ΔΕΗ: Παράνομη κρίθηκε η απεργία, πιθανή η επιστράτευση

Παράνομη έκρινε το Πρωτοδικείο Αθηνών την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΔΕΗ κηρύσσοντας παράλληλα και καταχρηστικά κάποια από τα αιτήματα της κινητοποίησης.

Η ΔΕΗ «αναμένει την πλήρη συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επιχείρηση.

Τη λειτουργία του Εθνικού Τυπογραφείου το Σαββατοκύριακο, λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών, ενέκρινε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης με απόφασή του, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει στην «σκληρή γραμμή» στην οποία εντάσσεται το ενδεχόμενο της επιστράτευσης, κάτι που φαίνεται και από τις δηλώσεις των δύο ανδρών, όσο και άλλων κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες ημέρες.

Να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και να υιοθετήσει την πρότασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, με ανακοίνωσή του, ενώ κάνει λόγο για ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι, η απόφαση του δικαστηρίου που κηρύσσει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ κινείται στο πλαίσιο της αντιδραστικής θεωρίας της κυβέρνησης, ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αντιστέκονται και να αντιπαλεύουν αντιλαϊκές αποφάσεις.

ΓΕΝΟΠ: Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις

Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, πάντως, δείχνουν αποφασισμένοι να τραβήξουν το σχοινί για ακόμη μια φορά και ενδεχομένως να μην συμμορφωθούν με την απόφαση του Πρωτοδικείου.

Επισήμως από την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τονίζεται ότι η απόφαση της Δικαιοσύνης και το σκεπτικό της θα εξεταστούν σε έκτακτη γενική συνέλευση στην οποία θα καθορίσουν οι εργαζόμενοι τη στάση τους.

Οι πιθανές εναλλακτικές που εξετάζουν οι συνδικαλιστές είναι αρκετές με πιο ακραία εκείνη που τους θέλει να συνεχίζουν την απεργία παρά την αρνητική απόφαση του Πρωτοδικείου. Σε αυτή την περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη σύλληψη, καθώς, εφόσον δεν συμμορφωθούν θα κινηθεί αυτόματα η διαδικασία του αυτοφώρου.

Μια άλλη εναλλακτική είναι να μην κηρύξει νέα απεργία η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, αλλά τα σωματεία τα οποία ανήκουν σε αυτήν και σε αυτό το ενδεχόμενο θα υπάρξει μια ατελείωτη δικαστική κούρσα, καθώς, η διοίκηση της εταιρείας ενδεχομένως κάθε φορά θα προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να βγάλει παράνομη την απεργία.

Τέλος, μια τρίτη προοπτική θα είναι να κηρυχθούν απεργιακές κινητοποιήσεις υπό την «σκέπη» της ΓΣΕΕ, οι οποίες δεν μπορούν να διωχθούν, ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποια θα ήταν η ενδεχόμενη στάση της Γενικής Συνομοσπονδίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει