Δημιουργήθηκε ψηφιακό ανθρώπινο σώμα για έρευνα

Επιστήμονες από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Worcester, στη Μασαχουσέτη, υπό τον Σεργκέι Μακάροφ, χρησιμοποίησαν το πτώμα μιας γυναίκας για να «οικοδομήσουν» ένα ψηφιακό εικονικό σώμα.

Το σώμα αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πειράματα, τα οποία δεν θα μπορούσαν να διεξαχθούν σε ένα ζωντανό ανθρώπινο πλάσμα.

Το τρισδιάστατο σώμα κατασκευάστηκε με τη χρησιμοποίηση λογισμικού που επέτρεψε τη συναρμολόγηση χιλιάδων εικόνων των 231 τμημάτων ιστού. Το σώμα της γυναίκας τεμαχίστηκε σε 5.000 κομμάτια, που το καθένα είχε μέγεθος μόλις ένα τρίτο του χιλιοστού, προκειμένου να επιτευχθούν εικόνες υψηλής ανάλυσης. Αρχικός στόχος του έργου ήταν να προσφέρει ψηφιακά αντικείμενα που θα χρησιμοποιηθούν στην ιατρική εκπαίδευση.

Το σώμα αυτό παρέχει πολύ περισσότερες πληροφορίες, απ’ ό,τι παρόμοια ψηφιακά σώματα που έχουν δημιουργηθεί με τη χρησιμοποίηση μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας εθελοντών. Εκτός αυτού, οι μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες για τη δημιουργία τρισδιάστατων φορέων διαρκεί πολύ περισσότερο χρόνο.

«Μπορούμε να πάρουμε 10 φορές περισσότερες πληροφορίες απ’ όσες παίρνουμε από μια συμβατική μαγνητική τομογραφία», λέει ο δρ Φερνάντο Μπέλο από το Imperial College του Λονδίνου.

Αυτό σημαίνει πως μια ερευνητική ομάδα θα έχει πολύ περισσότερες πληροφορίες στη διάθεσή της, σχετικά με τα όργανα του ανθρώπου και τη διάρθρωσή τους.

«Το εικονικό σώμα μας δίνει την ευκαιρία να μελετήσουμε ανθρώπινους ιστούς χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε μελέτες σε ανθρώπους που είναι χρονοβόρες και δαπανηρές», αναφέρει ο Αρα Ναζαριάν, ορθοπεδικός χειρουργός στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Ο Σεργκέι Μακάροφ που ελέγχει και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στον ανθρώπινο εγκέφαλο, δήλωσε ότι το εικονικό σώμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη ασθενειών που πλήττουν τις γυναίκες. Αυτή τη στιγμή εργάζεται επίσης σε τεχνικές διέγερσης του εγκεφάλου και το εικονικό σώμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης, της άνοιας, της σχιζοφρένειας και του χρόνιου πόνου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει