Β3, νιασίνη: Ο «τροχονόμος» του οργανισμού

H νιασίνη ή βιταμίνη Β3, συνδυάζεται με άλλες βιταμίνες Β για να απελευθερώνει την ενέργεια στα κύτταρα και να ρυθμίζει την κυκλοφορία, τις ορμόνες, τη γλυκόζη και το υδροχλωρικό οξύ.

Η νιασίνη συνεργάζεται επίσης στενά με τη ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) και την πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6) για τη δημιουργία ενός υγιούς δέρματος και τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του νευρικού και πεπτικού συστήματος.

Πώς χρησιμοποιείται η βιταμίνη Β3 ως εναλλακτική θεραπεία; Η νιασίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ζάλης και του βουητού στα αυτιά, του συνδρόμου Raynauds, του Προεμμηνορρυσιακού Συνδρόμου (PMS), καθώς επίσης για τους πονοκεφάλους, τις κράμπες και τα προβλήματα του κυκλοφορικού (η νιασίνη κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να διευρύνονται και ως εκ τούτου βελτιώνει την κυκλοφορία).

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) για τη νιασίνη είναι 18 mg για τους άνδρες και 14 mg για τις ενήλικες γυναίκες, αν και οι θηλάζουσες και οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται περισσότερη. Αντίστοιχα, οι δύο τελευταίες ομάδες θα πρέπει να λαμβάνουν 18 mg (σε περίπτωση νοσηλείας) και 20 mg (σε περίπτωση εγκυμοσύνης).

Εκείνοι που καταναλώνουν αλκοόλ συχνά ή είναι χορτοφάγοι ή vegan (αυστηρά χορτοφάγοι που εκτός από κρέας, ψάρια και πουλερικά δεν καταναλώνουν – ούτε καν φοράνε – τα ζωικά προϊόντα και τα παράγωγά τους) μπορεί να χρειαστεί να πάρουν συμπλήρωμα νιασίνης. Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης B3; Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας της νιασίνης περιλαμβάνουν πληγές έλκους, άνοια, κατάθλιψη, διάρροια, ζάλη, κόπωση, δυσοσμία του στόματος, πονοκεφάλους και δυσπεψία. Επιπλέον, τα συμπτώματα της ανεπάρκειας B3 περιλαμβάνουν αϋπνία, πόνους των άκρων, απώλεια της όρεξης, χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, μυϊκή αδυναμία, δερματικά εξανθήματα και φλεγμονή.

Ακραίες περιπτώσεις ανεπάρκειας της νιασίνης μπορούν ακόμη και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας δυνητικά θανατηφόρας ασθένειας που ονομάζεται πελλάγρα. Η πελλάγρα προκαλείται από έλλειψη νιασίνης, και χαρακτηρίζεται από διάρροια, ψυχικές διαταραχές, κατάθλιψη, και δερματικά προβλήματα.

Η νιασίνη απαντάται σε δύο μορφές: Το νικοτινικό οξύ και το νιασιναμίδιο. Το νικοτινικό οξύ συνταγογραφείται για τους ασθενείς που θέλουν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα τους και το νιασιναμίδιο είναι η μορφή της νιασίνης που συνήθως βρίσκει κανείς στα συμπληρώματα.

Μεγάλες δόσεις της βιταμίνης Β3 σε μορφή νικοτινικού οξέως μπορούν να μειώσουν την κακή χοληστερόλη (LDL) και να αυξήσουν την καλή χοληστερόλη ( HDL). Αυτή η μορφή της νιασίνης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής και μερικές φορές χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα για να μειώσει δραματικά τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Ωστόσο, μεγάλες ποσότητες νικοτινικού οξέος μπορεί να έχουν δυσάρεστες ή ακόμα και σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των εξανθημάτων του δέρματος και μια έντονη έξαψη του προσώπου και του λαιμού.

Το νιασιναμίδιο μπορεί, ωστόσο, να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης  μιας σοβαρής μορφής διαβήτη που ονομάζεται ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης (IDDM). Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψιν πως αυτός δεν είναι ίδιος όπως ο διαβήτης των ενηλίκων που μόνο να χειροτερέψει μπορεί από μεγάλες δόσεις νιασίνης.

Ως εκ τούτου, ο καθένας που μπαίνει σε πρόγραμμα θεραπείας που περιλαμβάνει μεγάλες δόσεις νιασίνης θα πρέπει να το κάνει μόνο υπό την επίβλεψη γιατρού. Λαμβάνοντας αρκετές φορές την συνιστώμενη ημερήσια δόση της νιασίνης κάποιοι άνθρωποι μπορεί να νοιώσουν καούρα, ναυτία ή να έχουν πονοκεφάλους.

Μην πάρετε οποιοδήποτε είδος συμπληρώματος νιασίνης αν παίρνετε επίσης φάρμακα για την υψηλή πίεση του αίματος, αν έχετε έλκος, διαβήτη ή ουρική αρθρίτιδα, καθώς μπορεί να επιδεινώσει όλες αυτές τις καταστάσεις. Οποιος έχει ηπατική νόσο θα πρέπει να λαμβάνει νιασίνη μόνο υπό την επίβλεψη γιατρού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει