Οι εκφράσεις φόβου με ορθάνοιχτα μάτια βοηθούν να εντοπίζουμε απειλές

Οι εκφράσεις με ορθάνοιχτα μάτια που συνήθως υποδηλώνουν φόβο φαίνεται να διευρύνουν το οπτικό πεδίο μας, καθιστώντας ευκολότερο τον εντοπισμό απειλών.

Ταυτόχρονα φαίνεται πως ενισχύουν την ικανότητα των άλλων να εντοπίσουν την πηγή του κινδύνου.

Αναφέρει η έκθεση του Daniel Lee, ενός μεταπτυχιακού φοιτητή στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της επιθεώρησης Association for Psychological Science’s Psychological Science.

«Οι συναισθηματικές εκφράσεις είναι όπως είναι για κάποιο λόγο», λέει ο Λι. «Είναι κοινωνικά χρήσιμες για την επικοινωνία συναισθηματικών καταστάσεων, αλλά είναι επίσης χρήσιμες ως πρώτες φυσικές αντιδράσεις. Στην περίπτωση των ορθάνοιχτων ματιών, αυτά μας βοηθούν να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα που λέει στους παρατηρητές “κοιτάξτε εκεί”».

Ο Λι, ο Ανταμ Αντερσον, επίσης του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο και ο Τζόσουα Σάσκιντ, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, πρώτοι διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν εκφράσεις φόβου με ορθάνοιχτα μάτια μπορούσαν να δουν κυριολεκτικά περισσότερα: ήταν σε θέση να διακρίνουν οπτικά μοτίβα έξω από την περιφέρεια της όρασής τους σε σχέση με τους συμμετέχοντες, που έκαναν ουδέτερες εκφράσεις ή εκφράσεις αηδίας.

Στη συνέχεια, διερεύνησαν τα οφέλη που οι εκφράσεις αυτές μπορούν να δώσουν στους θεατές. Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν σε καλύτερη θέση να πουν ποια κατεύθυνση έψαχνε ένα ζευγάρι μάτια, όταν τα δικά τους μάτια γίνονταν ευρύτερα. Και αυτές οι ευρύτερες ματιές βοήθησαν τους συμμετέχοντες να ανταποκρίνονται στους στόχους που βρίσκονταν προς την κατεύθυνση του βλέμματος. Είναι σημαντικό, ότι τα οφέλη αυτά δεν εξαρτώνται από την αναγνώριση των ματιών, ως φοβισμένων.

Οι εκφράσεις με ορθάνοιχτα τα μάτια είναι χρήσιμες για τους θεατές, καθώς πολύ απλά, επειδή τα μάτια γίνονται ευρύτερα, μπορούμε να δούμε περισσότερα από την ίριδα και το λευκό των ματιών, που είναι γνωστός ως σκληρός χιτώνας. Αυτό αυξάνει άμεσα την φυσική αντίθεση και τις πληροφορίες σήματος.

«Τα μάτια μας είναι σημαντικά κοινωνικά σήματα», λέει ο Λι. «Αυτή η έρευνα δείχνει πραγματικά πόσο κοινωνικοί είμαστε προορισμένοι να συμπεριφερόμαστε».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει