Το αβοκάντο είχε απαγορευτεί στην Ισπανία λόγω… σχήματος

Αν απλώς παρατηρήσει κάποιος το σχήμα του αβοκάντο μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει γιατί συνδέεται με τη σεξουαλικότητα. Στην γλώσσα των Ατζέκων το αβοκάντο ονομαζόταν λόγω σχήματος «το δέντρο των όρχεων».

Αυτό συνέβαινε επειδή οι καρποί του κρέμονταν από τα δέντρα σε ζευγάρια και έμοιαζαν με όρχεις. Το αβοκάντο οι Ισπανοί κατακτητές το λάτρεψαν, αλλά δεν συνέβη το ίδιο στη χώρα τους, όπου οι καθολικοί ιερείς το απαγόρευσαν επειδή θεώρησαν ότι είναι κάτι αισχρά σεξουαλικό.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Αμερικανοί αγρότες είχαν διαφορετικού είδους… προβλήματα. Aπό τη μία η ονομασία «δέντρο των όρχεων» όπως το είχαν ονομάσει οι Αζτέκοι, από την άλλη ahuacate όπως το πρόφεραν στο Μεξικό και γενικότερα στην Κεντρική και Νότια Αμερική, που ήταν πολύ δύσκολο να το προφέρουν οι Αμερικανοί. Και το γεγονός αυτό δεν αποτελούσε και τον καλύτερο… οιωνό για να έχει επιτυχία στην αγορά. Υπήρχε και μία ακόμα ονομασία που θεωρήθηκε αρχικά ελκυστική: Το «αχλάδι – αλιγάτορας», λόγω αφενός του σχήματός του, αφετέρου του σκληρού κελύφους του, αλλά ούτε κι αυτή… ευδοκίμησε.

Τελικά οι αγρότες εφηύραν ένα νέο όνομα: Avocado. Ενημέρωσαν μάλιστα επίμονα τους εκδότες των λεξικών ότι πρέπει να αλλάξουν τον πληθυντικό τους σε «avocados» αντί για «avocadoes» και ίδρυσαν την πρώτη εταιρία παραγωγής του, την Καλιφορνέζικη Εταιρία Αβοκάντο.

Σήμερα, η Καλιφόρνια αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% της παραγωγής αβοκάντο στις ΗΠΑ.

Υπάρχει μία ακόμα λεπτομέρεια: Oταν οι Αμερικανοί αγρότες συναντήθηκαν για πρώτη φορά με τον Ε. Wilson έναν φυτοκαλλιεργητή από το Μπέρκλεϊ, να συζητήσουν για το αβοκάντο, εκείνος προέβλεψε πως το ενδιαφέρον στην αμερικανική αγορά θα είναι εξαιρετικά μικρό.

«Δεν περιέχει ζάχαρη και τα φρούτα υποτίθεται ότι είναι γλυκά. Μάλιστα, όσο πιο γλυκά, τόσο το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αγρότες όμως θεώρησαν πως οι ανησυχίες του ήταν αβάσιμες. Αυτό που έκανε το ahuacate ή αβοκάντο ελκυστικό ήταν το γεγονός ότι ήταν τόσο διαφορετικό από όλα τα άλλα φρούτα που ο κόσμος γνώριζε. Και τελικά ήταν οι αγρότες που είχαν δίκιο…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει