Ποια είναι η σχέση εμμηνόπαυσης και απώλειας μαλλιών

Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται συνήθως στη γυναίκα γύρω στην ηλικία των 50 χρόνων και πιο συχνά στις αρχές της συγκεκριμένης δεκαετίας. Σηματοδοτεί το τέλος της γονιμότητας και της εμμήνου ρύσεως.

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι ωοθήκες αρχίζουν να παράγουν λιγότερες ποσότητες προγεστερόνης και οιστρογόνων, που είναι οι ορμόνες που ρυθμίζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Εξαιτίας αυτής της ορμονικής διακύμανσης, το σώμα αρχίζει να παρουσιάζει δυσάρεστες αλλαγές, όπως εξάψεις, εναλλαγές της διάθεσης και απώλεια των μαλλιών. Η τριχόπτωση κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι τραυματική και ενοχλητική. Ωστόσο, όσο πιο πολλά μαθαίνουμε σχετικά με το θέμα τόσο πιο θεραπεύσιμη γίνεται.

Συμπτώματα

Στις γυναίκες η απώλεια μαλλιών κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, εντοπίζεται ως επί το πλείστον στην κορυφή του κεφαλιού. Τα μαλλιά λεπταίνουν, αλλά σε αντίθεση με τους άνδρες δεν υποχωρούν στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού, ενώ δεν είναι συχνή ούτε η συνολική απώλεια μαλλιών. Οταν χαθούν μαλλιά από το συγκεκριμένο σημείο, συνήθως τα νέα που αναπτύσσονται είναι πιο κοντά και πιο λεπτά. Τελικά τα νέα μαλλιά θα μοιάζουν περισσότερο σαν χνούδι.

Αιτίες

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, το χρονικό διάστημα που η τρίχα μεγαλώνει μπορεί να συντομεύσει κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Με κάθε κύκλο ανάπτυξης, η τρίχα γίνεται λεπτότερη και είναι όλο και πιο πιθανό να πέσει, εξαιτίας της διακύμανσης των ορμονών. Η κληρονομικότητα παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στην απώλεια μαλλιών. Εάν υπάρχει ιστορικό ανδρογενετικής αλωπεκίας στην οικογένεια, μια γυναίκα είναι πιο πιθανό να εμφανίσει «φαλάκρα» κατά την εμμηνόπαυση. Επιπλέον, η κληρονομικότητα καθορίζει την ταχύτητα, το πρότυπο και την έκταση της απώλειας μαλλιών. Το υπερβολικό στάιλινγκ και η γενικότερη επεξεργασία των μαλλιών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλειά τους.

Θεραπεία

Υπάρχουν φάρμακα και θεραπείες για την τριχόπτωση κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Το Minoxidil είναι ένα αρκετά αποτελεσματικό φάρμακο και περίπου το 20% των γυναικών που το χρησιμοποιούν βλέπουν τα μαλλιά τους να μεγαλώνουν ξανά. Υπάρχουν, επίσης, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να ελέγχονται οι ανδρογόνες ορμόνες. Ωστόσο, η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι η μόνη θεραπευτική επιλογή. Πολλές γυναίκες μπορούν να δουν θετικά αποτελέσματα απλά και μόνο αλλάζοντας το στιλ των μαλλιών τους και το χτένισμά τους.

Αντιμετώπιση

Επειδή η απώλεια μαλλιών μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση μια γυναίκα θα μπορούσε να επισκεφτεί έναν γιατρό για να μάθει όλες τις θεραπευτικές επιλογές που έχει. Θα πρέπει να αποφύγει τυχόν εναλλακτικές θεραπείες που έχει ακούσει ή της έχουν συστήσει, γιατί θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες και να έχουν αρνητικές παρενέργειες. Ο γιατρός θα μπορέσει να την καθησυχάσει και να βρει τι είναι κατάλληλο γι’ αυτήν.

Πότε πρέπει να γίνει επικοινωνία με το γιατρό

Αν η απώλεια μαλλιών συνοδεύεται από ερεθισμό, φλεγμονή ή φαγούρα, τότε η συμβουλή του γιατρού είναι απαραίτητη. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι το σημάδι μιας παθολογικής κατάστασης, όπως η γυροειδής αλωπεκία, η σύφιλη, ο λύκος, οι όγκοι των ωοθηκών ή η νόσος του θυρεοειδούς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει