Είναι λόγος ανησυχίας ο αποχρωματισμός των βρεφικών δοντιών;

Τα βρεφικά δόντια, που ονομάζονται και νεογιλά δόντια (των μωρών 6 έως 8 μηνών), είναι συνήθως υπόλευκα ή ιβουάρ. Αυτά τα δόντια μπορεί να είναι αποχρωματισμένα για πολλούς λόγους, όπως οι ακόλουθοι:

Ανεπαρκές βούρτσισμα. Αν τα δόντια του μωρού δεν βουρτσίζονται σωστά, τα βακτήρια (πλάκα) μπορούν να σχηματιστούν στα δόντια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αποχρωματισμό τους.

Χρήση φαρμάκων. Τα βρεφικά φάρμακα που περιέχουν σίδηρο, όπως οι συμπληρωματικές βιταμίνες, μπορεί να προκαλέσουν μαύρους λεκέδες στα δόντια του μωρού. Επίσης, η λήψη του αντιβιοτικού τετρακυκλίνη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει τον αποχρωματισμό των δοντιών του  μωρού σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Τραυματισμός δοντιών ή ούλων. Τυχόν τραυματισμοί στα δόντια ή τα ούλα του μωρού μπορεί να προκαλέσουν αποχρωματισμό, συχνά δίνοντας στα δόντια του μωρού μια ροζ ή μια γκρι απόχρωση.

Σμάλτο των δοντιών. Ενα γενετικό πρόβλημα με το σχηματισμό του σμάλτου μπορεί να οδηγήσει σε αποχρωματισμένα δόντια του μωρού.

Υπερβολική χρήση φθορίου. Η τακτική ανάμειξη σε σκόνη ή υγρό συμπύκνωμα βρεφικού γάλακτος με φθοριωμένο νερό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δημιουργίας λευκών σημαδιών ή ραβδώσεων στα δόντια, ένα σημάδι ήπιας φθορίωσης του σμάλτου.

Ικτερος νεογέννητου. Ενα μωρό που αναπτύσσει ίκτερο μετά τη γέννησή του, μπορεί να έχει μια πράσινη απόχρωση στα δόντια του.

Σοβαρή ασθένεια. Μια εκτεταμένη μόλυνση κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, μπορεί να οδηγήσει σε αποχρωματισμένα δόντια. Συνθήκες όπως η ηπατίτιδα του νεογέννητου και ορισμένοι τύποι καρδιακής νόσου μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Εάν ο αποχρωματισμός προκαλείται από κακή στοματική υγιεινή, ένα πιο εμπεριστατωμένο βούρτσισμα, μπορεί να βοηθήσει. Μέχρις ότου το παιδί σας φτάσει σε ηλικία περίπου 3 ετών, χρησιμοποιήστε ένα επίχρισμα φθοριούχου οδοντόκρεμας, όχι μεγαλύτερο από το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού.

Για να κρατήσετε το στόμα του παιδιού σας υγιές, αποφύγετε να γεμίζετε το μπιμπερό του με υγρά όπως ζαχαρόνερο, χυμό ή αναψυκτικά και επίσης μη το βάζετε στο κρεβάτι παρέα με το μπιμπερό. Ακόμα, δεν πρέπει να μοιράζεστε τα διατροφικά σκεύη με το παιδί σας, γιατί αυτό μπορεί να εξαπλώσει στο στόμα του βακτήρια. Εάν το παιδί σας χρησιμοποιεί πιπίλα, μη τη βουτάτε στο μέλι ή τη ζάχαρη.

Συζητήστε τυχόν ανησυχίες σας σχετικά με τα δόντια του μωρού σας με το γιατρό του. Αυτός μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό παιδίατρο-οδοντίατρο που θα παρακολουθήσει και πιθανότατα θα λύσει όλα τα προβλήματα του μωρού σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει