Ανάπτυξη νέου εμβολίου για την ελονοσία χάρη σε παιδιά με ανοσία

Μια ομάδα παιδιών στην Τανζανία που οι ερευνητές παρατήρησαν πως παράγουν ένα αντίσωμα που προσβάλλει το παράσιτο της ελονοσίας, βοηθούν τους επιστήμονες να αναπτύξουν ένα νέο εμβόλιο.

Η έγχυση μιας μορφής αυτού του αντισώματος σε ποντικούς προστάτευσε τα ζώα από την ασθένεια.

Η ερευνητική ομάδα, που δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της στο περιοδικό Science, δήλωσε ότι τώρα απαιτούνται δοκιμές σε πρωτεύοντα θηλαστικά και στον άνθρωπο, για να αξιολογηθούν πλήρως οι υποσχέσεις που αφήνει το νέο εμβόλιο.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετά πειστικές αποδείξεις ότι αυτό είναι ένα καλή τη πίστει υποψήφιο εμβόλιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο παράσιτο για να μπορέσουμε να τού επιτεθούμε. Εχει εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης και έχει προσαρμοστεί στις ανοσολογικές μας αποκρίσεις. Πρόκειται για έναν πραγματικά τρομερό εχθρό», λέει ο καθηγητής Jake Kurtis, διευθυντής του Κέντρου Διεθνών Ερευνών, για την υγεία στο Πανεπιστήμιο Brown στο Ροντ Αϊλαντ.

Η μελέτη ξεκίνησε με μια ομάδα από 1.000 παιδιά στην Τανζανία, που έκαναν τακτικά εξετάσεις αίματος τα πρώτα χρόνια της ζωής τους και παρατηρήθηκε ότι ένας μικρός αριθμός τους, περίπου το 6%, είχε αναπτύξει φυσιολογικά ανοσία στην ελονοσία, παρά το γεγονός ότι ζούσαν σε μια περιοχή όπου η ασθένεια ήταν σε έξαρση.

«Υπάρχουν μερικά άτομα που γίνονται ανθεκτικά στην ασθένεια. Αναζητήσαμε τι ήταν αυτά τα ειδικά αντισώματα που εκφράζονται στα παιδιά που είναι ανθεκτικά στη νόσο, που δεν εκφράζονται στα πιο ευαίσθητα παιδιά. Διαπιστώσαμε ότι ένα αντίσωμα που παράγεται από τα παιδιά που έχουν ανοσία χτυπά το παράσιτο της ελονοσίας σε ένα βασικό στάδιο του κύκλου ζωής του. Αυτό το αντίσωμα παγιδεύει τον μικροσκοπικό οργανισμό στα ερυθρά αιμοσφαίρια, εμποδίζοντάς τον να εκραγεί και να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα», λέει ο Kurtis.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε μικρές ομάδες ποντικών και έδειξαν πως αυτό το αντίσωμα θα μπορούσε να ενεργήσει δυνητικά ως εμβόλιο.

«Το ποσοστό επιβίωσης ήταν περισσότερο από δύο φορές παραπάνω στους εμβολιασμένους ποντικούς σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους και η παρασιταιμία (ο αριθμός των παρασίτων στο αίμα) ήταν μέχρι και τέσσερις φορές μικρότερη στα εμβολιασμένα ποντίκια», είπε ο Kurtis.

Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι ήταν ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα, αλλά τόνισε ότι είναι απαραίτητη περισσότερη έρευνα.

«Είμαστε επιφυλακτικοί. Δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής τίποτα στα δεδομένα μας που θα μάς έκανε να χάσουμε τον ενθουσιασμό μας, αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται να γίνει μια μελέτη σε πιθήκους και ακολούθως να περάσουμε στην επόμενη φάση των ανθρώπινων δοκιμών».

Αυτή η τελευταία μελέτη είναι ένας από τους πολλούς τρόπους που διερευνώνται στον αγώνα για να βρεθεί ένα εμβόλιο κατά της ελονοσίας.

Το πιο προηγμένο μέχρι τώρα εμβόλιο είναι το RTS,S το οποίο όπως έχουν δείξει οι κλινικές δοκιμές μειώνει κατά 50% τον αριθμό των κρουσμάτων ελονοσίας στα μικρά παιδιά και κατά 25% στα βρέφη.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι η ασθένεια σκότωσε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους το 2012 με το 90% απ’ αυτούς τους θανάτους να σημειώνονται στην Αφρική, νοτίως της Σαχάρας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει