Η ρύπανση παράγοντας κινδύνου για τον παιδικό καρκίνο

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Πιο συγκεκριμένα, η αυξημένη έκθεση στην ρύπανση που προέρχεται από την κυκλοφοριακή κίνηση, σχετίζεται με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, καθώς και δύο σπάνιες μορφές  παιδικού καρκίνου.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο μίτινγκ του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας κατά του Καρκίνου που διεξήχθη στην Ουάσιγκτον.

«Πραγματοποιήσαμε αυτή τη μελέτη επειδή γνωρίζουμε πολύ περισσότερα πράγματα για τις αιτίες καρκίνου των ενηλίκων, απ’  ό,τι για τις αιτίες καρκίνου της παιδικής ηλικίας», επισήμανε η Δρ Τζούλια Χεκ, βοηθός ερευνητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

«Μελετήσαμε την έκθεση των εγκύων στην ατμοσφαιρική ρύπανση, επειδή το έμβρυο είναι πιθανότατα περισσότερο ευάλωτο στους περιβαλλοντικούς παράγοντες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ γνωρίζουμε επίσης ότι ορισμένοι καρκίνοι της παιδικής ηλικίας αναπτύσσονται από τη στιγμή ακόμα που το παιδί βρίσκεται μέσα στη μήτρα».

Η Χεκ και οι συνεργάτες της εξέτασαν 3.590 παιδιά καταγεγραμμένα με καρκίνο στην Πολιτεία της Καλιφόρνια που έχουν γεννηθεί από το 1998 έως το 2007. Τα παιδιά ήταν πέντε ετών ή και μικρότερα όταν διαγνώστηκαν με καρκίνο. Οι ερευνητές επέλεξαν και εξέτασαν παράλληλα τυχαία δείγματα από 80.224 παιδιά που γεννήθηκαν στην Καλιφόρνια. Χρησιμοποιώντας επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Συγκοινωνιών της Καλιφόρνια σχετικά με την διασπορά των ρύπων και την ποιότητα του αέρα πάνω από το οδόστρωμα (CALINE4) μελέτησαν την έκθεση των εγκύων στην ατμοσφαιρική ρύπανση στη διάρκεια καθενός από τα τρία τρίμηνα της εγκυμοσύνης τους, αλλά και στη διάρκεια  του πρώτου χρόνου ζωής του παιδιού.

Οι εκτιμήσεις βασίστηκαν στις εκπομπές ρύπων των βενζινοκίνητων και ντιζελοκίνητων φορτηγών μέσα σε ακτίνα 1.500 μέτρων που περιελάμβανε τον όγκο της κυκλοφορίας, την οδική γεωμετρία, τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων, αλλά και τη μετεωρολογία. Κάθε αύξηση του διατεταρτημοριακού εύρους των ρύπων σχετιζόταν με την αύξηση των πιθανοτήτων ανάπτυξης οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας σε ποσοστό 4%, ρετινοβλάστωμα (κακοήθης όγκος) σε ποσοστό 11% για το ένα μάτι και 19% και για τα δύο μάτια, καθώς και ανάπτυξη όγκων στα γεννητικά κύτταρα σε ποσοστό 17%.

Καθώς οι εκτιμήσεις του CALINE4 χρησιμοποιήθηκαν εξίσου σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αλλά και στη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής του παιδιού, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να πουν με βεβαιότητα ποια ήταν πιο καθοριστική περίοδος της έκθεσης στη ρύπανση.

«Η συγκεκριμένη είναι η πρώτη μελέτη που έχει γίνει ποτέ για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη σχέση της με τους παιδικούς καρκίνους γι’ αυτό και θα πρέπει να γίνει και σε άλλες πολιτείες, αλλά και σε άλλες χώρες για να υπάρχει μια πλήρης εικόνα», είπε η Χεκ.

«Θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να διαπιστωθεί αν υπάρχουν συγκεκριμένοι ρύποι όπως το βενζόλιο ή οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες που δημιουργούν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει