Δαϊδζεΐνη: Iσορροπεί τη δράση των οιστρογόνων

H δαϊδζεΐνη είναι μια ισοφλαβόνη – μια ουσία που μοιάζει με ορμόνη – και βρίσκεται στη σόγια. Η δαϊδζεΐνη είναι η δεύτερη πιο άφθονη ισοφλαβόνη στη σόγια, μετά τη γενιστεΐνη.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι, όπως η γενιστεΐνη, η δαϊδζεΐνη είναι τόσο φυτοοιστρογόνο όσο και αντιοξειδωτικό και συχνότερα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία συνθηκών που επηρεάζονται από τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα.

Η δαϊδζεΐνη αναστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου καταλαμβάνοντας τον τόπο των οιστρογόνων στους υποδοχείς των καρκινικών κυττάρων που χρειάζονται οιστρογόνα για να αναπτυχθούν. Η δαϊδζεΐνη αναστέλλει επίσης την ανάπτυξη όγκων αναγκάζοντας τα κύτταρα να διαφοροποιηθούν κανονικά, παρά την άγρια, εκθετική κυτταρική ανάπτυξη που παρατηρείται στα καρκινικά κύτταρα. Η δαϊδζεΐνη έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματική στον έλεγχο της ανάπτυξης των κυττάρων λευχαιμίας και των κυττάρων του μελανώματος.

Ως ένα φυτοοιστρογόνο, η δαϊδζεΐνη μιμείται τις επιδράσεις των οιστρογόνων στο σώμα και μπορεί να είναι μια χρήσιμη θεραπεία για παθήσεις που προκαλούνται ή επιδεινώνονται με την μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένης της οστεοπόρωσης και του αυξημένου κινδύνου καρδιακής νόσου. Οι ισοφλαβόνες σόγιας έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης (της LDL ή της «κακής» χοληστερόλης, όπως ονομάζεται) και να βοηθούν στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες. Εχει επίσης αναφερθεί ότι οι ισοφλαβόνες σόγιας μπορεί να είναι χρήσιμες για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ, εμποδίζοντας τη συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο.

Μπορείτε να λάβετε περισσότερη δαϊδζεΐνη στη διατροφή σας με την κατανάλωση τροφίμων που παρασκευάζονται από σόγια ή με την ίδια την σόγια. Το τόφου, το γάλα σόγιας, το αλεύρι σόγιας και τα ψημένα φασόλια σόγιας είναι όλα καλές πηγές ισοφλαβονών. Υπάρχουν, επίσης, συμπληρώματα ισοφλαβονών στην αγορά που περιέχουν σημαντικές ποσότητες δαϊδζεΐνης και γενιστεΐνης, ενός άλλου αντικαρκινικού φυτοοιστρογόνου που βρίσκεται στη σόγια. Μπορείτε επίσης να πάρετε μια καλή ποσότητα των ισοφλαβονών από φυτικά συμπληρώματα kudzu (φυτό που μοιάζει με μπιζέλι), που περιέχουν ισοφλαβόνες σόγιας.

Οι άνθρωποι που ανησυχούν για την οστεοπόρωση μπορεί να θέλουν να δοκιμάσουν το ipriflavone, ένα συμπλήρωμα που περιέχει μια χημικά τροποποιημένη μορφή ισοφλαβόνης σόγιας, η οποία έχει αποδειχθεί ως το πιο αποτελεσματικό συμπλήρωμα ισοφλαβόνης  ως προς την πρόληψη της οστικής απώλειας. Δεν υπάρχει συνιστώμενη δοσολογία για τη δαϊδζεΐνη, αν και η μέση ημερήσια πρόσληψη ισοφλαβονών στην Ιαπωνία είναι περίπου 200 χιλιοστόγραμμα. Δεν υπήρξαν τοξικές παρενέργειες που να συνδέονται με την δαϊδζεΐνη, αλλά επειδή είναι ένα φυτοοιστρογόνο, έχει υπάρξει κάποια ανησυχία ότι στην πραγματικότητα θα μπορούσε να τονώσει την ανάπτυξη καρκίνων που διεγείρονται με οιστρογόνα ή ότι παρεμβαίνει στη δράση των αντισυλληπτικών χαπιών. Οι άνδρες και οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνους που σχετίζονται με οιστρογόνα δεν θα πρέπει να καταναλώνουν ισοφλαβόνες, καθώς υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι η γενιστεΐνη και η δαϊδζεΐνη ενδέχεται να επιδεινώνουν αυτές τις συνθήκες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει