Δεκάδες άνθρωποι σε καραντίνα λόγω πανώλης στην Κίνα

Μία περιοχή της βορειοδυτικής Κίνας έχει σφραγιστεί και δεκάδες άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα μετά από το θάνατο ενός άνδρα από βουβωνική πανώλη, όπως μετέδωσαν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο άνδρας πέθανε στις 16 Ιουλίου στην πόλη Yumen της επαρχίας Gansu.

Συνολικά 151 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση και οι αρχές έχουν απομονώσει ένα τμήμα του κέντρου της πόλης, καθώς και τρία τμήματα της πόλης Chijin, που βρίσκεται μία ώρα μακριά από την Yumen, όπως αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Ο άνδρας πιστεύεται ότι κόλλησε τη μόλυνση μετά από την επαφή του με μία μαρμότα. Οι μαρμότες είναι μεγάλα τρωκτικά που μοιάζουν με σκίουρους και ζουν στις ορεινές περιοχές της Κίνας. Το θύμα φέρεται να ήταν ένας 38χρονος άνδρας που τάισε το σκύλο του με μία νεκρή μαρμότα.

marmot
Η μαρμότα είναι είδος τρωκτικού που ζει ως επί το πλείστον στις κρύες στέπες

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του νοσοκομείου όπου πέθανε ο άνδρας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το θύμα είχε φτάσει με αυξημένο καρδιακό ρυθμό και φάνηκε να πέφτει σε σοκ. Το νοσοκομείο έκτοτε έχει μπει σε καραντίνα.

Ζώνες καραντίνας

Δεν είναι σαφές από τις εκθέσεις πόσο μεγάλες είναι οι τέσσερις ζώνες καραντίνας. Δέκα σημεία ελέγχου έχουν δημιουργηθεί γύρω από τις Yumen και Chijin. Οσοι ήρθαν σε επαφή με τον συγκεκριμένο άνδρα είναι σε καραντίνα, αλλά μέχρι στιγμής κανείς τους δεν έχει αρχίσει να εμφανίζει σημάδια μόλυνσης, ανέφερε το Xinhua.

Οι αξιωματούχοι είπαν πως αν μετά από 9 ημέρες στην απομόνωση δεν εμφανίσουν σημάδια πανώλης θα τους αφήσουν να φύγουν.

Η Yumen είναι μια μικρή πόλη στη δυτική επαρχία Gansu, η οποία συνορεύει με την  Xinjiang. Το τελευταίο κρούσμα της βουβωνικής πανώλης στην πόλη είχε αναφερθεί το 1977.

Η επαρχία Gansu έχει δει τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις πανούκλας, τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.

panwlh
Η βουβωνική πανώλη ή «μαύρος θάνατος» αφάνισε τον 13ο-14ο αιώνα σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης.

Η βουβωνική πανώλη, που έγινε γνωστή ως «μαύρος θάνατος», όταν σκότωσε περίπου 25 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, είναι πλέον σπάνια. Πρόκειται για μια βακτηριακή ασθένεια που πλήττει κυρίως τα άγρια ​​τρωκτικά και μεταδίδεται από τους ψύλλους. Οι άνθρωποι που θα τους δαγκώσουν μολυσμένοι ψύλλοι, μπορεί να αναπτύξουν βουβωνική πανώλη. Μόλις τα βακτήρια μολύνουν τους πνεύμονες, η μετάδοση πνευμονικής πανώλης από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να συμβεί μέσω του βήχα.

Αν διαγνωστεί νωρίς, η βουβωνική πανώλη μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με αντιβιοτικά, ενώ η πνευμονική πανώλη έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει