Δύο επιδημίες Εμπολα βάζουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους στην υγεία

Οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν δύο ξεχωριστές εστίες του ιού Εμπολα, τη γιγαντιαία εστία της Δυτικής Αφρικής που επηρεάζει 4 χώρες και μία πιθανή νέα εστία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Και στις δύο εστίες οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς προσπαθούν να φροντίσουν ασθενείς με πολύ επιθετική ασθένεια που κάνουν εμετό και έχουν διάρροια.

Δεν υπάρχει αρκετός προστατευτικός εξοπλισμός για αυτές τις συνθήκες και οι κλινικές είναι υπερπλήρεις από ασθενείς.

Ενας από τους Λιβεριανούς γιατρούς που πήρε το πειραματικό φάρμακο zmapp δεν τα κατάφερε και έχασε τη μάχη με το θάνατο, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν γιατροί, νοσηλευτές και τεχνικό προσωπικό δεν έχει προηγούμενο.

«Μέχρι σήμερα πάνω από 240 εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη ανέπτυξαν τη νόσο στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε και πάνω από 120 έχουν πεθάνει. Ο Εμπολα έχει πάρει τις ζωές διακεκριμένων γιατρών στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, στερώντας από τις χώρες αυτές έμπειρη και αφοσιωμένη ιατρική φροντίδα, καθώς επίσης και εθνικούς ήρωες που εμπνέουν το λαό», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Ο Εμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.400 ανθρώπους, ενώ πάνω από 2.600 έχουν μολυνθεί στην τρέχουσα επιδημία. Υπάρχουν 14 περιπτώσεις στη Νιγηρία, που συνδέονται με ένα μόνο άτομο. Είναι το χειρότερο ξέσπασμα του ιού που έχει υπάρξει ποτέ και δεν μπορούμε να πούμε καν ότι βρισκόμαστε κοντά στο να καταφέρουμε να τον ελέγξουμε», αναφέρει ο ΠΟΥ.

Ανεπαρκής εξοπλισμός

Εκτός των άλλων υπάρχει και πρόβλημα με τις κλίνες. Για παράδειγμα στη Μονρόβια, την πρωτεύουσα της Λιβερίας, άνοιξε ένα κέντρο θεραπείας για Εμπολα με 20 κρεβάτια την περασμένη εβδομάδα και αμέσως γέμισε με 70 ασθενείς.

Επιπρόσθετα, ο Εμπολα στην αρχή παρουσιάζεται σαν κάτι άλλο από αυτό που είναι, αφού μπερδεύεται συχνά με την ελονοσία που δεν μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο. Ετσι οι γιατροί και οι νοσοκόμες δεν αντιλαμβάνονται άμεσα την ανάγκη να προστατεύσουν τον εαυτό τους, μέχρις ότου είναι πια πολύ αργά, αναφέρουν αξιωματούχοι του ΠΟΥ.

Εκτός αυτού πολλές φορές γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μολύνονται εξαιτίας του γεγονότος ότι μόλις δουν έναν ασθενή να περιμένει και να φαίνεται πολύ άρρωστος, η πρώτη ενστικτώδης αντίδρασή τους είναι να σπεύσουν να τον βοηθήσουν χωρίς να συνειδητοποιούν εκείνη τη στιγμή ότι θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Αλλοτε, πάλι, ακόμα κι αν έχουν τον κίνδυνο κατά νου, είναι η απουσία του ιατρικού εξοπλισμού το πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή γάντια και μάσκες προσώπου. Ακόμα και στους ειδικούς θαλάμους θεραπείας του Εμπολα, ο εξοπλισμός προσωπικής προστασίας είναι πολλές φορές ελλιπής ή δεν χρησιμοποιείται σωστά.

Δύο από τα τελευταία θύματα της μόλυνσης ήταν ένας Βρετανός και ένας Σενεγαλέζος που εργάζονταν στο χώρο της υγείας με τον Βρετανό να έχει ήδη μεταφερθεί στην πατρίδα του για θεραπεία.

Τα πειραματικά φάρμακα

Πολλή συζήτηση έχει γίνει σχετικά με τα πειραματικά φάρμακα, τα οποία χορηγήθηκαν στους δύο Αμερικανούς που επέστρεψαν ήδη υγιείς στα σπίτια τους μετά από την εντατική φροντίδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Emory στην Ατλάντα.

Ωστόσο, οι ειδικοί αμφισβητούν το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά, καθώς εκτός από τους δύο Αμερικανούς όσοι άλλοι πήραν το zmapp δεν έχουν δείξει σημεία βελτίωσης, με τελευταίο κρούσμα το θάνατο την περασμένη Κυριακή ενός Λιβεριανού γιατρού που τού είχε χορηγηθεί. Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν ένα φάρμακο βοηθά όντως τους ανθρώπους, πέρα από τις κλινικές δοκιμές.

Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής του γραφείου του Ιάπωνα πρωθυπουργού δήλωσε πως υπάρχει ένα ιαπωνικό πειραματικό εμβόλιο κατά του Εμπολα που είναι διαθέσιμο. Ονομάζεται favipirav, ή Τ-705, που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε ζώα ή ανθρώπους, ωστόσο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης οι αρμόδιοι είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν ακόμα και πριν την απόφαση (ή την έγκριση) του ΠΟΥ, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Ο δρ Ezekiel Emanuel, καθηγητής της Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια επισημαίνει, ωστόσο, πως ακόμα κι αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στηρίζει τη χρήση πειραματικών φαρμάκων και εμβολίων για την καταπολέμηση του Εμπολα, πιο σημαντική είναι η ιατρική υποστήριξη.

«Τώρα που επιταχύνεται η παγκόσμια αντιμετώπιση της επιδημίας του Εμπολα, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας και των υποδομών περισσότερο, παρά στις πειραματικές θεραπείες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Νέα εστία Εμπολα στο Κονγκό

Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από Εμπολα σε μια ξεχωριστή επιδημία που ξέσπασε εκεί. Το στέλεχος του ιού Εμπολα στο Κονγκό είναι διαφορετικό από το στέλεχος που επηρεάζει τη Δυτική Αφρική. Στην περιοχή υπάρχουν κι άλλες ασθένειες που έχουν παρόμοια συμπτώματα και το γεγονός αυτό δημιουργεί σύγχυση μέχρις ότου εξακριβθεί ότι τα κρούσματα ανήκουν όντως στον Εμπολα και όχι σε κάποια άλλη ασθένεια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει