Δημιουργήθηκε συσκευή-tablet απρόσβλητη στον Εμπολα

Μια συσκευή tablet που αντέχει να βυθιστεί στο χλώριο, δημιουργήθηκε προκειμένου να βοηθήσει το ιατρικό προσωπικό που φροντίζει ασθενείς που πάσχουν από τον ιό Εμπολα.

Η συσκευή αυτή, σχεδιάστηκε από εθελοντές τεχνολογίας και από τη Google και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους επαγγελματίες υγείας ακόμα και φορώντας γάντια, μέσα σε καταιγίδες ή σε καθεστώς υψηλής υγρασίας.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν έκκληση να βρεθεί κάποιος τρόπος ώστε να μπορούν να καταγράφουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τον ασθενή.

Στο αποκορύφωμα της επιδημίας αναγκάζονταν να φωνάζουν στους ασθενείς οδηγίες μέσα από φράκτες, προκειμένου να αποφύγουν τη μόλυνση. Ο Εμπολα μεταδίδεται μέσω στενής επαφής και με μολυσμένα σωματικά υγρά. Ακόμα και ένα κομμάτι χαρτιού σε μια ζώνη υψηλού κινδύνου θα μπορούσε να μεταδώσει τη λοίμωξη.

Οι εργαζόμενοι στην υγεία φρόντιζαν τους ασθενείς τους φορώντας πλήρεις στολές και γυαλιά, καθώς και γάντια πολλαπλών στρωμάτων, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες.

Αλλά όταν χρειαζόταν να δώσουν κάποιες οδηγίες, στο τέλος μιας εξαντλητικής βάρδιας φορώντας αυτές τις στολές, «το λάθος ήταν πάρα πολύ πιθανό», λένε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, η ομάδα εθελοντών τεχνολογίας μαζί με ειδικούς από την Google αποφάσισαν να αναλάβουν δράση.

Κατασκεύασαν λοιπόν ένα tablet με αδιάβροχο περίβλημα σε «βιομηχανική κλίμακα». Το tablet αυτό μπορεί να βυθιστεί σε διάλυμα χλωρίου 0,5% που σκοτώνει τον Εμπολα –αν χρησιμοποιηθεί αυτό το διάλυμα χλωρίου με απροστάτευτα χέρια μπορεί να προκαλέσει χημικά εγκαύματα.

Οι αιχμηρές άκρες του tablet αφαιρέθηκαν ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να τρυπήσει η προστατευτική ενδυμασία. Παράλληλα, φορτίζει πολύ γρήγορα με την απλή τοποθέτησή του σε ένα τραπέζι. Συνδέεται ασύρματα με έναν μικρό τοπικό διακομιστή δικτύου που έχει περίπου το μέγεθος γραμματοσήμου.

Οι εργαζόμενοι στην υγεία το χρησιμοποιούν για να παρακολουθήσουν την πρόοδο των ασθενών, να συγκρίνουν τους παλμούς τους, να μετρήσουν τη θερμοκρασία τους και να δουν την πρόοδό τους με την πάροδο του χρόνου.

«Παρά το γεγονός ότι μόλις αντιμετωπίσαμε την μεγαλύτερη επιδημία Εμπολα στην ιστορία της ανθρωπότητας, δυστυχώς ακόμα γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για την εξέλιξη της νόσου. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα είμαστε σε θέση να συλλέξουμε περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες για τους ασθενείς και να μάθουμε επίσης περισσότερα για την ασθένεια, ώστε να μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά», λέει ο Ivan Gayton, υπεύθυνος τεχνολογίας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η συσκευή έχει δοκιμαστεί σε κέντρα θεραπείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σιέρα Λεόνε.

Η φιλανθρωπική οργάνωση ελπίζει ότι η τεχνολογία που είναι open source (πρόγραμμα λογισμικού με κώδικα ανοιχτό για βελτιώσεις ή διορθώσεις) θα πρέπει να προσαρμοστεί για χρήση και σε άλλα δύσκολα «σενάρια», όπως είναι οι επιδημίες χολέρας.

Υπάρχουν βέβαια προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η μη αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια στις περιοχές αυτές. Όμως, οι ειδικοί θεωρούν πως η συνεργασία ειδικών και μη-κυβερνητικών οργανώσεων μπορεί να είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει