό. Οι παραθυρεοειδείς αδένες παράγουν μια ορμόνη, την παραθορμόνη (ΡΤΗ), που ελέγχει ασβέστιο, φώσφορο, καθώς και τα επίπεδα της βιταμίνης D στα οστά και στο αίμα.

Ο υποπαραθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή στην οποία οι παραθυρεοειδείς αδένες δεν παράγουν αρκετή ΡΤΗ. Τα συμπτώματα του υποπαραθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, εύθραυστα νύχια, καταρράκτη, ξηρά μαλλιά, ξηρό φολιδωτό δέρμα, μυϊκές κράμπες, μυϊκούς σπασμούς και μυρμήγκιασμα στα χείλη, τα δάχτυλα των χεριών και ποδιών. Οι γιατροί θα ζητήσει να γίνουν εξετάσεις αίματος για να ελέγξει ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, καθώς και τα επίπεδα της παραθορμόνης, προκειμένου να γίνει η διάγνωση. Η θεραπεία περιλαμβάνει ανθρακικό ασβέστιο και συμπληρώματα βιταμίνης D  για την αποκατάσταση της ισορροπίας των μετάλλων στο σώμα.

Διαιτητική Πρόσληψη

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα υψηλό επίπεδο φωσφόρου οφείλεται σε υπερβολική χρήση των συμπληρωμάτων φωσφόρου ή την κατανάλωση τροφών με υψηλά επίπεδα φωσφόρου.

Τα αναψυκτικά και τα προ-συσκευασμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φωσφορικά άλατα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία μεταξύ του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα. Τρόφιμα, όπως καραμέλα, σοκολάτα, παγωτό, κέτσαπ, μαγιονέζα και επεξεργασμένο τυρί μπορεί επίσης να περιέχουν υψηλά επίπεδα φωσφόρου που μπορεί να οδηγήσουν σε κακή οστική πυκνότητα. Ασθενείς με υψηλά επίπεδα φωσφόρου που οφείλονται σε διατροφική πρόσληψη θα πρέπει να μιλήσουν με έναν διατροφολόγο για να επεξεργαστούν ένα σχέδιο γευμάτων που θα περιορίζει τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα στο συγκεκριμένο μέταλλο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει