Ανακαλύφθηκε πώς κάνουν μετάσταση τα καρκινικά κύτταρα

Μια πρωτεΐνη που βρίσκεται συνήθως στα ανθρώπινα κύτταρα, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό «διακόπτη» που ενεργοποιεί τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη εκπονήθηκε από ερευνητές του Νευρολογικού Ινστιτούτου του Μόντρεαλ και του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου Mc Gill και εστιάζει την προσοχή σε ένα βιολογικό μηχανισμό που μέχρι τώρα είχε σε μεγάλο βαθμό αγνοηθεί. Η ανακάλυψη της επίδρασης μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης διευρύνει σημαντικά την κατανόηση των επιθηλιακών καρκίνων, όπως του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του πνεύμονα.

Η μελέτη εξέτασε τη λειτουργία μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται DENND2B. Κατά την ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας, η DENND2B πιθανόν παίζει ένα ρόλο στην κανονική μετανάστευση των κυττάρων. Στους ενήλικες, η μετανάστευση των κυττάρων μειώνεται σημαντικά, αλλά στην περίπτωση του καρκίνου, υπάρχει ανεπιθύμητη μετανάστευση κυττάρων συμβάλλοντας σε μία από τις ανησυχητικές πτυχές των καρκινικών κυττάρων, τη μετάσταση σε νέες θέσεις.

«Η DENND2B ενεργοποιεί μια άλλη πρωτεΐνη στα κύτταρα που ονομάζεται Rab13, η οποία είναι ένα ένζυμο που προάγει την κυτταρική μετανάστευση. Μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε πώς ενεργοποιείται η πρωτεΐνη Rab13 για να ξεκινήσει την κυτταρική μετανάστευση», λέει ο δρ Peter McPherson, κύριος ερευνητής της μελέτης στο εργαστήριο του οποίου έγινε η ανακάλυψη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η Rab13 έχει έναν ασυνήθιστα υψηλό βαθμό έκφρασης σε πολλές μορφές καρκίνου, ιδίως στους επιθηλιακούς καρκίνους, που συχνά κάνουν μεταστάσεις στον εγκέφαλο.

«Ηταν σημαντικό να δούμε πού ακριβώς στο κύτταρο ενεργοποιείται η Rab13, γιατί το μέρος που ενεργοποιείται είναι σημαντικό για τον τρόπο που λειτουργεί. Είδαμε λοιπόν ότι η πρωτεΐνη DENND2B ενεργοποιούσε την Rab13 στην αιχμή του κυττάρου, ένα σημαντικό σημείο για τη μετανάστευση των κυττάρων», λέει ο δρ McPherson, που βλέπει τη Rab13 ως επίκεντρο για μελλοντική έρευνα στις θεραπείες κατά του καρκίνου.

Το εργαστήριο του δρα McPherson έφερε σημαντικό αποτέλεσμα όταν σε συνεργασία με τον δρα Morag Park του Κέντρου Καρκίνου Goodman στο Πανεπιστήμιο McGill, έκαναν ένεση με εξαιρετικά επιθετικά ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του μαστού σε ποντίκια κάποια από τα οποία είχαν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης Rab13 και κάποια άλλα στα οποία η Rab13 είχε αφαιρεθεί τεχνητά.

«Στην περίπτωση των κυττάρων με μειωμένα επίπεδα Rab13, ο καρκίνος είτε δεν αναπτύχθηκε καθόλου, είτε σχηματίστηκε μικρότερος όγκος. Επιπλέον, ο μικρότερος όγκος δεν είχε μεταστάσεις σε άλλους ιστούς», σημείωσε ο δρ McPherson.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη, καθώς κανείς μέχρι τώρα δεν είχε θεωρήσει πως η στόχευση της πρωτεΐνης Rab13 μπορεί να σχετίζεται με τον καρκίνο. Πλέον αυτό που μένει είναι να γίνουν κλινικές δοκιμές βασισμένες πάνω σ’ αυτή τη μεγάλη ανακάλυψη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει