Νέες αμφισβητήσεις για την μέθοδο δημιουργίας βλαστοκυττάρων

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο τέλος Γενάρη και υποτίθεται ότι έφερνε την επανάσταση στη δημιουργία βλαστοκυττάρων, απλά και μόνο με την εμβάπτιση απλών κυττάρων σε οξύ συνεχίζει να αμφισβητείται.

Αρχικά είχαν τεθεί ερωτήματα σχετικά με τις εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν στην επιστημονική έκθεση, καθώς άλλες ερευνητικές ομάδες απέτυχαν να αναπαράγουν τα αποτελέσματα.

Η αρχική μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature και δημιούργησε αίσθηση σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς θεωρήθηκε «αξιοσημείωτη» και «τεράστια επιστημονική ανακάλυψη».

Πρόσφερε μια φθηνή και ηθική πηγή βλαστικών κυττάρων που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς μετατρεπόμενη σε μια πρακτική θεραπεία και όχι παραμένοντας το όνειρο ενός ερευνητή.

Ωστόσο, προέκυψαν σημαντικές αμφιβολίες.

Ενα από τα κέντρα που έκανε αναφορά για τη χρήση των εικόνων της επιστημονικής έκθεσης ήταν η ερευνητική ομάδα του Κέντρου Εξελικτικής Βιολογίας Riken στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας. Οι εικόνες ήταν παρόμοιες με εικόνες από προηγούμενη έρευνα ενός από τους επιστήμονες που συμμετείχαν, της δόκτορος Haruko Obokata, που δεν χρησιμοποιούσε την τεχνική με το λουτρό των κυττάρων σε οξύ.

Στο μεταξύ, οι ομάδες σε όλο τον κόσμο απέτυχαν να παράγουν βλαστικά κύτταρα χρησιμοποιώντας την προαναφερόμενη τεχνική.

Μια ανασκόπηση από τον καθηγητή Kenneth Ka-Ho Lee, στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, που δημοσιεύθηκε στις ResearchGate, κατέληξε: «Η ευκολία και η απλότητα της μεθόδου για τη δημιουργία κυττάρων STAP (το όνομα που δόθηκε στα κύτταρα που παρήχθησαν με αυτή την μέθοδο) από διαφορετικούς στρεσογόνους παράγοντες και κυτταρικούς τύπους έχουν αφήσει τους αναγνώστες σε αμφιβολία.

«Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να παράγουμε κύτταρα STAP χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλό τους και φαίνεται ότι δεν είναι τόσο απλό και να αναπαραχθούν, όπως περιμέναμε. Ετσι, εξακολουθεί να παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα αν οι τεχνικές λειτουργούν πραγματικά».

Το Κέντρο Riken ξεκίνησε έρευνα και ανέφερε τα πρώτα συμπεράσματα, σύμφωνα με τα οποία κάποιες εικόνες ήταν λάθος. Δεν έχει ωστόσο καταλήξει ακόμα σε συμπέρασμα για τους ισχυρισμούς που υπάρχουν ότι μέρος της μεθοδολογίας έχει αντιγραφεί από άλλη επιστημονική εργασία και οι εικόνες στο χαρτί μοιάζουν με εκείνες της προηγούμενης έρευνας της δόκτορος Obokata.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Riken, καθηγητής Ryoji Noyori, τόνισε: «Θα ήθελα, πρώτα απ’ όλα, να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου για το ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο Nature από επιστήμονες της Riken, έρχονται να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία της επιστημονικής κοινότητας. Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι σημαντικές αποκλίσεις έχουν βρεθεί σε άρθρα που δημοσιεύει το Nature. Ερευνούμε αυτές τις αποκλίσεις, με την προϋπόθεση ότι μπορεί να καταστεί αναγκαίο να ζητήσουμε την απόσυρση των άρθρων».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Teruhiko Wakayama, του Πανεπιστημίου του Yamanashi, που διεξήγαγε την αμφιλεγόμενη μελέτη, τόνισε: «Κατά τη διεξαγωγή του πειράματος, πίστευα ότι ήταν απολύτως σωστό. Ομως, τώρα που έχουν προκύψει λάθη νομίζω ότι είναι καλύτερα να αποσυρθεί η ερευνητική εργασία, μέχρις ότου χρησιμοποιηθούν τα σωστά δεδομένα. Εάν αποδειχθεί ότι είναι λάθος, θα πρέπει να καταστεί σαφές γιατί συνέβη αυτό που συνέβη».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει