Μια επικίνδυνη διατροφική τάση: Η δίαιτα της μπάλας βαμβακιού

Υπάρχουν πολλές δίαιτες που κυκλοφορούν εκεί… έξω και υπόσχονται ότι μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Ο,τι πιο τρελό, ενίοτε και διαστροφικό ζητήσει κανείς μπορεί να το βρει. Σειρά έχει τώρα η δίαιτα της μπάλας βαμβακιού.

Η δίαιτα αυτή, όπως περιγράφεται στα διάφορα chatrooms ή με βίντεο στο YouTube συνίσταται στην… καταβρόχθιση πέντε κομματιών (μπάλες) βαμβακιού που είναι βουτηγμένες σε χυμό πορτοκάλι, ή λεμόνι ή σε ένα smoothie. Η ιδέα είναι να αισθάνεται κάποιος χορτάτος χωρίς να κερδίζει βάρος.

Μερικά άτομα που κάνουν τη συγκεκριμένη δίαιτα, υποστηρίζουν πως αισθάνονται αίσθημα πλήρωσης πριν από το γεύμα και αυτό τα βοηθά να περιορίσουν την πρόσληψη τροφής τους, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που επιβιώνουν αποκλειστικά και μόνο τρώγοντας τις μπάλες βαμβακιού.

Το θέμα όμως είναι πως δεν μπορεί να προκύψει κάτι καλό από μια τέτοια μέθοδο. Κι αυτό γιατί εκτός από την περίπτωση που το βαμβάκι είναι βιολογικής καλλιέργειας, οι μπάλες βαμβακιού που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν είναι τίποτα άλλο από πολυεστερικές ίνες που έχουν υποβληθεί σε λεύκανση και περιέχουν πολλές χημικές ουσίες.

Τα ρούχα που φοράμε είναι επίσης κατασκευασμένα από πολυεστέρα, οπότε το να καταπίνει κανείς συνθετικό βαμβάκι, είναι σα να βουτάει ένα κομμάτι από το T-shirt του σε χυμό πορτοκαλιού και να το τρώει.

Ο Δρ Ovidio Bermudez, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος στο Κέντρο Αποκατάστασης Φαγητού, τόνισε πως το να καταναλώνει κάποιος συνθετικές μπάλες βαμβακιού είναι κάτι παρόμοιο με το να καταναλώνει πανί, ή ακόμα κουμπιά και κέρματα. Πέρα από τον κίνδυνο πνιγμού, ή υποσιτισμού, μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη του εντερικού σωλήνα, δημιουργώντας μια πετρόμορφη μάζα που ονομάζεται μπέζοαρ (bezoar).

«Οι πιο κοινές αιτίες των μπέζοαρ είναι η κατάποση ενός δύσπεπτου υλικού, όπως μαλλιά ή πάρα πολλές φυτικές ίνες. Οι μπάλες βαμβακιού θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σίγουρα παρόμοια προβλήματα. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να δημιουργήσουν μπλοκαρίσματα ή ακόμα και πλήρη απόφραξη του εντέρου, καταστάσεις που υπό αυτές τις συνθήκες μπορούν να καταστούν απειλητικές για τη ζωή», τονίζει ο Bermudez.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μοντέλων που συνηθίζουν για χρόνια να τρώνε μπάλες βαμβακιού, όπως επίσης και νεαρά κορίτσια που τρώνε μπάλες βαμβακιού εμποτισμένες σε χυμό πορτοκαλιού σε μια προσπάθειά τους να παραμείνουν λεπτά.

Πιο πρόσφατα, έφηβες ανέβασαν στο YouTube βίντεο όπου εξηγούν πώς μπορεί να γίνει η συγκεκριμένη δίαιτα και κάνουν λόγο και για τα αποτελέσματα που έχουν.

«Οταν μιλάμε για κάτι τέτοιο, δεν μιλάμε πια για δίαιτα, αλλά για μια νοσηρή, διαταραγμένη μορφή διατροφικής συμπεριφοράς», λέει η Karmyn Eddy, συν-διευθύντρια στο Κλινικό και Ερευνητικό Πρόγραμμα για τις Διατροφικές Διαταραχές στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, που τόνισε ότι το να τρώει κανείς μπάλες βαμβακιού είναι μια μορφή του συνδρόμου πίκα δηλαδή μία πρακτική να τρώει είδη που δεν τρώγονται. Τυπικά η πίκα είναι η λαχτάρα για κάτι βρώσιμο που καθοδηγείται από την έλλειψη μιας συγκεκριμένης θρεπτικής ουσίας. Αυτό το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε άτομα που έχουν έλλειψη σιδήρου ή ασβεστίου και μπορεί να φάνε χώμα ή πηλό. Ομως, πολλές φορές η πίκα έχει λάβει την μορφή διατροφικής διαταραχής. Και αυτό συμβαίνει προφανώς με τη δίαιτα του βαμβακιού.

«Είχα ασθενείς  που συνήθιζαν να τρώνε χαρτί και πηλό, όχι επειδή έπασχαν από το σύνδρομο πίκα, αλλά στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν την προσοχή τους από την πείνα και να αποτρέψουν την αύξηση του σωματικού τους βάρους. Είναι σίγουρα μια λανθασμένη πρακτική και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τα νεαρά κορίτσια να το κάνουν αυτό, αφού δεν έχουν επαρκείς πληροφορίες για να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς κάνουν στο σώμα τους», λέει η Εddy.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει