Εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η αερόβια άσκηση, οι ασκήσεις με ελατήρια αντίστασης για μυϊκή ενδυνάμωση ή οι ισομετρικές ασκήσεις χειρολαβής, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Καρδιολογίας.

Σε μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ηypertension, παρουσιάστηκαν εναλλακτικές προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα άτομα με επίπεδα πίεσης του αίματος υψηλότερη από 120/80 mm Hg, καθώς και εκείνα που δεν μπορούν να αντέξουν ή δεν ανταποκρίνονται σωστά στις καθιερωμένες θεραπευτικές αγωγές.

Ωστόσο, οι εναλλακτικές θεραπείες δεν θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις δοκιμασμένες μεθόδους μείωσης της αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής άσκησης, της διαχείρισης του βάρους, του περιορισμού της κατανάλωσης αλκοόλ, της διακοπής του καπνίσματος, της κατανάλωσης τροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, αλλά και της λήψης φαρμάκων όταν προβλέπεται, όπως τονίστηκε.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση – ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο – επηρεάζει περισσότερο από το 26% του πληθυσμού παγκοσμίως και συμβάλλει στον πρόωρο θάνατο σε ποσοστό 13%.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων εξέτασε τρεις εναλλακτικές λύσεις για τη θεραπεία: ασκήσεις γυμναστικής, διαλογισμό, καθώς και μη επεμβατικές διαδικασίες ή συσκευές, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτροβελονισμού, καθώς και συσκευών βιοανάδρασης που προάγουν την αργή αναπνοή. Στις κατηγορίες δεν συμπεριελήφθησαν διατροφικές συνήθειες και φυτικές θεραπείες.

«Δεν υπάρχουν πολλές μεγάλες και καλά σχεδιασμένες μελέτες που να διαρκούν περισσότερο από λίγες εβδομάδες όσον αφορά τις εναλλακτικές θεραπείες, ωστόσο οι ασθενείς έχουν πολλές απορίες σχετικά με την αξία τους», λέει ο Ρόμπερτ Μπρουκ, πρόεδρος της επιτροπής και αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο Ann Arbor.

«Μια συχνή ερώτηση των ασθενών είναι η εξής: “Δεν μου αρέσει να παίρνω φάρμακα, τι μπορώ να κάνω για να μειώσω την αρτηριακή μου πίεση”; Θέλαμε να είμαστε σε θέση να τούς παρέχουμε κάποιες κατευθύνσεις».

Οι εναλλακτικές θεραπείες σπάνια προκαλούν σοβαρές παρενέργειες και κινδύνους για την υγεία, αλλά η ανάλυση αποκάλυψε ορισμένες προσεγγίσεις που ήταν περισσότερο ευεργετικές από άλλες και θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος ενός συνολικού πλάνου στη θεραπεία για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

O Μπρουκ και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν τα στοιχεία από το 2006-11, συμπεριλαμβανομένων και 1.000 μελετών σχετικών με συμπεριφορικές θεραπείες, μη επεμβατικές διαδικασίες και συσκευές, καθώς και τα τρία είδη άσκησης (αερόβια, ελατήρια αντίστασης για μυϊκή ενδυνάμωση και ισομετρικές ασκήσεις – συνηθέστερα χειρολαβής).

Οι μελέτες εξέτασαν επίσης τις επιπτώσεις της γιόγκα, διαφορετικές μορφές διαλογισμού, μεθόδους βιοανάδρασης όπως ο βελονισμός, οι συσκευές καθοδηγούμενης – αργής – αναπνοής και τεχνικές μείωσης του άγχους.

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν ήταν:

Και οι τρεις τύποι άσκησης, μείωσαν την αρτηριακή πίεση. Τα προγράμματα που περιλαμβάνουν περπάτημα προσφέρουν μέτρια οφέλη, ενώ απροσδόκητα τέσσερις εβδομάδες με ισομετρικές ασκήσεις χειρολαβής οδήγησαν σε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές βελτιώσεις (10% πτώση στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση). Ωστόσο, αυτές οι ασκήσεις θα πρέπει να αποφεύγονται από τα άτομα που έχουν σημαντικά μη ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση (180/110 χιλιοστά Hg ή υψηλότερη).

Συμπεριφορικές θεραπείες, όπως η βιοανάδραση και ο υπερβατικός διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά ένα μικρό ποσοστό. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να υποστηρίξουν τη χρήση σε άλλους τύπους διαλογισμού. Απουσιάζουν οι ισχυρές κλινικές αποδείξεις που θα μπορούσαν να συστήσουν τη γιόγκα ή άλλες τεχνικές χαλάρωσης για μείωση της αρτηριακής πίεσης. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να συστήσει κανείς τον βελονισμό ως μέσο μείωσης της αρτηριακής πίεσης, ιδιαίτερα λόγω της δεδομένης πολυπλοκότητας που συνεπάγεται η συγκεκριμένη θεραπεία. Ωστόσο, η συσκευή βιοανάδρασης για καθοδηγούμενη αργή αναπνοή αποδείχτηκε αποτελεσματική στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, όταν εκτελέστηκαν 15λεπτες συνεδρίες τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα.

«Οι περισσότερες εναλλακτικές προσεγγίσεις μείωσαν την  συνολική αρτηριακή πίεση μόνο κατά 2-10 mm Hg, ενώ οι τυποποιημένες δόσεις των φαρμάκων κατά της υπέρτασης τη μειώνουν κατά 10-15 mm Hg», λέει ο Μπρουκ. «Ετσι, οι εναλλακτικές προσεγγίσεις μπορούν να προστεθούν σε μια θεραπευτική αγωγή, αφού οι ασθενείς συζητήσουν τους στόχους τους με τους γιατρούς τους», προσθέτει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει