Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

Mειωμένης διάρκειας και κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να συνδέεται με αυξημένη συσσώρευση πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο ηλικιωμένων, γεγονός που αποτελεί ένα από τα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Αυτό αναφέρει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology JAMA, από ερευνητές του Johns Hopkins που υποστηρίζουν πως και προηγούμενη μελέτη είχε συνδέσει τον διαταραγμένο ύπνο με γνωστική εξασθένηση σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Σημειώνουν μάλιστα πως οι άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ περνούν περισσότερο χρόνο ξύπνιοι και έχουν υψηλότερα επίπεδα διαταραγμένου ύπνου σε σχέση με όσους δεν πάσχουν από τη νόσο.

Οι συνήθειες του ύπνου είχαν και στο παρελθόν συνδεθεί με τις πλάκες β-αμυλοειδούς. Η έρευνα δείχνει ότι οι αλλαγές στα επίπεδα του β-αμυλοειδούς μπορεί να ρυθμίζονται από τα μοτίβα ύπνου και εγρήγορσης.

Για το λόγο αυτό ήθελαν να διαπιστώσουν αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη συσσώρευση πλακών β-αμυλοειδούς και τις διαταραχές του ύπνου των ηλικιωμένων.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία από 70 ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας 76 ετών, οι οποίοι δεν έπασχαν από καμία μορφή άνοιας.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να αναφέρουν πώς κοιμόντουσαν κάθε βράδυ, αποκαλύπτοντας αν παρουσίαζαν τυχόν διαταραχές στον ύπνο τους, αν ξυπνούσαν τη νύχτα και πόσο συχνά, αν είχαν πρόβλημα να κοιμηθούν, αν ξυπνούσαν νωρίτερα από το προγραμματισμένο κ.λπ.

Παράλληλα, μετρήθηκε με διάφορες τεχνικές απεικόνισης το β-αμυλοειδές που είχε εναποτεθεί στον εγκέφαλό τους.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως η διάρκεια του ύπνου τους κυμαινόταν απο 5 μέχρι 7 ώρες το πολύ κάθε βράδυ.

Κατά τη σύγκριση της διάρκειας του ύπνου τους με την απεικόνιση του εγκεφάλου, εντοπίστηκε απόθεση β-αμυλοειδούς, η οποία όταν παρουσίαζε συσσώρευση ο συμμετέχων «παραπονιόταν» για μικρότερης διάρκειας και κακής ποιότητας ύπνο.

«Τα αποτελέσματά μας είναι συνεπή με την έρευνά μας που υποστηρίζει πως η στέρηση του ύπνου συνδέθηκε με τα αυξημένα επίπεδα του β-αμυλοειδούς. Ο κακός ύπνος μπορεί να προωθήσει την απόθεση β-αμυλοειδούς αλλά εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τους μηχανισμούς που συνδέουν τις εναλλαγές του ύπνου και της εγρήγορσης με το β-αμυλοειδές. Ενας καλός ύπνος μπορεί να αντισταθμίσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ».

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, επισημαίνοντας ότι το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και σχεδόν το ήμισυ των ηλικιωμένων που έχουν αϋπνία παρουσιάζουν τα συμπτώματά του.

«Επειδή οι διαταραχές της έλλειψης ύπνου μπορούν να αντιμετωπιστούν, οι όποιες παρεμβάσεις για της βελτίωση του ύπνου μπορούν να διατηρήσουν υγιείς τους ηλικιωμένους και να προλάβουν ή να επιβραδύνουν την ασθένεια στο βαθμό που ο κακός ύπνος την προάγει και την εξελίσσει», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης και προσθέτουν πως «το αποτέλεσμα αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανεξαρτησία και την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους και σημαντική μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης που συνδέεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει