Αργινίνη: «Σύμμαχος» της καρδιάς

Η αργινίνη, ή L-αργινίνη, είναι ένα αμινοξύ που είναι απαραίτητο για να κρατάει το συκώτι, το δέρμα, τις αρθρώσεις και τους μύες υγιείς. Η αργινίνη ρυθμίζει τις ορμόνες και το σάκχαρο στο αίμα και προωθεί την ανδρική γονιμότητα.

Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι αυτό το αμινοξύ μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία και να θεραπεύσει την ανικανότητα και την καρδιακή νόσο, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Παρόλο που το σώμα παράγει τη δική του αργινίνη, εντούτοις υπάρχουν φορές που τα διατροφικά συμπληρώματα μπορεί να είναι απαραίτητα, όπως στην περίπτωση σοβαρών πληγών ή ασθένειας. Επιπλέον, τα νεογνά δεν είναι σε θέση να παράγουν αργινίνη, γι’ αυτό θεωρείται αναγκαίο να λάβουν συμπλήρωμα τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

Η αργινίνη διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα με την αύξηση της παραγωγής των Τ λεμφοκυττάρων (Τ-κύτταρα) από τον θύμο αδένα. Πρόσφατες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στις δυνατότητες της αργινίνης ως θεραπείας για το AIDS, τον καρκίνο και άλλες ασθένειες που συνδέονται με ένα καταθλιπτικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αργινίνη βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος με την εξουδετέρωση των επιπτώσεων της αμμωνίας και άλλων τοξικών ουσιών στο σώμα. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή ουρίας, η οποία είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση της τοξικής αμμωνίας από το σώμα κατά την ούρηση.

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις αργινίνης βρίσκονται στο δέρμα και το συγκεκριμένο αμινοξύ διαδραματίζει βασικό ρόλο στην υγεία όλων των συνδετικών ιστών του σώματος, ιδιαίτερα των μυών. Η αργινίνη βοηθά το σώμα να προχωρήσει με τη διαδικασία τόσο της κρεατίνης, μιας φυσικής ουσίας που βοηθά στην οικοδόμηση της μυϊκής μάζας, όσο και με το άζωτο, μια χημική ουσία που απαιτείται για το μεταβολισμό των μυών. Εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει πως η αργινίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους και να επιταχύνει την απώλεια βάρους. Η αργινίνη έχει αποδειχθεί επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών κι έτσι μπορεί να καταστεί επωφελής τόσο για τους αθλητές όσο και για τα άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα.

Η αργινίνη εμπλέκεται σε μια διαδικασία από ορμονικές διεργασίες στο σώμα. Διεγείρει το πάγκρεας να απελευθερώσει την ινσουλίνη, χρησιμοποιείται για να φτιάξει την ορμόνη της υπόφυσης, βαζοπρεσίνη και ρυθμίζει την παραγωγή της αυξητικής ορμόνης. Για την ακρίβεια ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει εγκρίνει την χρήση ενδοφλέβιων αργινίνης για να εκτιμήσει την υποψία ανεπάρκειας αυξητικής ορμόνης.

Ορισμένοι ερευνητές υποθέτουν πως η καθυστερημένη σεξουαλική ωρίμανση μπορεί να είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας αργινίνης. Θεωρείται επίσης πως η αργινίνη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της στειρότητας – το σπερματικό υγρό των υγιών ανδρών συνήθως περιέχει μεγάλες ποσότητες αργινίνης. Η ενίσχυση των επιπέδων αργινίνης μπορεί να βοηθήσει επίσης στην αύξηση της δραστηριότητας του σπέρματος.

Το σώμα χρειάζεται την αργινίνη για να παράγει νιτρικό οξύ, μια χημική ουσία που προκαλεί χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων (αγγειοδιαστολή). Προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει πως η αργινίνη μπορεί να είναι χρήσιμη για την θεραπεία της στηθάγχης, της αθηροσκλήρωσης, της στεφανιαίας νόσου, της διαλείπουσας χωλότητας, της στυτικής δυσλειτουργίας, της γυναικείας ανικανότητας, των ημικρανιών και άλλων συνθηκών που συνδέονται με μειωμένη ροή αίματος σε όλο το σώμα.

Επειδή το σώμα παράγει τη δική του αργινίνη, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να πάρουν συμπληρώματα αργινίνης. Πολλά κοινά τρόφιμα, όπως χαρούπι, σοκολάτα, καρύδα, γαλακτοκομικά προϊόντα, ζελατίνη, κρέας, βρώμη, φιστίκια, σόγια, καρύδια, λευκό αλεύρι, σιτάρι, φύτρο σιταριού, περιέχουν μεγάλες ποσότητες αργινίνης.

Ωστόσο, τα συμπληρώματα αργινίνης μπορεί να είναι αναγκαία σε εκείνους που υποφέρουν από μολύνσεις, εγκαύματα, σε άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, σε εκείνους που έχουν ταχεία ανάπτυξη ή σε όσους έχουν πρόβλημα με την ουρία. Οσοι επιθυμούν να χάσουν βάρος, να χτίσουν γερούς μύες ή να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να πάρουν αυτά τα συμπληρώματα. Μια τυπική δοσολογία αργινίνης είναι 2 έως 3 γραμμάρια, αν και σε κλινικές δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και δόσεις των 15 γραμμαρίων, προκειμένου να μελετηθούν οι επιδράσεις  της αργινίνης στη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Η μακροχρόνια χρήση συμπληρωμάτων αργινίνης δεν συνιστάται, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσει σε πάχυνση και εκτράχυνση του δέρματος και / ή ανισορροπία του αζώτου στο σώμα. Αν κάποιος έχει νεφρική ή ηπατική νόσο δεν πρέπει να λαμβάνει αργινίνη χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση με έναν γιατρό. Η αργινίνη έχει αποδειχθεί επίσης ότι αυξάνει ή μειώνει τις επιπτώσεις ορισμένων φαρμάκων, όπως η λυσίνη, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αναστολείς ΜΕΑ (μετατρεπτικό ένζυμο αγγειοτενσίνης), ή καλιο-συντηρητικά διουρητικά. Οι άνθρωποι με έρπητα ή σχιζοφρένεια πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη συμπληρωμάτων αργινίνης συνολικά, καθώς μπορεί να επιδεινώσει αυτές τις συνθήκες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει