Aλκαλική δίαιτα: Eπιστημονικά τεκμηριωμένη ή διατροφικό τέχνασμα;

Κάθε χρόνο όλο και μια καινούργια δίαιτα προκύπτει που μάς υπόσχεται πως θα μάς βοηθήσει να χάσουμε βάρος. Με κάθε τρόπο, διεκδικώντας βραβείο πρωτοτυπίας ή ακρότητας προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι η ιδανική.

Ωστόσο, κάθε μανία που έρχεται και φεύγει βασίζεται σε κάποια μορφή της επιστήμης της διατροφής γι’ αυτό και καταφέρνει να πείσει τόσο πολλούς ανθρώπους που δεν θα καθίσουν να αναλύσουν τα «πώς» και τα «γιατί», αφού απλώς τούς αρκεί αυτή η επιστημονική επίφαση.

Μια τέτοια δίαιτα είναι η αλκαλική δίαιτα που στηρίζεται στο γεγονός ότι το αίμα μας είναι ελαφρώς αλκαλικό, με pH μεταξύ 7,35 και 7,45 και επομένως η διατροφή μας θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το συγκεκριμένο γεγονός, καθώς το 0 είναι το απόλυτα όξινο και το 14 το απόλυτα αλκαλικό. Η πλειοψηφία των ανισορροπιών του pΗ είναι το αποτέλεσμα της οξύτητας. Ως εκ τούτου, η πλειοψηφία των ανθρώπων πρέπει να εξετάσoυν μια αλκαλική δίαιτα.

Πού βασίζεται η αλκαλική δίαιτα

Οτιδήποτε καταναλώνουμε ή μεταβολίζουμε, είτε αλκαλικό, είτε όξινο, θα κυκλοφορήσει στο αίμα. Το αίμα, το σάλιο και τα ούρα κρατούν μια αυστηρή ρύθμιση που είναι ελαφρώς αλκαλική. Κρατώντας το σώμα μας μέσα στο αποδεκτό εύρος pH τού επιτρέπουμε να λειτουργεί με τρόπο που να μάς προστατεύει από βακτήρια, ιούς ή μύκητες.

Τα όξινα περιβάλλοντα «προσκαλούν» αυτούς τους εισβολείς στο σύστημα του οργανισμού μας. Για παράδειγμα ο κρόκος ενός αυγού κότας ελεύθερης βοσκής έχει ένα ελαφρώς όξινο pH 6,5, ενώ το ασπράδι είναι εξαιρετικά αλκαλικό με συντελεστή 9-pH. Αυτό λειτουργεί σαν ασπίδα προστατεύοντας το μωρό κοτόπουλο.

Αν το pH γίνει πολύ όξινο, το σώμα μας θα βρει μια εσωτερική πηγή αλκαλικότητας για να δανειστεί. Τα μέταλλα εξουδετέρωσης πρέπει να περιλαμβάνουν ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και νάτριο. Το ασβέστιο που αποτραβιέται από τα οστά είναι η πρωταρχική αιτία της οστεοπόρωσης. Η πλάκα είναι μια πρωταρχική συνέπεια της οξύτητας και έρχεται σε μια σειρά από μορφές, από την πλάκα στα δόντια μέχρι την πλάκα στις αρτηρίες.

Οι σύγχρονες δίαιτες είναι στην πλειοψηφία τους όξινες. Αυτή η ανισορροπία προκαλεί τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα βλάβη στο σύστημα. Σε κάποιους οργανισμούς αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχίζεται για χρόνια, περνώντας απαρατήρητη. Αλλά η ζημιά γίνεται ακόμα κι όταν το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία του pH με τη χρήση κάθε διαθέσιμου πόρου.

Οι όξινες δίαιτες δημιουργούν candida, ένα είδος ζυμομύκητα που υπάρχει φυσιολογικά στο λεπτό έντερο και ρυθμίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε λοίμωξη όταν πολλαπλασιάζεται υπερβολικά. Οταν αναπτυχθεί και επεκταθεί μπορεί να εμφανιστεί στον πεπτικό σωλήνα και στη συνέχεια μέσω των εντέρων να βρεθεί στη ροή του αίματος και να εισβάλλει σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος με δεκάδες συνέπειες. Μια αλκαλική δίαιτα ενεργοποιεί τις ίδιες προστατευτικές ασπίδες με αυτές που ενεργοποιεί το ασπράδι στο αυγό για το μωρό κοτόπουλο.

Μια υγιής αλκαλική δίαιτα αποτελείται από φρέσκα λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ρίζες βολβούς και σπόρους. Ενώ τα φρούτα είναι γενικά αποδεκτά, δεν πρέπει να καταναλώνονται σε περίσσεια και δεν πρέπει να έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία και να περιέχουν ζάχαρη. Τα φρούτα είναι καλύτερα να τρώγονται ψημένα και θα πρέπει να καταναλώνονται μόνα τους ή πριν από ένα μεγάλο γεύμα. Αν καταναλωθεί το φρούτο στο τέλος ενός μεγάλου γεύματος, θα ζυμωθεί όσο θα περιμένει τη σειρά του να αφομοιωθεί και θα γίνει όξινο, προκαλώντας αέρια και πεπτικές ταλαιπωρίες.

Ενας εύκολος κανόνας για μια αλκαλική δίαιτα είναι να αποφευχθεί η μαγιά και η ζάχαρη. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Η μαγιά χρειάζεται ζάχαρη για να ευδοκιμήσει. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει κάποιος που αρχίζει μια αλκαλική δίαιτα ότι η ζύμη θα αρχίσει να πεθαίνει και η λαχτάρα για ζάχαρη θα αρχίσει. Οταν θα αρχίσει η στέρηση θα βιώσει συμπτώματα γρίπης που μπορεί να διαρκέσουν για μερικές εβδομάδες, αλλά με τον καιρό θα υποχωρήσουν.

Συμπέρασμα

Η θεωρία ακούγεται καλή, αλλά στην πράξη αν ο οργανισμός προσλαμβάνει λίγες όξινες τροφές, μπορεί να επηρεαστεί η αρτηριακή πίεση.

Κάθε δραστική αλλαγή διατροφής θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης με τον γιατρό σας προτού εφαρμοστεί. Η αλκαλική δίαιτα έχει τα πλεονεκτήματά της, αλλά απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές για την αποτελεσματικότητά της και, κυρίως, για τυχόν επιπτώσεις της στην υγεία σας.

Το γεγονός είναι ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τους βασικούς ισχυρισμούς της συγκεκριμένης δίαιτας, ότι δηλαδή αυτή η διατροφή βελτιώνει σημαντικά την αντίσταση στις ασθένειες.

Το προφανές γεγονός είναι ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών είναι καλή για το σώμα και εργάζεται με ένα φυσικό τρόπο για τη βελτίωση των σωματικών λειτουργιών. Η ίδια η διατροφή δεν το κάνει απαραίτητα αυτό, ωστόσο εξακολουθεί να έχει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Η συμβατική ιατρική συχνά δεν αναγνωρίζει τα οφέλη της αλκαλικής δίαιτας. Ωστόσο, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι μια αλκαλική δίαιτα συνιστάται για την πρόληψη των λίθων των νεφρών, της οστεοπόρωσης και για τον εκφυλισμό του μυϊκού τόνου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάποιος που πάσχει από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια δεν θα πρέπει να ξεκινήσει μια αλκαλική δίαιτα χωρίς να συμβουλευτεί πρώτα το γιατρό του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει