Αντιιικό για γάτες λειτουργεί επίσης κατά του κοροναϊού

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας θανατηφόρου νόσου σε γάτες που προκαλείται από έναν κοροναϊό και αναμένουν ότι θα είναι επίσης αποτελεσματική ως θεραπεία για τον άνθρωπο κατά της Covid-19.

«Σε μόλις δύο μήνες, τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό στην αναστολή της αναπαραγωγής του ιού σε κύτταρα με SARS-CoV-2», δήλωσε η Τζόαν Λεμιέ, καθηγήτρια βιοχημείας στη Σχολή Ιατρικής & Οδοντιατρικής, στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στο Έντμοντον του Καναδά.

«Αυτό το φάρμακο είναι πολύ πιθανό να λειτουργεί σε ανθρώπους, οπότε ευελπιστούμε ότι θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική αντιική θεραπεία για ασθενείς με Covid-19», είπε.

Το φάρμακο είναι ένας αναστολέας πρωτεάσης που παρεμβαίνει στην ικανότητα αναπαραγωγής του ιού, τερματίζοντας έτσι μια μόλυνση. Οι πρωτεάσες είναι το κλειδί για πολλές λειτουργίες του σώματος και αποτελούν συνήθεις στόχους για δημιουργία φαρμάκων, καθώς μπορούν να θεραπεύσουν σχεδόν τα πάντα, από την υψηλή αρτηριακή πίεση έως τον καρκίνο και τον HIV.

Ο συγκεκριμένος αναστολέας πρωτεάσης μελετήθηκε για πρώτη φορά από τον χημικό του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, Τζον Βεντέρας και τον βιοχημικό Μάικλ Τζέιμς, μετά το ξέσπασμα του SARS το 2003, και αναπτύχθηκε περαιτέρω από κτηνιατρικούς ερευνητές που έδειξαν ότι θεραπεύει μια ασθένεια που είναι θανατηφόρα στις γάτες.

Η εργασία για τη δοκιμή του φαρμάκου κατά του κοροναϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19 ήταν μια συνεργασία μεταξύ τεσσάρων εργαστηρίων του Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τους Λεμιέ, Βεντέρας, τον καθηγητή βιοχημείας Χάουαρντ Γιανγκ και τον Λορν Τυρέλ, ιδρυτή του Ινστιτούτου Ιολογίας, Λι Κα Σινγκ.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, αφού προηγουμένως είχαν δημοσιευτεί για πρώτη φορά στο BioRxIV, έναν ερευνητικό ιστότοπο.

Η Λεμιέ εξήγησε ότι ο Βεντέρας συνέθεσε τις ενώσεις και ο Τυρέλ τις δοκίμασε κατά του κοροναϊού σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ανθρώπινες κυτταρικές σειρές. Οι ομάδες των Γιανγκ και Λεμιέ ακολούθως αποκάλυψαν την κρυσταλλική δομή του φαρμάκου, καθώς συνδέεται με την πρωτεΐνη.

«Προσδιορίσαμε το τρισδιάστατο σχήμα της πρωτεάσης με το φάρμακο σε ενεργά θυλάκια, δείχνοντας τον μηχανισμό αναστολής. Αυτό θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά φάρμακα», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να δοκιμάζει τις τροποποιήσεις του αναστολέα για να κάνει ακόμα καλύτερη εφαρμογή στον ιό.

Όπως εξήγησε, το τρέχον φάρμακο δείχνει αρκετή αντιική δράση κατά του SARS-CoV-2 κι αυτό επιτρέπει να προχωρήσουν αμέσως σε κλινικές δοκιμές.

«Συνήθως για να περάσει ένα φάρμακο σε κλινικές δοκιμές, πρέπει να επιβεβαιωθεί στο εργαστήριο και στη συνέχεια να ελεγχθεί πάνω σε ζωικά μοντέλα”, δήλωσε η Λεμιέ.

«Όμως, επειδή αυτό το φάρμακο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία γατών με κοροναϊό και είναι αποτελεσματικό και μάλιστα με μικρή έως καθόλου τοξικότητα, έχει ήδη περάσει αυτά τα στάδια και αυτό μας επιτρέπει να προχωρήσουμε. Λόγω των ισχυρών δεδομένων που έχουμε συγκεντρώσει εμείς και άλλοι, διεξάγουμε κλινικές δοκιμές για αυτό το φάρμακο ως αντιικό για το Covid-19».

(Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο είπαν ότι έκαναν οι Ρώσοι επιστήμονες όταν ρωτήθηκαν για το Sputnik-V. Tόνισαν ότι χρησιμοποίησαν την τεχνογνωσία από τα δύο πρώτα στάδια ανάπτυξης εμβολίων για τους Sars και Mers και αυτό τους επέτρεψε να προχωρήσουν με ταχύτητα).

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα έχουν συνεργαστεί με την Anivive Life Sciences, μια εταιρεία κτηνιατρικής που αναπτύσσει το συγκεκριμένο φάρμακο για γάτες, προκειμένου  να συμφωνήσουν για την παραγωγή της ποιότητας και της ποσότητας του φαρμάκου που απαιτείται για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Η Λεμιέ είπε ότι πιθανότατα θα δοκιμαστεί στην Αλμπέρτα σε συνδυασμό με άλλα πολλά υποσχόμενα αντιιικά όπως το remdesivir, την πρώτη θεραπεία που εγκρίθηκε για υπό όρους χρήση σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει