Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να μειώσει την αναπηρία μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Η χορήγηση θρομβολυτικών φαρμάκων εντός 90 λεπτών από την πρόκληση ενός ήπιου εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνει τις πιθανότητες για ανάκαμψη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι άνθρωποι που υπέστησαν ήπια έως μέτρια ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες αναπηρίας τους, αν πάρουν άμεση ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ενα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένας θρόμβος μπλοκάρει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Σχεδόν εννέα στα δέκα εγκεφαλικά επεισόδια είναι ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν να δοθεί ένα θρομβολυτικό φάρμακο εντός 4,5 ωρών από την έναρξη του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ωστόσο, η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι σε όσους ασθενείς χορηγήθηκαν θρομβολυτικά φάρμακα ακόμα νωρίτερα, εντός 90 λεπτών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου, είχαν ελάχιστη ή μηδενική αναπηρία μετά από τρεις μήνες, σε σύγκριση με τους ασθενείς στους οποίους τα φάρμακα χορηγήθηκαν αργότερα.

«Παρά το χρονικό παράθυρο των 4,5 ωρών για την πρόσληψη θρομβολυτικού φαρμάκου, υπάρχουν σαφείς διαφορές ανάμεσα στους ασθενείς που έλαβαν άμεσα θεραπεία και εκείνους που την έλαβαν αργότερα. H νέα μελέτη υπολογίζει το χρόνο από την στιγμή που αναγνωρίζονται τα συμπτώματα, καλείται το ασθενοφόρο και ο ασθενής μεταφέρεται στο νοσοκομείο για νοσοκομειακή περίθαλψη», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Daniel Strbian, αναπληρωτής καθηγητής της Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, στη Φινλανδία.

Από την πλευρά του, ο Δρ Ralph Sacco, πρόεδρος του τμήματος Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, εξηγεί: «Αυτή η μελέτη προσθέτει επιπλέον στοιχεία στις αυξανόμενες ενδείξεις για τη σημασία που έχει η έγκαιρη θεραπεία ακόμα και ενός ήπιου ή μέτριου εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να πάνε στο πλησιέστερο νοσοκομείο και να πάρουν αμέσως θρομβολυτικά φάρμακα, ώστε η θεραπεία να ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα. Για το εγκεφαλικό συχνά λέμε πως ο “ο χρόνος είναι εγκέφαλος” και κάθε λεπτό που περνάει μετράει. Πρέπει να σιγουρευτούμε πως ο κόσμος είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και να καλεί σε βοήθεια όσο το δυνατόν γρηγορότερα», λέει.

Για τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke, o Strbian και μια διεθνής ομάδα ερευνητών συνέλεξε στοιχεία για περισσότερους από 6.800 ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο για πάνω από 14 χρόνια σε 10 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σε όλους τους ασθενείς έγινε ενδοφλέβια θρομβολυτική αγωγή με αλτεπλάση, ένα φάρμακο που είναι ενεργοποιητής ιστικού πλασμινογόνου. Μερικοί το πήραν μέσα σε 90 λεπτά, ενώ κάποιοι άλλοι μέσα σε 4,5 ώρες μετά τα πρώτα τους συμπτώματα.

Οι ερευνητές χώρισαν τους ασθενείς σε τρεις ομάδες, ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου: ήπιο, ήπιο/μέτριο και μέτριο/σοβαρό.

Διαπίστωσαν πως οι ασθενείς με ήπια ή μέτρια εγκεφαλικά επεισόδια επωφελήθηκαν περισσότερο από την γρήγορη θεραπευτική αγωγή. Ασθενείς με ήπια επεισόδια επωφελήθηκαν επίσης, αλλά σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι πιθανότητες αναπηρίας ήταν έτσι κι αλλιώς μειωμένες.

Οι ασθενείς με σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο δεν ωφελήθηκαν ιδιαίτερα από την γρήγορη θεραπεία, αφού είχαν εκτεταμένη απόφραξη αρτηρίας, σύμφωνα με τους μελετητές.

Καλό είναι λοιπόν να μάθει κανείς να αναγνωρίζει τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου, αφού στην περίπτωσή του ο χρόνος είναι πολύτιμος.

Να είστε λοιπόν σε επιφυλακή και έτοιμοι να καλέσετε Πρώτες Βοήθειες αν:

* H μία πλευρά του προσώπου γέρνει ή είναι μουδιασμένη

* Το χέρι είναι αδύναμο ή μουδιασμένο

* Υπάρχει πρόβλημα στην ομιλία, που είναι είτε ασυνάρτητη, είτε οι λέξεις βγαίνουν με δυσκολία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει