Eντοπίστηκε αδύνατο σημείο του εγκεφάλου υπεύθυνο για την άνοια

Ο εγκέφαλος έχει ένα αδύνατο σημείο που είναι υπεύθυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη σχιζοφρένεια, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, οι οποίοι έχουν εντοπίσει την περιοχή χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες.

Η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου αναπτύσσεται αργά στην εφηβεία και εκφυλίζεται νωρίς κατά τη διάρκεια της γήρανσης. Προς το παρόν, είναι δύσκολο για τους γιατρούς να προβλέψουν ποια άτομα θα μπορούσαν να αναπτύξουν αυτή την κατάσταση.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PNAS, υποδεικνύουν έναν πιθανό τρόπο διάγνωσης εκείνων που διατρέχουν κίνδυνο νωρίτερα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι απαιτείται ακόμα πολλή έρευνα μέχρις ότου γίνουν οι κλινικές δοκιμές που θα επιβεβαιώσουν τις συναρπαστικές αυτές ανακαλύψεις.

Η ομάδα του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (MRC), που πραγματοποίησε τη μελέτη έκανε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου σε 484 υγιείς εθελοντές ηλικίας μεταξύ 8 και 85 ετών. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Gwenaëlle Douaud του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, παρακολούθησαν πώς αλλάζει φυσικά ο εγκέφαλος, όσο οι άνθρωποι γερνούν.

Οι εικόνες αποκάλυψαν ένα κοινό μοτίβο: Τα τμήματα του εγκεφάλου που ήταν τα τελευταία που αναπτύσσονταν, ήταν επίσης τα πρώτα που έδειχναν σημάδια ηλικιακής εκφύλισης της γνωστικής λειτουργίας. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου -ένα δίκτυο των νευρικών κυττάρων ή φαιά ουσία- συντονίζουν «ανώτερης τάξης» πληροφορίες που προέρχονται από τις διάφορες αισθήσεις, όπως η όραση και η ακοή.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα εγκεφαλογραφήματα ασθενών με νόσο του Αλτσχάιμερ και ασθενών με σχιζοφρένεια, βρήκαν πως επηρεάστηκαν οι ίδιες ακριβώς περιοχές.

Τα ευρήματα ταιριάζουν με τα συμπεράσματα, στα οποία είχαν οδηγηθεί άλλοι εμπειρογνώμονες στο παρελθόν, ότι παρά το γεγονός πως το Αλτσχάιμερ και η σχιζοφρένεια είναι διαφορετικές νόσοι, εντούτοις υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους.

Ο καθηγητής Hugh Perry του MRC, δήλωσε: «Oι παλαιότεροι γιατροί ονόμαζαν την σχιζοφρένεια “πρόωρη άνοια”, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαμε κάποια σαφή ένδειξη πως τα ίδια τμήματα του εγκεφάλου μπορεί να σχετίζονται με δύο τόσο διαφορετικές ασθένειες. Αυτή η μεγάλης κλίμακας και λεπτομερής μελέτη παρέχει σημαντικά στοιχεία που απουσίαζαν προηγουμένως για τη σχέση μεταξύ της ανάπτυξης, της γήρανσης και των παθολογικών διεργασιών στον εγκέφαλο. Το θέμα εγείρει σημαντικά ζητήματα σχετικά με τους πιθανούς γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που ενδέχεται να προκύψουν στο ξεκίνημα της ζωής και στη συνέχεια να έχουν δια βίου συνέπειες. Όσο περισσότερα πράγματα μπορούμε να μάθουμε γι’ αυτές τις πολύ δύσκολες διαταραχές, τόσο πιο πολύ θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους».

Ο δρ Michael Bloomfield του University College του Λονδίνου, δήλωσε: «Η σχιζοφρένεια μπορεί να είναι δυνητικά καταστροφική, αλλά αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς με βεβαιότητα ποιος θα έχει καλή πρόγνωση και ποιος κακή. Αυτή η μελέτη μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο να είμαστε σε θέση να κάνουμε αυτή την πρόβλεψη, έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν στο μέλλον να λαμβάνουν καλύτερα στοχευμένες θεραπείες. Οπλισμένοι με αυτή τη νέα γνώση, θα είμαστε επίσης σε θέση να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τις αλλαγές στον εγκέφαλο προτού αυτές συμβούν», τόνισε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει