Είναι το πιπίλισμα του αντίχειρα κάτι το φυσιολογικό;

Το πιπίλισμα του αντίχειρα είναι κάτι το φυσιολογικό σε βρέφη και μικρά παιδιά. Ενα φυσικό ένστικτο οδηγεί μερικά μωρά να πιπιλίζουν τους αντίχειρές τους κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, ή ακόμα και πριν από τη γέννηση.

Τα μωρά μπορούν, επίσης, να πιπιλίζουν τα δάχτυλά τους, τα χέρια ή αντικείμενα όπως οι πιπίλες.

Γιατί τα μωρά πιπιλίζουν τους αντίχειρές τους;

Τα μωρά έχουν μια φυσική παρόρμηση να πιπιλίζουν, η οποία συνήθως μειώνεται μετά την ηλικία των 6 μηνών. Ωστόσο, πολλά μωρά συνεχίζουν να πιπιλίζουν τους αντίχειρές τους για να ηρεμούν τον εαυτό τους. Το πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να γίνει συνήθεια στα μωρά και τα μικρά παιδιά που την χρησιμοποιούν για να παρηγορήσουν τον εαυτό τους, όταν αισθάνονται πεινασμένα, φοβισμένα, ανήσυχα, ήσυχα, όταν αισθάνονται υπνηλία ή όταν βαριούνται.

Τα περισσότερα βρέφη πιπιλίζουν τους αντίχειρές τους. Τα μικρά παιδιά πιπιλίζουν τους αντίχειρές τους πάρα πολύ. Σιγά-σιγά, τα περισσότερα παιδιά σταματούν το πιπίλισμα μεταξύ των 3 και 6 χρόνων.

Μήπως το πιπίλισμα του αντίχειρα προκαλεί οποιαδήποτε προβλήματα;

Το παρατεταμένο πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία οδοντικών προβλημάτων. Το πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να εμποδίσει τα δόντια του παιδιού να ευθυγραμμιστούν σωστά ή να τα πιέσει προς τα έξω. Η σύγκλιση των δοντιών προς τα έξω διορθώνεται από μόνη της, όταν το παιδί σταματήσει το πιπίλισμα του αντίχειρα. Ωστόσο, όταν το πιπίλισμα του αντίχειρα συνεχιστεί, το πιο πιθανό είναι ότι θα χρειαστεί ορθοδοντική θεραπεία για να διορθώσει τυχόν οδοντικά προβλήματα. Ενα παιδί μπορεί επίσης να αναπτύξει προβλήματα ομιλίας.

Σε ποιο σημείο το πιπίλισμα του αντίχειρα γίνεται πρόβλημα;

Το πιπίλισμα του αντίχειρα σε παιδιά μικρότερα των 4 χρόνων δεν είναι συνήθως ένα πρόβλημα. Τα παιδιά που πιπιλίζουν τους αντίχειρές τους συχνά ή με μεγάλη ένταση μετά την ηλικία των 4 ή 5 ετών ή αυτά που συνεχίζουν να πιπιλίζουν τους αντίχειρές τους μετά την ηλικία των 5 βρίσκονται σε κίνδυνο για την οδοντιατρικά ή προβλήματα ομιλίας.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το πιπίλισμα του αντίχειρα μετά την ηλικία των 5 ετών αποτελεί απάντηση σε ένα συναισθηματικό πρόβλημα ή μια άλλη διαταραχή, όπως το άγχος . Ενα παιδί με αυτό το είδος του προβλήματος θα πρέπει να αξιολογηθεί από έναν γιατρό. Τα περισσότερα άλλα παιδιά σταματούν το πιπίλισμα, αφότου γίνεται χρήση απλών θεραπειών.

Πώς αντιμετωπίζεται το πιπίλισμα του αντίχειρα;

Πολλοί ειδικοί συνιστούν να αγνοήσετε το πιπίλισμα του αντίχειρα σε ένα παιδί που είναι προσχολικής ηλικίας ή νεότερο. Τα περισσότερα μικρά παιδιά θα σταματήσουν το πιπίλισμα από μόνα τους.

Τα παιδιά που πιπιλίζουν τους αντίχειρές τους μπορεί να χρειαστούν θεραπεία όταν:

* Τραβούν επίσης τα μαλλιά τους, ειδικά όταν είναι μεταξύ 12 και 24 μηνών.

* Συνεχίζουν να πιπιλίζουν τον αντίχειρα συχνά ή με μεγάλη ένταση μετά την ηλικία των 4 ή 5 χρόνων

* Αναπτύσσουν οδοντιατρικά ή προβλήματα ομιλίας, ως αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς

* Αισθάνονται αμηχανία ή ντροπή ή δέχονται πειράγματα από άλλους, λόγω της συμπεριφοράς αυτής.

Συνήθως, η θεραπεία μπορεί να γίνει στο σπίτι και περιλαμβάνει τη θέσπιση κανόνων από τους γονείς ή τρόπους απόσπασης της προσοχής του από το πιπίλισμα. Μπορεί να είναι χρήσιμο να περιορίσετε τις ώρες και τους τόπους που το παιδί σας επιτρέπεται να πιπιλίζει τον αντίχειρά του και να απομακρύνετε κουβέρτες ή άλλα αντικείμενα που το παιδί σας συνηθίζει να πιπιλίζει. Προσφέροντας επαίνους για το μη πιπίλισμα του αντίχειρα μπορείτε επίσης να βοηθήσετε το παιδί σας να κόψει αυτή τη συνήθεια. Καθώς το παιδί σας ωριμάζει, συνήθως γύρω στην ηλικία των 5, αυτό μπορεί να είναι σε θέση να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στη θεραπεία.

* Μιλήστε στο παιδί σας ανοιχτά για τις επιπτώσεις του πιπιλίσματος του αντίχειρα.

* Βάλτε γάντια στα χέρια του παιδιού σας ή τυλίξτε τον αντίχειρα με έναν αυτοκόλλητο επίδεσμο ή με ένα πανί. Εξηγήστε του ότι το γάντι, ο επίδεσμος ή το ύφασμα δεν είναι τιμωρία, αλλά είναι εκεί μόνο για να τού υπενθυμίζουν να μην πιπιλίζει.

* Αναπτύξτε ένα σύστημα ανταμοιβής, όπως η τοποθέτηση αυτοκόλλητων σε ένα ημερολόγιο ή αλλιώς καταγραφή κάθε μέρας που το παιδί σας δεν πιπιλίζει τον αντίχειρά του. Μετά από έναν συμφωνημένο αριθμό ημερών, να ανταμείψετε το παιδί σας με κάτι συγκεκριμένο.

* Χρησιμοποιήστε μια ειδική μη τοξική, πικρή στη γεύση επικάλυψη των νυχιών. Απλώστε το σαν βερνίκι νυχιών στον αντίχειρα κάθε πρωί, πριν από το κρεβάτι, και κάθε φορά που βλέπετε το παιδί σας να πιπιλάει τον αντίχειρά του. Αυτή η θεραπεία είναι πιο επιτυχής όταν συνδυάζεται με ένα σύστημα ανταμοιβής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει