Απλώς γερνάτε ή μήπως έχετε διαβήτη τύπου 2;

Καθώς μεγαλώνουμε είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε υποτονικά ή να βιώνουμε κάποια απώλεια ακοής. Είναι, όμως, βέβαιο πως αυτά είναι «τυπικά» σημάδια της γήρανσης ή μήπως είναι σημάδια διαβήτη τύπου 2;

Πολλοί άνθρωποι πάνω από τα 45 διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και το άσχημο είναι πως κάποιοι απ’ αυτούς έχουν ήδη διαβήτη αλλά δεν το γνωρίζουν.

Επειδή ο διαβήτης είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται σταδιακά, θα μπορούσε κανείς να αισθάνεται καλά και όμως να έχει διαβήτη.

Πριν πείτε με βεβαιότητα ότι τα ακόλουθα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα του ότι μεγαλώνετε, καλό είναι να τσεκάρετε μήπως είναι προειδοποιητικά σημάδια διαβήτη τύπου 2:

1. Απώλεια ακοής ή θολή όραση

Οταν οι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι πιο δύσκολο να ακούσουν με σαφήνεια τις συνομιλίες, ή ότι η όρασή τους εξασθενίζει όταν διαβάζουν, πιθανότατα θα το αποδώσουν στην αρνητική πλευρά της γήρανσης. Ωστόσο, τα άτομα με διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες απώλειας ακοής ή θολής όρασης απ’ ό,τι οι άνθρωποι που δεν έχουν την πάθηση.

Ο διαβήτης βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται κοντά στα αυτιά και τα μάτια. Οταν το σάκχαρο του αίματος είναι ψηλότερα από το κανονικό, βλάπτει την κυκλοφορία. Η όραση διαταράσσεται επειδή τα υψηλά επίπεδα του σακχάρου του αίματος αλλάζουν το σχήμα του φακού, μια δομή στο μάτι που επηρεάζει την ικανότητα εστίασης.

2. Χαμηλή ενέργεια και ευερεθιστότητα

Οι ηλικιωμένοι μπορεί να μην έχουν την ενέργεια που συνήθισαν να έχουν όταν ήταν νεότεροι κάτι που μπορεί να αρχίσει να τους προκαλεί γκρίνια. Αλλά και ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να εξηγήσει την εξάντληση και την ευερεθιστότητα. Το σώμα χρειάζεται καύσιμα για να λειτουργήσει. Προτιμά τη γλυκόζη κι έτσι όταν δεν έχουμε αρκετή απ’ αυτή, η γλυκόζη παραμένει στην κυκλοφορία και δεν πηγαίνει στα κύτταρα που τη χρειάζονται. Το αποτέλεσμα είναι να αισθανόμαστε κουρασμένοι, πεινασμένοι, να έχουμε αργή και χαμηλή ενέργεια γιατί τα καύσιμα στο σώμα μας δεν λειτουργούν με τον τρόπο που θα έπρεπε να λειτουργούν. Ετσι, οι θερμίδες από τις τροφές δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια  ή αποθηκεύονται ως λίπος στα άτομα με διαβήτη, με αποτέλεσμα η γλυκόζη να παραμένει στο αίμα και τελικά να αποβάλλεται στα ούρα.

3. Συχνουρία και πολυδιψία

Οι άνθρωποι μεγαλώνοντας μπορεί να ουρούν πιο συχνά απ’ ό,τι το έκαναν νεότεροι, ωστόσο αυτό είναι και ένα από τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2. Στα άτομα με διαβήτη, τα σάκχαρα διαμένουν στην κυκλοφορία του αίματος και δεν διοχετεύονται στα κύτταρα του σώματος. Ο μόνος τρόπος για να φύγει αυτή η ζάχαρη από το αίμα είναι τα ούρα. Ετσι, η γλυκόζη αποβάλλεται με τα ούρα, με αποτέλεσμα αυτό να αφυδατώνει τον άνθρωπο και να τον κάνει να διψά πιο συχνά. Τα άτομα με διαβήτη συχνά προσπαθούν να σβήσουν την υπερβολική δίψα τους πίνοντας χυμό πορτοκάλι, γάλα, αναψυκτικά ή κάτι που έχει πολλή ζάχαρη και αυτό προκαλεί έναν φαύλο κύκλο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το διαρκές πρόβλημα της υπερφόρτωσης των νεφρών μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των πολύ μικρών φλεβών και αρτηριών.

4. Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Μερικοί άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν κιλά, καθώς τα χρόνια περνούν και πιστεύουν ότι αυτή η απώλεια βάρους μπορεί να οφείλεται στη γήρανση. Ωστόσο, οποιαδήποτε απώλεια βάρους που είναι ανεξήγητη, θα πρέπει να εξεταστεί. Ατομα με μη ελεγχόμενο διαβήτη μπορεί να χάσουν βάρος επειδή δεν είναι σε θέση να πάρουν όλα τα καύσιμα που προέρχονται από τις τροφές που τρώνε, αλλά παράλληλα χάνουν τις θερμίδες από αυτά που τρώνε, στα ούρα τους.

5. Ασυνήθιστα συμπτώματα

Με τη γήρανση, τα χέρια και τα πόδια τα αισθανόμαστε μουδιασμένα ή το δέρμα γίνεται ξηρό και έχει κνησμό, ή ακόμα οι πληγές μπορεί να χρειαστούν παραπάνω χρόνο για να επουλωθούν. Ομως, τα σημάδια αυτά θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να έχουν προκληθεί από διαβήτη ή από μη ελεγχόμενο διαβήτη. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα υπάρχουν επειδή τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα έχουν καταστραφεί από τις υπερβολικές ποσότητες γλυκόζης. Αυτή η βλάβη εμποδίζει τα θρεπτικά συστατικά, τα υγρά, τα έλαια και το οξυγόνο να φτάσουν στο σημείο που πρέπει να φτάσουν στο σώμα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον κίνδυνό σας

Δεδομένου ότι τα συμπτώματα του διαβήτη είναι ήπια, είναι απαραίτητο να αξιολογήσετε τον κίνδυνο ή να ελέγχετε συχνά τους αριθμούς σας για διαβήτη αντί να περιμένετε να γίνει αισθητό το πρώτο σημάδι. Αυτό που πρέπει να κοιτάξετε είναι αν έχετε τους παράγοντες κινδύνου του διαβήτη. Εχετε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη; Είστε υπέρβαροι; Είστε μεγάλοι σε ηλικία; Εχετε υψηλή αρτηριακή πίεση; Πηγαίνετε τακτικά στο γιατρό σας; Κάνετε συχνά εξετάσεις για το σάκχαρο και τη χοληστερόλη σας;

Το κλειδί είναι να διαγνωστείτε όσο το δυνατόν πιο νωρίς για να αρχίσει η διαχείριση του διαβήτη με στρατηγικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας υπό την καθοδήγηση του γιατρού σας. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά, επειδή όλες οι επιπλοκές προέρχονται από τον ανεξέλεγκτο διαβήτη και από το χρονικό διάστημα που έχει παραμείνει ανεξέλεγκτος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει