Έγινε η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση πέους

Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση πέους στον κόσμο είναι πια γεγονός και έλαβε χώρα στη Νότια Αφρική. Ο 21χρονος αποδέκτης του πέους, του οποίου η ταυτότητα κρατείται μυστική έχασε το δικό του από μια κακή περιτομή.

Οι γιατροί στο Κέιπ Τάουν δήλωσαν ότι η επιχείρηση ήταν επιτυχής και ο ασθενής νοιώθει πια ευτυχισμένος και είναι υγιής. Η επιστημονική ομάδα είπε ότι υπάρχει εκτενής συζήτηση για το αν το συγκεκριμένο εγχείρημα που δεν είναι σωτήριο για την ζωή με τον ίδιο τρόπο που είναι, ας πούμε η μεταμόσχευση καρδιάς, συμβαδίζει με τους κανόνες ηθικής.

Μια ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει στο παρελθόν στην Κίνα, η εγχείρηση πήγε καλά, αλλά στη συνέχεια ο οργανισμός του αποδέκτη απέρριψε το πέος.

Αντικατάσταση πέους

Ο νεαρός άνδρας στον οποίο έγινε η μεταμόσχευση ήταν 18 και ήδη σεξουαλικά ενεργός όταν του έγινε η περιτομή. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι μέρος της μετάβασης από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση σε μέρη της Νότιας Αφρικής.

Ο νεαρός λόγω της κακότεχνης περιτομής έμεινε με μόλις 1 εκατοστό του αρχικού του πέους.

Οι γιατροί λένε πως η Νότια Αφρική είναι η χώρα που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη από όλες τις χώρες στον κόσμο για μεταμόσχευση πέους. Δεκάδες και για κάποιους εκατοντάδες είναι τα αγόρια που μένουν ανάπηρα ή πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των παραδοσιακών τελετών της περιτομής.

Πολύωρη επέμβαση

Οι χειρουργοί του Πανεπιστημίου Stellenbosch και του νοσοκομείου Τygerberg χρειάστηκε να κάνουν εννέα ώρες χειρουργείο για τη μεταμόσχευση.

Σύμφωνα με έναν από τους χειρουργούς, τον Andre Van der Merwe, ο οποίος ειδικεύεται στις μεταμοσχεύσεις νεφρού: «Ηταν σίγουρα μια πολύ δύσκολη επέμβαση, τα αιμοφόρα αγγεία είχαν εύρος 1,5 mm, όταν του νεφρού μπορεί να είναι 1 cm».

Η ομάδα χρησιμοποίησε μερικές από τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στις πρώτες μεταμοσχεύσεις προσώπου, προκειμένου να συνδέσει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα.

Η επέμβαση έγινε στις 11 Δεκεμβρίου και πλέον, τρεις μήνες αργότερα οι γιατροί μπορούν να αποφανθούν πως όλα πάνε καλά και πως η ανάκαμψη υπήρξε ραγδαία.

Η πλήρης αίσθηση δεν έχει επιστρέψει στον ασθενή και οι γιατροί υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια για να συμβεί αυτό. Ωστόσο, ο 21χρονος άνδρας είναι πια σε θέση να έχει στύση, οργασμό και εκσπερμάτωση, ενώ τα ούρα περνούν κανονικά από το πέος του.

Προετοιμασία

Βεβαίως η διαδικασία απαιτεί πολλή προετοιμασία. Η ομάδα ήθελε να γνωρίζει ο ασθενής για το ρίσκο που εμπεριέχει η διά βίου λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

Επίσης ότι μερικοί ασθενείς δεν μπορούν να διαχειριστούν την μεταμόσχευση αν αποτύχουν να την αναγνωρίσουν ως μέρος του σώματός τους.

«Ψυχολογικά γνωρίζαμε ότι θα έχει τεράστια επίδραση στο “εγώ” του ασθενή», είπε ο δρ Van der Merwe.

Πήρε επίσης πάρα πολύ χρόνο για να εγκριθεί από ηθικής άποψης το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Ενας από τους προβληματισμούς ήταν το γεγονός ότι μια μεταμόσχευση καρδιάς εξισορροπεί τον κίνδυνο του θανάτου, ενώ μια μεταμόσχευση πέους δεν παρατείνει τη διάρκεια της ζωής.

«Μπορεί όντως να πει κανείς πως μια τέτοια μεταμόσχευση δεν σώζει ζωές, ωστόσο πολλοί από αυτούς τους νέους άνδρες όταν το πέος τους ακρωτηριαστεί, εξοστρακίζονται, στιγματίζονται και είναι σα να έχει επιχειρήσει κάποιος να αφαιρέσει τη ζωή τους», λέει ο δρ Van der Merwe.

«Αν δεν έχει κάποιος πέος, νοιώθει ουσιαστικά νεκρός, οπότε αν του δώσεις πίσω ένα πέος μπορεί να τον ξαναφέρεις στη ζωή», λέει ο Van der Merwe, θέλοντας να τονίσει πως κατά μία έννοια και αυτή η μεταμόσχευση προσφέρει ζωή.

Στους επόμενους μήνες αναμένεται να γίνουν κι άλλες τέτοιες χειρουργικές επεμβάσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει