Είναι η κόπωση σύμπτωμα του κοροναϊού;

H αίσθηση της κόπωσης είναι μέρος της ζωής μας. Αλλά η αίσθηση της κόπωσης εν μέσω πανδημίας κοροναϊού μπορεί να χτυπήσει καμπανάκι στον καθένα, για το ενδεχόμενο  να προέρχεται από τον ιό.

Ενώ όμως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων καταγράφουν την κόπωση ως ένα επίσημο σύμπτωμα της Covid-19, το να αισθάνεται κάποιος κουρασμένος δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχει προσβληθεί από τον ιό.

Πώς, όμως, μπορεί κανείς να καταλάβει αν η κόπωσή του οφείλεται στην Covid-19 ή σε κάτι εντελώς διαφορετικό;

«To αίσθημα της κόπωσης είναι αρκετά συνηθισμένο σε ασθενείς με κοροναϊό. Ωστόσο, το ίδιο αίσθημα είναι συχνό στις περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις», λέει ο δρ Amesh Adalja, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Ασφάλειας για την Υγεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

«Έχει να κάνει με τις ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες, τις οποίες παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα όταν δέχεται επίθεση», αναφέρει ο λοιμωξιολόγος Richard Watkins, γιατρός στο Άκρον του Οχάιο και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βορειοανατολικού Οχάιο.

«Αυτές οι κυτοκίνες, σηματοδοτούν για το σώμα σας ότι είναι η ώρα να… πιάσετε δουλειά και να καταπολεμήσετε μια λοίμωξη, αλλά το επακόλουθο είναι η κούραση που μπορεί να αισθανθείτε. Αυτό που συμβαίνει είναι πως το σώμα σας εστιάζει την ενέργειά του στην καταπολέμηση του εισβολέα, απλώς δεν μπορείτε να το δείτε», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά την κόπωση λόγω της Covid-19 συγκεκριμένα, μια έκθεση του Φεβρουαρίου που δημοσιεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναλύοντας 55.924 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 στην Κίνα, διαπίστωσε ότι η κόπωση ήταν το τρίτο πιο συχνό σύμπτωμα με το 38,1% των ατόμων να την αναφέρουν. Τα δύο πιο κοινά συμπτώματα, σύμφωνα με την έκθεση, ήταν ο πυρετός (87,9%) και ο ξηρός βήχας (67,7%).

Πώς μπορείτε να γνωρίζετε εάν η κόπωσή σας είναι σύμπτωμα της Covid-19

«Είναι λίγο δύσκολο να ξέρετε αν η κόπωσή σας οφείλεται στον κοροναϊό. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να έχετε και άλλα συμπτώματα. Συνήθως συμπτώματα όπως μυϊκούς πόνους ή πονόλαιμο, ακόμα και μικρό», λέει ο δρ Adalja και προσθέτει: «Συνήθως η κόπωση από μόνη της δεν είναι σύμπτωμα κοροναϊού. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να έχει κάποιος προσβληθεί από Covid-19 και να μην αισθάνεται τίποτα άλλο εκτός από κόπωση. Απλώς δεν είναι συνηθισμένο».

Για να αντιληφθεί κάποιος τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό του, ο δρ Adalja συνιστά να κοιτάξει την κόπωση ως μέρος της μεγαλύτερης εικόνας. Να σκεφτεί δηλαδή, γιατί είναι κουρασμένος. Αν αυτή η κόπωση δικαιολογείται από κάποια έντονη δραστηριότητα. Αν έκανε μια έντονη άσκηση, αν ξενύχτησε μέχρι αργά, αν μελετούσε.

Και βεβαίως μια επιλογή είναι πάντα η συμβουλή του προσωπικού μας γιατρού. Ο γιατρός μας μπορεί να προχωρήσει σε μια εξέταση, είτε για τον κοροναϊό, είτε γενικότερα να εξετάσει τα θέματα υγείας μας και τον τρόπο ζωής μας, όλα δηλαδή εκείνα τα πράγματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κόπωση.

Πώς αντιμετωπίζεται η κόπωση από την Covid-19

Για την αντιμετώπιση της κόπωσης από τον κοροναϊό δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, καθώς αυτή η αίσθηση είναι μέρος του ιού ή του οποιουδήποτε ιού. Στην πραγματικότητα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα άλλο, πέρα από το να περιμένετε να περάσει.

Εξυπακούεται, βεβαίως, πως αυτό το διάστημα θα πρέπει να σταματήσετε να πιέζετε τον εαυτό σας σε οτιδήποτε, σωματικά ή ψυχικά. Εξάλλου, η κόπωση είναι από μόνη της ένα σημάδι πως το σώμα αναζητά ξεκούραση.

Δυστυχώς, όσο ήρεμοι και ξεκούραστοι κι αν προσπαθήσετε να είστε, η κόπωση από την Covid-19 ενδέχεται να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα αποτελέσματα μιας μελέτης του Σεπτεμβρίου έδειξαν ότι το 52% των 128 θετικών σε κοροναϊό ασθενών, είχαν μια επίμονη κόπωση για αρκετές εβδομάδες μετά τη διάγνωση. Και αυτό συνέβη ανεξάρτητα  από το αν είχαν νοσήσει ήπια ή περισσότερο σοβαρά.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αν αναρρώσετε και αντιμετωπίζετε κόπωση που επιμένει, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας, προκειμένου να σας καθοδηγήσει για τα επόμενά σας βήματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει